|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Funcţionarii publici se întorc împotriva Guvernului: 

Funcţionarii publici se întorc împotriva Guvernului:

« Nu noi am dus ţara în colaps »

Salariaţii din administraţia publică au ajuns să considere că serviciul a devenit de câteva săptămâni şi un loc … palpitant, dar fiind că nici unul dintre ei nu ştie exact dacă va mai avea un loc de muncă şi în lunile care urmează. Reprezentanţii funcţionarilor publici spun că aceştia sunt gata să se întoarcă împotriva Guvernului şi să spună lucrurilor pe nume. „Nu noi suntem cei care am dus ţara în colaps. Suntem supuşi în prezent unui adevărat linşaj mediatic, pentru a distrage atenţia populaţiei de la problemele grave cu care se confruntă economia naţională”, a afirmat Nicolae Jitianu, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici şi al Salariaţilor din Administraţia Publică Locală Vâlcea.

Gunoiul, ascuns sub preş

Jitianu a afirmat că de două luni, funcţionarii publici şi salariaţii din administraţia publică sunt supuşi unui linşaj mediatic. „Nu funcţionarii publici şi salariaţii sunt cei care au dus ţara în colaps financiar. Nu funcţionarii publici din administraţia locală au salarii deosebit de mari şi nici numărul acestora nu este cel care se vehiculează. În timp ce administraţia publică locală îşi desfăşoară activitatea, 55.000 de funcţionari publici, demnitarii şi-au angajat 76.000 de consilieri personali. În timp ce se încearcă reducerea activităţii în administraţia publică, la nivelul ministerelor sunt 250 de agenţii cu 35.000 de funcţionari publici şi salariaţi bine plătiţi.

În administraţia publică, posturile sunt ocupate numai în proporţie de 74%. Dacă se mai fac şi reduceri de personal, cei care vor avea de suferit vor fi cetăţenii României. S-a propus în şedinţa de Guvern din 10 august 2009, aplicarea standardului de cost, adică numărul de funcţionari publici şi salariaţi să fie încadraţi în raport cu numărul de locuitori din comunele, oraşele, municipiile şi judeţele respective. Această măsură poate fi cu dus şi întors, întrucât pot fi instituţii din administraţia publică locală care au funcţionari publici şi salariaţi în plus, dar sunt şi instituţii care au foarte multe posturi neocupate, suspendate din decembrie 2008.”, mai spune Jitianu.

Sindicaliştii nu sunt de acord cu legea salarizării

Sindicaliştii din administraţie nu sunt de acord cu asumarea răspunderii Guvernului pe cele patru proiecte de lege privind salarizarea, restructurarea agenţiilor guvernamentale şi raţionalizarea cheltuielilor publice, cumulul pensie-salariu, precum şi pe legile educaţiei, afirmând că în cazul Legii unitare a salarizării nu s-a ţinut cont de nimic din ceea ce s-a stabilit la negocierile care au avut loc între reprezentanţii Guvernului şi sindicate. „Nu suntem de acord cu disponibilizarea celor 150.000 de salariaţi din administraţia publică. Guvernul trebuie să găsească alte soluţii, precum cele propuse de sindicate astfel: banii să fie mai bine gestionaţi, să nu se mai facă cheltuieli inutile; să se impoziteze averile imensele, a căror acumulare nu poate fi justificată; iar fondurile primite de la FMI să fie îndreptate spre revigorarea economiei şi crearea de noi locuri de muncă, iar pentru pensii să fie găsite alte posibilităţi” a precizat preşedintele SINDAP Vâlcea.

Urmează proteste

În perioada următoare, liderii de sindicat care reprezintă funcţionarii din administraţie vor încerca să mobilizeze oamenii pentru acţiuni de protest ale bugetarilor, scopul fiind acela de a determina căderea Guvernului. „Nu mai este momentul să facem înţelegeri. Guvernul a dovedit că este incapabil să gestioneze criza actuală. Ministrul Pogea trimite oamenii acasă câte zece zile pe săptămână, dar ce fac de exemplu elevii fără profesori, sau bolnavii fără medici? Toate aceste măsuri nu pot fi acoperite legal. În timp ce bugetarilor li se spune să strângă cureaua, ministrul Pogea şi primul-ministru nu ne spun ce s-a întâmplat cu banii de la Ministerul Tineretului şi de la Ministerul Muncii şi care sunt cheltuielile cu energia electrică de la Palatul Parlamentului. Guvernul este incapabil de a conduce această ţară, pentru că nu are nici o strategie sau politici economice şi fiscale coerente, nu are măsuri aplicabile în agricultură”, mai acuză Jitianu.

Leave a Response