|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Ministerul Educaţiei şi Ion Cîlea bagă în faliment firma CONEXVIL 

Ministerul Educaţiei şi Ion Cîlea bagă în faliment firma CONEXVIL


• Mai marii judeţului s-au văzut cu sacii în căruţă şi acum tărăgănează plata lucrărilor efectuate. Datorită indolenţei manifestată de autorităţi una dintre cele mai mari firme de construcţii din Vâlcea ar putea intra în faliment, iar sute de muncitori vor rămâne fără locurile de muncă. Îşi asumă, domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, această situaţie?

Campusul şcolar din oraşul Călimăneşti, a fost abandonat, din lipsă de fonduri, după ce au fost cheltuiţi deja aproximativ 26 de miliarde de lei pentru reabilitarea liceului deja existent. Constructorul a sistat lucrările, pe motiv că Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării nu a decontat facturile pentru lucrările deja realizate. Firma constructoare are de recuperat 18 miliarde de lei vechi. Între timp, copiii învaţă pe unde apucă.

Proiect blocat din cauza ministerului

Proiectul de realizare a unui campus şcolar la Grupul Şcolar Economic din Călimăneşti este unul destul de generos, dar care se ridică la o valoare foarte mare: 146 de miliarde de lei vechi. De anul trecut, de când proiectul a primit undă verde de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, finanţatorul principal al acestuia, s-a reuşit doar modernizarea internatului şcolii.

Lucrarea a înghiţit 42 de miliarde de lei, sumă din care constructorul, societatea Conexvil, a reuşit să încaseze până acum doar 26 de miliarde de lei. „Lucrările s-au blocat. Constructorul a avut bunăvoinţa necesară, a executat lucrările conform graficului, a făcut lucrări pe care nu le-am putut plăti şi, din nefericire, a trebuit să sistăm lucrarea până la reluarea finanţării”, a declarat Vasile Scîrlea, viceprimarul oraşului Călimăneşti.

Consiliul Judeţean nu efectuează plăţile

Petre Bădârcea, directorul SC CONEXVIL SA, ne-a declarat că se află într-o situaţie de-a dreptul disperată, având în vedere că la Călimăneşti a efectuat lucrări de aproape 20 de miliarde de lei vechi fără a primi nici un leu. Directorul firmei de construcţii a spus că firma traversează o perioadă extraordinar de grea, fiind în pragul insolvenţei dacă nu se vor plăti aceste facturi. CONEXVIL SA mai are de încasat sume importante şi de la Consiliul Judeţean Vâlcea pentru construcţia Teatrului „Anton Pann“.

Mai marii judeţului s-au văzut cu sacii în căruţă şi acum tărăgănează plata lucrărilor efectuate. Datorită indolenţei manifestată de autorităţi una dintre cele mai mari firme de construcţii din Vâlcea ar putea intra în faliment, iar sute de muncitori vor rămâne fără locurile de muncă. Îşi asumă, domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, această situaţie?

Lipsă de soluţii pentru rezolvarea situaţiei

Liceul din localitate, principalul pilon în jurul căruia ar fi trebuit construit campusul a fost închis de la începutul anului şcolar care s-a încheiat. Clădirea artă dezolant, toată tencuiala de pe exterior şi interior a fost dată jos de luni bune, dar de atunci nu s-a mai făcut nimic. Între timp, elevii şcolii sunt nevoiţi să înveţe în alte locaţii, iar şansele ca la 15 septembrie să se întoarcă în vechea clădire sunt minime. „Termenul a fost de mult depăşit. Nici dacă primim acum bani, până pe 15 septembrie nu se va putea termina.

Lucrarea la clădirea şcolii e abia la început. Din tot ceea ce s-a propus iniţial nu e gata decât internatul. Elevii învaţă la Şcoala din Jiblea sau în corpul B al facultăţii. Până acum nu au fost probleme de funcţionare, dar sunt spaţii înghesuite.”, a  mai precizat vicele Scîrlea. Proiectul campusului şcolar de la Călimăneşti prevedea extinderea, modernizarea si reabilitarea spaţiilor existente la Grupul Şcolar Economic din localitate, precum si realizarea unor construcţii noi, cum ar o sala de sport. Din păcate, în lipsa banilor, care trebuie să vină de la minister, şi nu de la bugetul local, nu sunt prea multe soluţii pentru rezolvarea situaţiei.

Leave a Response