Premierul Emil Boc anunţă un pachet de sprijin pentru OLTCHIM de 500 milioane euro
• Prezent din nou la Râmnicu Vâlcea,
Premierul Emil Boc anunţă un pachet de sprijin pentru OLTCHIM de 500 milioane euro
• săptămâna trecută, Consiliul Concurenţei a avizat, în vederea notificării Comisiei Europene, măsurile de sprijin financiar care vor fi acordate de stat către SC Oltchim SA • „Este o prioritate a economiei naţionale sprijinirea SC Oltchim SA şi a industriei petrochimice, prin valoarea adăugată pe care o aduce pentru economia românească”, a declarat primul-ministru Emil Boc
Petre Coman
La sfârşitul săptămânii trecute, premierul României, Emil Boc, a fost prezent pentru a doua oară în numai o săptămână în judeţul Vâlcea, pentru a avea o întâlnire cu membrii PD-L, dar şi pentru a anunţa ultimele măsuri luate de Guvern în vederea acordării unui sprijin guvernamental pentru SC Oltchim SA. Valoarea totală a pachetului de sprijin acordat de stat societăţii Oltchim SA depăşeşte 500 milioane euro şi se compune din garanţii pentru credite, dar şi conversia datoriilor către AVAS în acţiuni la combinatul chimic vâlcean.
„A fost o promisiune pe care Guvernul şi-a respectat-o, şi anume cele trei obiective pentru SC Oltchim SA sunt, practic, rezolvate: în primul rând, acordarea garanţiei guvernamentale – prin Eximbank – de 50 milioane de euro, pentru achiziţionarea petrochimiei de la Arpechim Piteşti; în al doilea rând, conversia în acţiuni a datoriilor către AVAS; şi, în al treilea rând, acordarea de garanţii de stat pentru suma de 339 milioane de euro, în vederea realizării investiţiilor pe trei ani la SC Oltchim SA. Spun asta nu pentru că sunt la Vâlcea şi trebuie să dăm această veste de aici.
Este o prioritate a economiei naţionale sprijinirea SC Oltchim SA şi a industriei petrochimice, prin valoarea adăugată pe care o aduce pentru economia românească. Evident că aceste lucruri vor fi condiţionate de existenţa managementului performant şi a rezultatelor angajate pe planul de investiţii şi de management, pe care l-a prezentat în faţa Ministerului Economiei şi a Guvernului României”.
Veşti bune de la Consiliul Concurenţei
Săptămâna trecută, Consiliul Concurenţei a avizat, în vederea notificării Comisiei Europene, măsurile de sprijin financiar care vor fi acordate de stat către SC Oltchim SA şi Ford România, precum şi cele privind producerea de energie în cogenerare de înaltă eficienţă, în valoare totală de 4,84 miliarde euro. Măsurile de sprijin a combinatului chimic vâlcean, în valoare de 1,97 miliarde de lei (464 milioane euro), vizează aprobarea conversiei în acţiuni a creanţei deţinute de fostul acţionar majoritar al combinatului, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), şi garanţiile pe care le va acorda Ministerul Finanţelor Publice, reprezentând 80% din valoarea unor credite bancare necesare realizării programului de investiţii.
Comisia Europeană a avertizat autorităţile de la Bucureşti că riscă să repete cu SC Oltchim SA experienţa avută cu Automobile Craiova atunci când s-au încălcat regulile comunitare de acordare a ajutoarelor de stat. Combinatul chimic vâlcean este prima companie de acest rang care solicită Comisiei Europene să aprobe un sprijin financiar din partea statului român. Garanţia, care a fost acordată de Eximbank, va facilita accesul SC Oltchim SA la finanţare în condiţiile în care doreşte să achiziţioneze activitatea de petrochimie de la rafinăria Arpechim, deţinută de Petrom, pentru care trebuie să plătească 100 milioane de euro.
Preluarea acestei activităţi va asigura societăţii independenţa aprovizionării cu materie primă. Facem precizarea că în urma negocierilor cu Petrom în vederea preluării activităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti, această acţiune va fi realizată prin vânzare-cumpărare directă între Petrom şi SC Oltchim SA, fără a mai fi nevoie de folosirea intermediară a Petrochemicals Argeş. Practic, această societate intermediară nu va mai avea nici un rol şi nici nu va mai figura în această tranzacţie. Capacitatea instalaţiei de piroliză modernizate va creşte de la 185.000 tone/an, la 300.000 tone/an etilenă, şi de la 92.500 tone/an la 150.000 tone/an propilenă.
Această investiţie va fi realizată în perioada 2010 – 2012 astfel că în anul 2013 să fie realizate capacităţile finale. Perioada de recuperare a investiţiilor care se vor realiza la instalaţia de piroliză în sumă de 216 milioane euro este de cinci ani. În planul de afaceri, rezultă că începând cu anul 2013 cantitatea de 300.000 tone de etilenă va fi utilizată pentru realizarea a 440.000 tone de PVC şi a cantităţii de 90.000 tone de polietilenă. În planul de afaceri realizat de către SC Iprochim SA au fost analizate două variante de lucru, respectiv: funcţionarea SC Oltchim SA în cazul în care societatea preia petrochimia din cadrul Arpechim Piteşti de la Petrom; funcţionarea SC Oltchim SA în cazul in care societatea nu preia petrochimia din cadrul Arpechim.
Tot Comisia Europeană are ultimul cuvânt…
Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat, prin memorandum, conversia în acţiuni a creanţei pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) o are de recuperat de la societatea Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, în valoare de 538 milioane de lei (134 milioane de euro), precum şi mecanismul de accesare a unui credit. Însă, pentru a pune în aplicare cele trei prevederi pentru ajutorarea financiară a SC Oltchim SA, Guvernul aşteaptă răspunsul Comisiei Europene cu privire la acest mecanism al garanţiilor de stat pe care Executivul îl propune. La sfârşitul acestei săptămâni, va avea loc şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor de la SC Oltchim SA, în care se va propune contractarea unui credit pentru achiziţia petrochimiei de la Arpechim Piteşti.
