Pericol în câmpurile III şi IV de la Ocnele Mari
Pericol în câmpurile III şi IV de la Ocnele Mari
Localitatea Ocnele Mari revine în atenţia autorităţilor locale, judeţene, dar şi centrale, o dată cu acţiunea de prăbuşire controlată a saramurii din câmpul I de sonde. Chiar dacă operaţiunea decurge normal în momentul de faţă, profesorul Florian Zamfirescu susţine că aceeaşi soartă o vor avea şi câmpul III şi IV de sonde, primul fiind cu probleme mai grave. Responsabilii de proiect au stabilit, împreună cu ministrul secretar de stat în cadrul MAI, Viorel Fifor realizarea într-un timp cât mai scurt a unui plan de măsuri şi pentru celelalte două câmpuri de sonde din zonă, având în vedere că exploatarea de sare va continua până în 2018.
Posibilă întârziere la casele de la Căzăneşti
Vizita secretarului de stat Viorel Fifor i-a determinat pe factorii de decizie, în ceea ce priveşte situaţia de la Ocnele Mari, să realizeze diferite rapoarte în acest sens. Şantierul de la Căzăneşti a fost primul vizitat şi inspectat de membrii comisiei formată din Viorel Fifor, Remus Grigorescu – prefectul judeţului Vâlcea, Ion Cîlea – preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, dar şi din reprezentanţii Conversmin şi ai Primăriei Ocnele Mari. Cele 20 de case care sunt în construcţie în momentul de faţă riscă să nu fie terminate dacă nu se vor aloca banii pentru finalizarea acestora. „Dacă nu vom avea banii pentru aceste lucrări, va trebui să le sistăm. Noi nu ne dorim acest lucru, însă fără bani nu vom putea realiza nimic”, a spus Sorin Copăescu, directorul SC Conversmin SA.
Primele şase case, neracordate la gaz şi lumină
Până în noiembrie vor trebui finalizate totuşi şase case dintre cele 20, pentru ca familiile aflate în zona de risc să se poată muta. Reprezentanţii firmei care se ocupă de construcţia acestor case au declarat că locuinţele nu vor fi racordate la gaz sau curent electric, din lipsă de fonduri. „Dacă ar exista bani, imediat am face demersuri şi pentru racordarea la aceste utilităţi”, a mai spus Sorin Copăescu, directorul SC Conversmin SA. Autorităţile judeţene au dat însă asigurări că se va face tot posibilul pentru ca imobilele să fie terminate în timp util, mai ales având în vedere că multe sunt într-o stare avansată a construcţiei, în numai două luni.
„Suntem în grafic cu ridicarea acestor gospodării, ba chiar lucrările sunt accelerate în privinţa celor şase locuinţe pentru familiile care sunt afectate în mod direct de oglinda lacului de acumulare de la Ocnele Mari. Nu sunt probleme deosebite.”, a precizat Remus Grigorescu. Conform contractului încheiat între părţi, termenul de finalizare a celor 20 de gospodării este aprilie 2010, însă, reprezentanţii Instituţiei Prefectului Vâlcea dau asigurări că acestea vor fi terminate mai devreme. „Cele şase locuinţe vor fi finalizate până în noiembrie 2009, urmând ca în decembrie cele 6 familii să se mute deja”, a mai spus prefectul judeţului Vâlcea , Remus Grigorescu.
Până acum, pentru casele de la Căzăneşti au fost alocate 1,5 milioane de lei, iar pentru finalizarea lor mai este nevoie de 8 milioane de lei. Pentru această sumă, cei de la Prefectura Vâlcea au primit garanţia fermă din partea Ministerului Economiei că va fi prinsă în rectificarea de buget. Ministrul secretar de stat Viorel Fifor a ţinut să verifice şi demersurile care se fac la prăbuşirea controlată de la câmpul I de sonde.
În acest sens, profesorul universitar Florian Zamfirescu a dat asigurări că, până la 15 august a.c. nimic spectaculos nu se va întâmpla la Ocnele Mari. „Mi-e greu să spun că va trebui să dăm alarma pentru evacuare, deoarece nimic ieşit din comun nu se va întâmpla până pe 15 august. Deocamdată, nu e cazul alarmării şi chiar dacă ar fi să se întâmple ceva între timp, noi suntem pregătiţi pentru orice situaţie, mai ales că populaţia ştie ce are de făcut, iar evacuarea ar trebui făcută între trei şi zece ore de la declanşarea vreunei situaţii neplăcute”, a spus prof. Florian Zamfirescu.
Fără soluţii pentru localnicii din câmpul III de sonde
Pentru câmpurile III şi IV de sonde, specialiştii au previziuni sumbre: numărul de familii care ar trebui evacuate ar fi mult mai mare. „Nu pot să spun public tot ce ştiu în legătură cu aceste două câmpuri. Sunt convins însă că, până în 2018, Societatea Naţională a Sării va trebui să ia măsuri clare în acest sens şi să realizeze un plan de măsuri”, a mai spus Zamfirescu. În câmpul III ar exista, conform specialiştilor, cele mai multe probleme pe viitor, chiar dacă acest viitor ar fi undeva în jurul a 10-15 ani.
„Trebuie rezolvate problemele caselor din acest câmp, care sunt crăpate şi nu vor putea fi cârpite, pentru că vor crăpa la loc. În acest sens vor trebui găsiţi bani pentru a ajuta familiile respective. Oamenii nu pot să îşi folosească pământurile pentru a-şi construi alte case. Aici nu avem soluţii la ora actuală”, a mai susţinut profesorul Zamfirescu. Acesta a mai spus că, în cazul în care exploatarea va continua la Ocnele Mari şi după anul 2018, atunci Societatea Naţională a Sării sau altă firmă care se va mai ocupa de acest lucru va trebui să îşi schimbe tehnologia.
„Exploatarea se va putea realiza după 2018 numai prin schimbarea tehnologiei, numai prin programe bine puse la punct cu mult înaintea anului 2018”, a conchis profesorul Zamfirescu. 20 din cele 54 de familii aflate în zona Câmpului I de sonde urmează să fie strămutate, iar în caz de pericol imediat vor fi evacuate la tabăra Ocniţa. Pe lista familiilor celor care trebuie mutaţi se află şi Efdochia Cismaru, o bătrână de 80 de ani. Femeia are două case în gospodărie şi un fânar zidit. „Unde să mă mai mut? De trei ani îmi tot promit că îmi fac casă şi nu mi-au mai făcut. Seara mă culc, dar dimineaţa nu ştiu dacă mă mai trezesc. Mie au vrut să îmi dea pe tot terenul şi trei construcţii 140.000 de lei şi am refuzat. Alţii cu relaţii au luat miliarde pe o cocioabă”, spune supărată bătrâna.