Proprietarii din zona Depozitului de Deşeuri Feţeni nu vor să-şi părăsească locuinţele
Proprietarii din zona Depozitului de Deşeuri Feţeni nu vor să-şi părăsească locuinţele
Petre Coman
Autorităţile locale au decis recent să propună încheirea de convenţii de bună vecinătate, între Primăria Râmnicului şi fiecare dintre proprietarii aflaţi în interiorul zonei de protecţie a Depozitului de Deşeuri Ecologic Feţeni care doresc să rămână pe vechiul amplasament, convenţii prin care să se reglementeze raporturile de bună vecinătate dintre părţi. Fiecare dintre proprietarii locuinţelor aflate în interiorul zonei de protecţie a Depozitului de Deşeuri Ecologic Feţeni care doreşte să rămână pe vechiul amplasament va primi suma de 30.000 de lei, cu titlul de compensare pentru eventualul disconfort creat de vecinătatea depozitului de deşeuri.
Pentru proprietarii care doresc strămutarea din zona de protecţie a Depozitului de Deşeuri Ecologic Feţeni se reconstruiesc gospodăriile (casă de locuit şi anexele gospodăreşti) pe terenul proprietatea municipiului, din punctul Izlaz – strada Lespezi. Loturile pentru construcţiile ce se vor realiza vor avea suprafaţa de circa 500 mp, iar construcţiile vor fi edificate în baza unui proiect tip şi vor avea suprafaţa construită a actualelor construcţii deţinute în zona de protecţie a Depozitului de Deşeuri Ecologic Feţeni.
Prin studiul de evaluare a impactului pentru Depozitul de Deşeuri Feţeni, distanţa de protecţie sanitară între depozit şi gospodării din localitatea Feţeni trebuie să fie de 250 de metri, întrucât au fost prevăzute măsurile necesare pentru protecţia comunităţii locale. În interiorul zonei de protecţie, se află cinci gospodării, din care patru sunt efectiv locuite. Prin studiul de impact menţionat, ca si prin avizul Direcţiei de Sănătate Publică, pentru rezolvarea situaţiei juridice a imobilelor în cauză s-a prevăzut strămutarea acestora sau găsirea unor soluţii juridice de bună vecinătate.
În urma discuţiilor purtate cu proprietarii locuinţelor situate în zona de protecţie a noului depozit, precum şi a adreselor transmise acestora, a rezultat că majoritatea nu doresc strămutarea, preferând să rămână pe actualele amplasamente, asumându-şi eventualul disconfort creat de vecinătatea depozitului. Având în vedere că obţinerea autorizaţiei integrate de mediu pentru funcţionarea Depozitul de Deşeuri Ecologic Feţeni este condiţionată de soluţionarea situaţiei locuinţelor din zona de protecţie, prin strămutarea acestora sau găsirea unor soluţii juridice de bună vecinătate, s-au adoptat de către Consiliul Local unele măsuri pentru reglementarea situaţiei juridice a acestor locuinţe.