|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

“HandicapaţiiÔÇ£ de la Bujoreni vor fi reevaluaţi 

COMUNICAT DE PRESA

Inspectoratul Social a dispus:

„Handicapaţii“ de la Bujoreni vor fi reevaluaţi

        
Ca urmare a articolelor apărute în presa centrală şi locală  în care se afirma că în comuna Bujoreni    420 de persoane au certificat de persoană cu handicap dintre care 100 sunt copii sub 14 ani  si avindu-se in vedere aspectele semnalate in cele doua petitii inregistrate la sediul  Inspectoratul Social Regional Sud Vest Oltenia , directorul acestei  institutii , Ionela Bîcă s-a autosesizat  şi în perioada  6-17.07.2009 o echipă de inspecţie   formata din cinci inspectori sociali ( doi dintre acestia apartin Inspectiei Sociale Bucuresti si trei din cadrul ISR SV OLTENIA  departamentele judetene Olt si Dolj), a efectuat un control inopinat atât la Primăria Bujoreni cât şi la D.G.A.S.P.C.Vâlcea in baza Ordinului de misiune nr 137/30.06.2009 emis de Inspectrul General de Stat al Inspectiei Sociale.

La data efectuării misiunii de inspecţie comuna Bujoreni avea un număr de 4.341 locuitori, din care 244 deţineau certificat de încadrare în grad de handicap (94 copii  şi 150 adulţi).  Ponderea persoanelor cu handicap în populaţia totală a comunei este de 5,62%, cifră care se situează peste ponderea persoanelor cu handicap în populaţia totală a judeţului, care este de 4,11% ( conf.date statistice ANPH).

Numărul asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap angajati de catre Primaria Bujoreni este de 36 din care 21 se afla in plata la acest moment iar 15 dintre acestia au contractele de munca suspendate temporar pentru concediul de crestere a copilului.

În acest moment, 02.09.2009,  plata salariilor asistentilor personali este la zi iar restante se inregistreaza la  indemnizatiile  de insotitor – in numar de 57 –  unde plata se realizeaza partial din cauza lipsei de fonduri (110 lei luna mai; 309 lei/iunie ; 311 lei /iulie ) din total de 466 lei/luna – indemnizatia de insotitor care se acorda conform prevederilor legale.

În urma verificării pe teren la domiciliul  persoanelor cu handicap  cât şi a  întregii documentaţii aferente încadrării în categorii de handicap, în cazul copiilor s-a constatat faptul că, deşi există certificate medicale care stabilesc diagnosticul medical corespunzător gradului de handicap acordat, aceste documente sunt eliberate, in proportie de 90%  de un singur medic specialist în neuropsihiatrie infantilă(Iulia Bertea, medic primar neuropsihiatru – nr).. Predomină in profilul patologiei medicale a copiilor din comuna Bujoreni, encefalopatia infantilă cu retard mental, asociat cu epilepsie grand-mal. Tinand cont de existenta unei comunităţi restrânse, bine definită ca specificitate de grup (familii numeroase, standard educaţional scăzut, educaţie medicală deficitară, relaţii de înrudire foarte apropiate între familii, specificitate de cult religios), există prezumpţia şi a unui factor favorizant prin consangvinizare, care poate determina apariţia unor patologii generatoare de handicap.
     
De asemenea, menţionăm faptul că, în majoritatea cazurilor, acelaşi medic specialist care realizează diagnosticarea copiilor, este şi cel  care stabileşte evaluarea complexă şi propune si încadrarea în grad de handicap.
In ceea ce priveşte persoanele adulte cu handicap,  în cadrul Comisiei de Evaluare a Persoanei Adulte cu Handicap- Vâlcea, s-au identificat 150 de persoane domiciliate în comuna Bujoreni. La nivel judeţean, există in evidenţele acestei Comisii, un număr de 15409 persoane adulte. În  urma verificarii documentelor medicale, s-a constatat faptul ca exista o pondere sensibila a afectiunilor neurologice, psihiatrice si oftalmologice ce au determinat incadrarea intr-o categorie de handicap; de remarcat este si faptul ca cele mai frecvente afectiuni medicale nu sunt cele congenitale, ci cele care au un debut specific varstei a III-a .

Deficiente au fost constatate si la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap – Vilcea , ce a fost infiintata prin Hotarirea  Consiliului  Judetean Vilcea nr. 86 din 29 mai 2009, deoarece  presedintele acesteia nu  este medic specialist de expertiza a capacitatii de munca ,ci medic specialist medicina de familie, masterand in management sanitar, aspect eligibil de incadrare. Din informatiile solicitate de d-na director Ionela Bîcă, de la D.S.P-Vilcea reiese faptul ca la nivelul judetului nostru exista doar 3 medici specialisti pe expertiza capacitatii de munca.

Echipa de inspecţie  a constatat deficiente la nivelul D.G.A.S.P.C Vilcea  in ceea ce priveste intocmirea si existenta   documentatiilor la dosarele persoanelor cu handicap  generate in principal de lipsa de personal si de specialisti care trebuie sa-si desfasoare activitatea in cadrul Serviciului de Evaluare Complexa pentru Copilul  cu Dizabilitati conform H.G.1437/2004 si a Serviciului de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap –Vilcea.  

În ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Bujoreni s-a constatat, la data efectuării misiunii de inspecţie, că deşi acest serviciu este cuprins în organigramă, activitatea este organizată sub forma unui Compartiment de Autoritate Tutelară si Asistenţă Socială. În cadrul acestui compartiment îşi desfăsoară activitatea o singură persoană, cu studii medii,  ocupând postul de referent  cu atributii de asistenta  sociala.

În urma verificărilor privind modul în care s-a efectuat plata altor drepturi sociale  de către Primăria Bujoreni pentru persoanele ce deţin certificate de încadrare în grad de handicap, a familiilor acestora, a asistenţilor personali si a altor beneficiarii de prestatii sociale , echipa de inspecţie a constatat citeva deficienţe în documentatia  intocmita in vederea acordării acestora ,datorate in principal volumului foarte mare de activitate pe care trebuie sa-l presteze referentul cu atributii de asistenta sociala din cadrul Primariei.

In  urma celor constatate , echipa de inspecţie a acordat consiliere  salariatei cu atribuţii de asistenţă socială din cadrul Primăriei Bujoreni ; salariatilor D.G.A.S.P.C Vilcea; membrilor Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap şi a stabilit termene clare pentru  indeplinirea recomandarilor facute in rapoartele de inspectie până la sfirsitul anului 2009. De asemenea , s-a cerut  reevaluarea tuturor  persoanelor   încadrate  in gradul de handicap grav si accentuat atât în cazul copiilor cât şi al persoanelor adulte cu handicap  si  reactualizarea documentatiei medicale respective, in sensul stabilirii cu exactitate a etiologiei si a stadiului evolutiv al afectiunilor medicale ce determina incadrarea in categoria de handicap..
Directorul Coordonator  -Ionela Bîcă,  va lua toate masurile  necesare astfel incit sa se realizeze la nivelul ISR SV Oltenia , monitorizarea implementarii  tuturor recomandarilor  din rapoartele de inspectie, iar  in caz contrar se vor aplica sanctiuni drastice.

NR – Titlul ne aparţine.

Leave a Response