Va demara licitaţia pentru concesionarea autostrăzii Sibiu-Piteşti
• Ministrul Radu Berceanu a precizat la Râmnicu Vâlcea că în câteva zile
Va demara licitaţia pentru concesionarea autostrăzii Sibiu-Piteşti
• cei care au realizat studiul de fezabilitate preconizează că autostrada Sibiu – Piteşti va fi dată în exploatare abia în 2015, la un cost total de 3,5 miliarde euro
Aflat într-o scurtă vizită în judeţul Vâlcea, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a dezvăluit care sunt intenţiile şi proiectele ministerului în privinţa a două obiective de investiţii extrem de importante pentru judeţul Vâlcea: tronsonul de autostradă Sibiu – Piteşti, şi calea ferată Vâlcea – Vâlcele. „Noi suntem relativ pregătiţi. În aceste zile, urmează să se dea o soluţie finală la contestaţia depusă de Strabag la licitaţia pentru tronsonul Comarnic – Braşov, iar imediat ce se va încheia acest litigiu, vom demara procedurile de licitaţie pentru concesionarea tronsonului Sibiu – Piteşti.
Din tot Coridoul IV a rămas porţiunea Piteşti – Sibiu, care este foarte complicată, foarte scumpă şi pe care Uniunea Europeană nu a dorit s-o introducă în finanţare. Nici nu avea de unde, pentru că dacă o introduceam pe asta nu mai făceam altele. Ea va fi scoasă la concesiune, probabil împărţită în două – Piteşti până undeva după Curtea de Argeş, şi de acolo până la Sibiu”, a declarat Radu Berceanu.
Traseul viitoarei autostrăzi va avea o lungime de aproximativ 116 km şi va traversa teritoriul administrativ a trei judeţe – Sibiu (20,3 km pe lângă Şelimbăr, Tălmaciu, Turnu Roşu), Vâlcea (36,8 km pe teritorul aparţinând de Câineni, Racoviţa şi Perişani) şi Argeş (59,2 km prin Sălăstru, Şuici, Tigveni, Curtea de Argeş, Băiculeşti, Merişani, Budeasa şi Bascov). Cei care au realizat studiul de fezabilitate preconizează că autostrada Sibiu – Piteşti va fi dată în exploatare abia în 2015, la un cost total de 3,5 miliarde euro.
Potrivit proiectanţilor, acest studiu de fezabilitate este singurul făcut, până acum, pentru vreun sector din Coridorul Pan-European IV. Sumele necesare de investit nu vor fi deloc mici, având în vedere că lungimea totală a podurilor, pasajelor şi viaductelor este preconizată la aproximativ 30 de km, la care se adaugă şi tuneluri rutiere în lungime de circa 5,6 km. Conform studiului de trafic întocmit, pentru majoritatea sectoarelor de drum DN7, între Piteşti şi Sibiu, capacitatea de circulaţie va fi depăşită în anul 2009. Valorile de trafic ce vor fi atrase de autostrada Sibiu – Piteşti, pentru perioada 2015 – 2035 vor fi cuprinse între 20.000 – 24.000 vehicule fizice la nivelul anului 2015 şi 34.000 – 41.000 de vehicule fizice la nivelul anului 2035.
Tot ministrul Radu Berceanu a mai afirmat la Râmnicu Vâlcea că ministerul se află într-o fază destul de avansată la calea ferată Vâlcea – Vâlcele: „Am avut vreo trei discuţii, pentru că e un lucru important, e păcat că a fost abandonat proiectul de atât de multă vreme, ar fi o scurtare extraordinară a drumului cu trenul de la Vâlcea la Piteşti. Este o lucrare foarte amplă şi foarte scumpă, şi dacă vom reuşi să finalizăm una din variantele de finanţare pe care le-am discutat cu trei potenţiali parteneri, va porni şi această lucrare”. (Petre Coman)