|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Calvarul şoferilor care se încumetă pe Valea Oltului 

Calvarul şoferilor care se încumetă pe Valea Oltului

Petre Coman

Un stupid accident de circulaţie petrecut vineri, 28 august, ne-a demonstrat din nou cât de „fragil” este Drumul Naţional 7, pe Valea Oltului. Accidentul a fost consemnat la rubrica de rigoare în buletinele de presă ale poliţiei, însă nimeni din poliţie sau alte instituţii ale statului nu a prins disperarea şoferilor care au rămas blocaţi în trafic timp de mai multe ore. Am avut ghinionul să mă număr printre cei care au prins acest „blocaj” şi de aceea am parcurs drumul de la Călimăneşti la Brezoi în aproape… cinci ore.

Unii nu au mai rezistat stresului şi au făcut cale întoarsă spre Râmnicu Vâlcea, printre ei numărându-se şi primarul Râmnicului, Mircia Gutău şi deputatul Samoil Vîlcu, care vroiau probabil să meargă la Târgul Lotrilor de la Brezoi.
Şoseaua care leagă Râmnicu Vâlcea de Sibiu are o vechime de… peste 100 de ani, însă mare de lucru de atunci şi până în prezent nu s-a schimbat. Drumul Naţional 7 a fost modernizat pe Valea Oltului prin anii 1980, odată cu construirea unor poduri noi şi a pasajului Cârligu Mic.

În anul 1991, a fost dat în folosinţă pasajul de la Râu Vadului (Câineni), astfel că şoseaua nu se mai intersecta cu calea ferată. Între anii 1996 şi 1997 a fost asfaltată de la un cap la altul de celebra firmă a fraţilor Toldini din Italia (FAT) cu bani grei de la bugetul Ministerul Transporturilor. Asfaltul nu a durat mai mult de cinci ani, astfel că ministerul a fost nevoit să arunce alţi bani pe cârpeli şi mici reparaţii.

Alunecările de teren din Căciulata (2004) şi Câineni (2006) au afectat şi mai mult acest drum, fapt pentru care s-au scos alte milioane de euro din bugetul statului. Acum, căderile de pietre de pe versanţi sunt atent „monitorizate” de o firmă de construcţii din Germania, care încearcă să pună nişte plase de sârmă pe stâncile de lângă DN 7, pe Valea Oltului. Spuneam că în decurs de 100 ani nu prea s-a făcut mare lucru la această rută de legătură, deosebit de importantă şi care uneşte Oltenia de Ardeal. Poate, singura schimbare este că acum ruta este tranzitată de peste 8.000 de autovehicule zilnic, în timp ce acum un secol dacă treceau pe aici zece căruţe.

Singura soluţie pentru deblocarea traficului auto pe Valea Oltului este construirea cât mai rapid a porţiunii de autostradă dintre Sibiu şi Piteşti, pe Valea Oltului. Proiectul este în discuţii şi dezbateri la Ministerul Transporturilor de peste 15 ani, însă de atunci şi până în prezent nu s-a reuşit decât elaborarea unui studiu de fezabilitate şi a unui proiect tehnic. Din tot Coridorul IV de transport pan-european, această porţiune de autostradă a fost lăsat ultima pentru execuţie.

Oficialii din Ministerul Transporturilor şi din Uniunea Europeană s-au speriat întotdeauna de costurile mari ale acestui proiect (circa 2 miliarde de euro), astfel că au pasat responsabilitatea guvernelor care au venit după ei. Şi acum, în ceasul al 12-lea, ministrul Radu Berceanu încearcă să amâne începerea construcţiei autostrăzii, cu toate că există varianta concesionării către un operator privat, aşa cum s-a întâmplat pe tronsonul Braşov – Comarnic. În aceste condiţii, şoferii români şi străini vor trebui să mai suporte încă vreo cinci ani calvarul de drumul DN 7, atunci când se speră că se va finaliza autostrada Sibiu – Piteşti.

Leave a Response