|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

A fost testat sistemul de protecţie a versantului, prin prăbuşirea de pe versanţi a unei stânci imense, de trei tone 

Acţiune unică în România, pe Valea Oltului

• A fost testat sistemul de protecţie a versantului, prin prăbuşirea de pe versanţi a unei stânci imense, de trei tone

Anda Vlad

Traficul pe Drumul Naţional 7, între localităţile Călimăneşti şi Brezoi  a fost închis săptămâna trecută, pentru o oră, pentru efectuarea unor teste la barierele contra avalanşelor montate de alpinişti pe versanţi. Testarea a constat în eliberarea unui bolovan cu o masă de 3 tone de la o înălţime de 25 de metri în sistemul de protecţie a versantului. Bolovanul a fost ridicat cu o macara şi, spre satisfacţia organizatorilor, s-a oprit în plasa de siguranţă.

Impactul deosebit de puternic cu sistemul de siguranţă a determinat însă desprinderea mai multor bucăţi de stâncă, care au ajuns pe carosabil. Noile plase de sârmă montate din loc în loc pe versanţii de pe Valea Oltului, sub coordonarea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, au rolul de a preveni producerea unor evenimente nedorite, datorate căderilor de stânci pe carosabil. În anii trecuţi, astfel de evenimente au dat mari bătăi de cap atât poliţiştilor, cât şi lucrătorilor de la Drumurile Naţionale.

„Valoarea lucrării se ridică la 16 milioane de lei noi şi are un termen de execuţie 18 luni. Până în momentul de faţă s-a finalizat 80 la sută din lucrare. Ea a fost începută în 2008, iar în 2009 vor fi terminate şi celelalte zone cu probleme de pe acest traseu. Era nevoie de o astfel de investiţie pentru că, în anii trecuţi, au avut loc multe accidentate datorate căderilor de stănci. Sistemul românesc presupunea protecţie cu plase de sârmă. În fiecare zi, districtul nostru de la Seaca efectua lucrări de degajare a bolovanilor de pe carosabil.

Pe Valea Oltului s-au întâmplat foarte multe accidente, de cele mai multe ori cu victime, decedaţi chiar, iar acesta era singurul sistem de protecţie sigur pe termen lung, peste 10 ani”, spune Ştefan Radu, şef Serviciu Investiţii din cadrul DRDP Craiova. Testările efectuate la noul sistem de protecţie a traficului, a dat însă peste cap circulaţia pe Drumul Naţional 7, poliţiştii nefiind deloc înţelegători cu şoferii nerăbdători să iasă din coloană.

Acţiunea de protejare a versanţilor a fost realizată la iniţiativa firmelor austriece şi germane care s-au ocupat de lucrările de pe Valea Oltului.”Prăvălirea de pe versanţi a unei stânci imense, de câteva tone, a fost un experiment unic până în acest moment în România. Aşa ceva s-a făcut în Franţa, Anglia, Elveţia, dar niciodată la noi. Firmele care au realizat lucrările de consolidare, una nemţească şi una austriacă, au văzut astfel cum s-ar comporta acestea în condiţiile prăvălirii accidentale de stânci, dacă traficul rutier mai este sau nu în pericol”, a declarat ing. Eugen Mănescu, directorul de la Drumuri Naţionale Vâlcea.

„Trebuia să se întâmple şi aşa ceva la noi. Cu siguranţă termenul va fi respectat, iar prin aceste panouri de protecţie nu vor mai exista victime umane”, a spus Ion Nicolae, fostul director la Inspectoratul de Stat în Construcţii.  În prezent, se lucrează pe 28 de kilometri de drum, pe Valea Oltului, la sistemul de consolidare a versanţilor, în 18 puncte, investiţia fiind finanţată de BERD şi Guvernul României. În urmă cu şapte ani, autoturismul în care se afla o familie întreagă a fost strivit de o stâncă, iar mai multe persoane şi-au pierdut viaţa în urma alunecării unor stânci pe autoturismele aflate în mers.

Leave a Response