Medicii vin cu bani de-acasă pentru medicamente la Maternitate
Medicii vin cu bani de-acasă pentru medicamente la Maternitate
Anda Vlad
Pentru ca actul medical să poată fi continuat în condiţii onorabile, medicii de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Rm. Vâlcea au hotărât să ia măsuri drastice. De două luni, din cauza faptului că furnizorii nu le mai livrează medicamente şi materiale sanitare, cei 16 ginecologi de la Maternitate fac chetă pentru a cumpăra cele necesare într-o sală de naşteri.
Datorii neacoperite
Cu toate că situaţia Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Rm. Vâlcea este una extrem de dificilă din cauza datoriilor imense acumulate şi din cauza faptului că furnizorii au încetat să le mai livreze o serie de materiale şi medicamente indispensabile actului medical, angajaţii instituţiei încearcă să-şi continue activitatea cât mai profesionist cu putinţă. Pentru a nu scădea nivelul calitativ al serviciilor prestate în zeci de ani de activitate, medicii de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Rm. Vâlcea au luat de curând o hotărâre despre care cred că i-ar putea ajuta, cel puţin pentru moment, să-şi continue activitatea onorabil.
În urma unei hotărâri luate de comun acord, cei 16 medici ginecologi din cadrul unităţii sanitare au stabilit să contribuie personal la crearea unui fond destinat achiziţionării de medicamente şi materiale necesare într-o sală de naşteri. Astfel, timp de aproape două luni, medicii au scos din buzunar câte 50 sau 100 lei, uneori chiar mai mult, pentru a beneficia astfel de condiţii corespunzătoare în sala de operaţii. Înţelegerea a fost încheiată doar între medicii ginecologi, fără ca alt cadru medical să fie obligat să contribuie la crearea acestui mic cont.
Doctorul Marcel Tomescu, directorul medical al Spitalului O.G. Rm. Vâlcea spune că această decizie a fost luată pentru ca pacientele să nu fie nevoite să cumpere de fiecare dată medicamente sau alte materiale necesare atunci când solicită intervenţia medicilor. „Sperăm ca această soluţie să fie una de moment şi că autorităţile competente – cei care pot să decidă soarta spitalului – să ia măsuri pentru remedierea situaţiei”, spune medicul.
Potrivit acestuia, aproape 92 % din fondurile pe care conducerea spitalului le primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate intră în fondul de salarii iar pentru plata materialelor sanitare, medicamentelor, oxigenului, apei, curentului, gazului etc. nu le mai rămân bani aproape deloc. Conform spuselor directorului medical, aceasta este una dintre principalele cauze pentru care spitalul a ajuns să acumuleze datorii de peste 30 mld lei vechi.
Soarta spitalului, pe muchie de cuţit
Deşi situaţia spitalului este arhicunoscută atât pe plan local, cât şi la nivel naţional, dr. Marcel Tomescu spune că în aproape 6 luni de zile nimeni nu a luat nici o măsură pentru a încerca repunerea instituţiei sanitare pe linia de plutire. Doctorul Tomescu ţine să atragă atenţia încă o dată factorilor de răspundere locali cu privire la activitatea pe care personalul medical de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Rm. Vâlcea o desfăşoară zi de zi.
Acesta spune că medicii şi asistenţii medicali continuă să muncescă susţinut în ciuda greutăţilor şi condiţiilor neprielnice produse de lipsurile materiale resimţite tot mai acut. „Spitalul este destinaţia celor mai dificile cazuri din întreg judeţul, aici se munceşte neîntrerupt pentru că în acest loc există oameni foarte valoroşi iar calitatea şi profesionalismul sunt două atribute destul de solicitate. Nu ne-am întrerupt activitatea nici măcar atunci când la doi paşi de sala de operaţii muncitorii schimbau conducte sau spărgeau zidul şi nu am ieşit niciodată din operaţie din cauza faptului că în magazia spitalului nu mai existau medicamente, soluţie perfuzabilă, tifon sau vată.
Acestea sunt probleme minore însă ce ne facem dacă furnizorii nu ne mai vor livra oxigen? Închidem spitalul? Prin aceste exemple vreau să le reamintesc celor care într-adevăr pot rezolva problema spitalului că această instituţie nu este a medicilor, ci a tuturor vâlcenilor, de serviciile prestate de medici beneficiază o mulţime de oameni”, subliniază dr. Tomescu. Până când autorităţile competente vor binevoi să-şi îndrepte atenţia şi asupra problemelor cu care se confruntă Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Rm. Vâlcea, medicii din instituţia sanitară vor continua să se autofinanţeze. Pentru moment însă, fiindcă aşa cum spun acum, soluţia găsită îi ajută doar să supravieţuiască iar o rezolvare definitivă a problemelor necesită un „tratament” eficient şi de lungă durată.