Zilele trecute, consiliul de administraţie al combinatului chimic vâlcean a aprobat forma finală a celor două recomandări care vor fi supuse aprobării şedinţei acţionarilor. Astfel, se solicită Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor de la SC Oltchim SA următoarele: emiterea unei hotărâri a acţionarilor prin care să se aprobe obţinerea de la Eximbank a garanţiei de stat în sumă de 49,6 milioane euro; angajamentul SC Oltchim SA de a nu se diviza pe toată durata garanţiei fără acceptul prealabil al Eximbank; contractarea unui credit în valoare de 62 milioane de euro pe o perioadă de şase ani, cu un an perioadă de graţie, pentru finanţarea achiziţionării activităţii de petrochimie de la SC Petrom SA Sucursala Arpechim Piteşti, revizia şi repornirea acesteia precum şi pentru capital de lucru;
împuternicirea directorului general Constantin Roibu şi a directorului economic, Vasile Măndică, să negocieze, să contracteze şi să angajeze creditul şi garanţiile acestuia, precum şi să semneze toate documentele care stau la baza angajării, derulării şi garantării contractului de credit. Finanţarea în sumă de 62 milioane de euro pentru SC Oltchim SA va fi garantată cu scrisoare de garanţie Eximbank pentru 80% din valoare respectiv 49,6 milioane de euro, precum şi cu activele imobilizate (teren, construcţii, echipamente tehnologice) şi contracte de export libere de sarcini ale SC Oltchim SA.
Valoarea rămasă la data de 30 aprilie 2009 a activelor imobilizate cu care se va garanta porţiunea de 20% din valoarea creditului neacoperită de scrisoarea Eximbank este de 55,77 milioane lei şi reprezintă 6,3% din total active imobilizate, minus creanţe. Prin preluarea de către SC Oltchim SA de la Petrom SA a activităţii şi activelor petrochimiei din cadrul Arpechim Piteşti se asigură creşterea independenţei combinatului chimic vâlcean faţă de furnizorii de materii prime. În principal, SC Oltchim SA nu va mai fi consumator captiv al Petrom SA pentru etilenă şi nu va mai depinde de disponibilitatea Petrom SA de a livra propilenă.
În acelaşi timp, etilena şi propilena necesare funcţionării combinatului chimic se vor livra la nivelul costurilor de fabricaţie şi nu în funcţie de cotaţiile internaţionale, ceea ce va contribui la creşterea eficienţei economice a SC Oltchim SA şi va sprijini societatea pentru a face faţă dificultăţilor determinate de efectele actualei crize economice mondiale. Totodată, se crează condiţiile şi baza necesară pentru dezvoltarea ulterioară a activităţii SC Oltchim SA, extinderea capacităţilor de producţie şi dezvoltarea de capacităţi de producţie şi produse noi, cu o cerere mare pe piaţa relevantă a societăţii.
„Nu ne vindem Combinatul către PetroCarboChem!”
Sindicatul Liber Oltchim (SLO), se opune intenţiilor de privatizare a societăţii SC Oltchim SA cerute de PetroCarboChem (PCC), intenţii de care a fost informat şi premierul Emil Boc, în vizita recentă efectuată la Vâlcea, a declarat, marţi, pentru Agerpress, Mihai Diculoiu, preşedintele SLO.
„Am fost informaţi de către prim ministrul Emil Boc că acţionarul minoritar PetroCarboChem, care deţine 12,5% din acţiunile Oltchim, a depus o ofertă de a cumpăra atât combinatul vâlcean, cât şi Arpechim Piteşti. Faţă de această intenţie, Sindicatul Liber Oltchim se opune cu vehemenţă, deoarece PCC nu are o viziune de bun simţ în ceea ce priveşte viitorul post-privatizare al Oltchim”, spune Diculoiu.
Printre motivele opoziţiei sindicatului se află faptul că PCC s-a opus majorării capitalului social al Oltchim, prin conversia creanţelor AVAS, în valoare de 134 milioane euro, în acţiuni şi chiar a depus o plângere la Comisia Europeană; PCC s-a opus tot timpul ca Oltchim să preia petrochimia de la Arpechim Piteşti; PCC a manifestat nenumărate reţineri la proiectele de modernizare şi retehnologizare ale Oltchim; în şedinţele Consiliului de Administraţie, au propus sau au votat multe măsuri antisociale.
„Ba mai mult, PetroCarboChem l-a acţionat în instanţă pe managerul general Constantin Roibu, ceea ce mi se pare complet injust”, mai declară Mihai Diculoiu.
Tot liderul de sindicat afirmă faptul că intenţiile post privatizare ale PCC ar fi falimentarea combinatului vâlcean şi scoaterea lui de pe pieţele europene.
„Să fim înţeleşi, noi nu ne opunem privatizării Oltchim. Dar în acest moment, combinatul trebuie să-şi rezolve problemele. Priorităţile sunt cele definite chiar şi de prim-ministrul Emil Boc – accesarea unui credit de aproape 486 milioane euro pentru investiţii în petrochimie, majorarea capitalului social şi crearea unui complex petrochimic integrat cu CET Govora, Miniera Berbeşti, Exploatarea de Sare – şi numai după aceea ne putem gândi la o eventulă privatizare, dar cu un investitor cu potenţial, care să îşi permită să asigure o continuitate economică şi investiţională la Oltchim”, a precizat liderul SLO.