Drăgăşaniul, cuib de infractori informatici
Drăgăşaniul, cuib de infractori informatici
• Grupare anihilată de DIICOT
• Mandate de arestare în lipsă pentru doi dintre autori
Şase persoane din judeţele Vâlcea şi Sibiu au fost arestate preventiv în urma unei decizii a judecătorilor de la Tribunalul Alba pentru fraude pe internet. Alte două persoane sunt căutate în continuare de poliţişti, iar alte nouă sunt cercetate în stare de libertate, după ce ofiţerii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT au strâns probe care atestă că acestea au înşelat peste o sută de oameni din Europa, SUA şi Canada.
Mandate de arestare emise la Alba
Tribunalul Alba a emis, joi, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru şase persoane, respectiv de 30 de zile pentru două în lipsă, din judeţul Vâlcea, acuzate de iniţiere, constituire şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică şi înşelăciune în formă agravantă şi continuată. Alte 17 persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, din judeţele Vâlcea şi Sibiu, au fost duse pentru audieri, miercuri, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Serviciul Teritorial Alba Iulia.
Pentru nouă dintre acestea, procurorii nu au formulat propunerea de arestare preventivă. Miercuri, 29 iulie, au fost efectuate 14 percheziţii domiciliare în judeţele Vâlcea şi Sibiu, în urma cărora au fost puse sub urmărire penală 17 persoane. Anchetatorii au ridicat din locuinţele percheziţionate telefoanele mobile utilizate de membrii grupării, mai multe laptop-uri, unităţi centrale, modem-uri, stick-uri, CD-uri şi DVD-uri, precum şi un autoturism.
Calculatoarele au fost supuse unor percheziţii informatice şi, potrivit poliţiştilor, rezultatul arată implicarea celor 17 în înşelăciuni prin internet. Prejudiciul cauzat se ridică în prezent la 83.000 de euro, însă informaţiile arată că numărul victimelor este mult mai mare şi este posibil ca, pe parcursul desfăşurării anchetei, valoarea prejudiciului să crească.
Prinşi în flagrant
În una dintre locaţii, membrii grupării au fost prinşi în flagrant în timp ce ofereau on-line spre vânzare telefoane mobile, pentru suma de 350 de euro fiecare. Accesul la site-urile de vânzări on-line se făcea cu preponderenţă dintr-o locuinţă situată în Drăgăşani – Vâlcea, unde domiciliau majoritatea suspecţilor. În urma investigaţiilor, poliţiştii au stabilit că gruparea infracţională s-a constituit începând cu 2006, în judeţul Vâlcea, în scopul săvârşirii unor infracţiuni informatice şi de înşelăciune.
Astfel, suspecţii au obţinut în ultimii trei ani venituri ilicite, estimate la cel puţin 83.000 de euro, prin inducerea în eroare a cel puţin o sută de persoane din străinătate cu privire la achiziţionarea a diverse bunuri ce erau postate pe site-uri de vânzări on-line din afara României. Joi, 30 iulie, Tribunalul Alba a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a şase dintre autorii fraudelor informatice, pentru comiterea infracţiunilor de constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată şi înşelăciune.
Faţă de alţi doi membri ai reţelei s-au făcut propuneri de arestare preventivă în lipsă, fiind emise, pe numele acestora, mandate de arestare pentru 30 de zile, iar alţi nouă sunt cercetaţi în stare de libertate. Verificările au fost făcute cu sprijinul Biroului Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti şi cu reprezentantul e-Bay în România.