|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Ploile au accentuat alunecările de teren la Ocnele Mari 

Ploile au accentuat alunecările de teren la Ocnele Mari

• cu toate acestea, autorităţile judeţului îi asigură pe locuitorii din Ocnele Mari că situaţia este sub control, iar lucrurile se desfăşoară conform programului

Petre Coman

Miercuri, 2 septembrie, prefectul Remus Grigorescu, profesorul universitar Florian Zamfirescu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, au organizat la sediul Primăriei Ocnele Mari o nouă conferinţă de presă în care au anunţat că situaţia de la Ocne este sub control, în contextul în care în ultimele zile au fost ploi abundente. „La Guvern şi la şedinţele coaliţiei, am pus mereu accentul pe alocarea fondurilor pentru finalizarea celor 20 de case de la Căzăneşti.

Am cerut cu acest prilej alocarea de la Guvern a sumei de 12 milioane lei. De asemenea, am solicitat Institutului de Geofizică din Bucureşti să realizeze un studiu cu privire la modul de exploatare a saramurii în câmpurile III şi IV. Oricum, vreau să-i asigur pe locuitorii din Ocnele Mari că situaţia este sub control, iar lucrurile se desfăşoară conform programului”, a spus Ion Cîlea. 

La data de 28.08.2009, situaţia negocierilor cu proprietarii se prezenta astfel: 20 de proprietari au optat pentru strămutare pe amplasamentul Căzăneşti (din care 14 proprietari din strada Ştrandului şi 6 proprietari din zona de influenţă a Câmpului I de sonde); un proprietar a optat pentru strămutare pe amplasamentul Copăcelu (ultimul lot disponibil) – Ciriperu lonuţ Torinel (pentru Ciriperu Anişoara); doi proprietari au dat declaraţie notarială pentru strămutare pe amplasamentul Căzăneşti, ulterior începerii lucrărilor de execuţie – Smărăndescu Daniel, Covaliu Carmen (care au fost afectaţi direct, cu terenuri agricole inundate.

Se evaluează pagubele produse de inundarea cu saramură în vederea despăgubirii); un proprietar nemulţumit de evaluarea gospodăriei, care a refuzat strămutarea – Hodorog Ion în proces de reevaluare a gospodăriei în scopul vânzării (afectat direct, locuinţa inundată la subsol. Se evaluează pagubele produse de inundarea cu saramură în vederea despăgubirii); 8 proprietari nemulţumiţi de evaluarea gospodăriei (Bratu Mihai – a confirmat, opţiunea olografa de a vinde proprietatea, Bratu Ileana – a confirmat opţiunea olografă de a fi strămutată proprietatea la Căzăneşti, Uţă Nicolae – în proces de reevaluare a gospodăriei în scopul vânzării sau strămutării la Căzăneşti, Tarfulea Ionica şi Uţă Măria – solicită reevaluarea proprietăţii separat pentru fiecare proprietar,

Comănceanu Constantin – îşi menţine solicitarea anterioară de reevaluare a proprietăţii, pe care a dezmembrat-o, în anul 2008, în trei proprietăţi, în vederea strămutării la Căzăneşti în trei gospodării distincte, Fetele Ion – solicită reevaluarea proprietăţii în scopul vânzării, Dobrescu Mihai Daniel – în data de 11 august 2008 a comunicat la SC Conversmin SA, prin adresă, forma de despăgubire pentru care optează, Dobrescu Mihai – a optat pentru despăgubirea în bani prin vânzarea proprietăţii Ministerului Economiei); 12 proprietari rămân pe poziţie (din care doi pot fi afectaţi direct cu risc minim, 10 afectaţi indirect, fără risc); cinci proprietari au încheiat contracte de vânzare-cumpărare

Cota lacului aflat în conul de scufundare a crescut cu 3 metri

Ploile căzute în cursul zilei de luni, 31 august, au accentuat alunecările de teren pe pereţii pâlniei de scufundare de la Ocnele Mari şi au lărgit aria bazei conului de scufundare. Potrivit informaţiilor furnizate de Asistenţa Tehnică Ocnele Mari, volumul mare de roci care a penetrat în cavernă a produs dislocuiri de saramură şi a ridicat cota lacului aflat în conul de scufundare cu aproape 3 metri. Creşterea nivelului saramurii peste cota 308,65 a determinat debuşarea acesteia în barajul de pe Pârâul Sărat prin sondele 361 şi 368, precum şi creşterea cotei lacului din baraj cu 4,5 cm.

Nu s-a mai descărcat saramură din lacul din Câmpul II de Sonde prin sifonare, însă a fost un aport important de apă din precipitaţiile atmosferice. Cota lacului din Câmpul II a crescut cu 3,5 cm, în condiţiile în care nu s-a mai evacuat saramură prin sifonare. Suprafaţa bazei conului de scufundare este de aproximativ 22.000 mp, iar suprafaţa lacului din con variază, în funcţie de cota apei, ajungând la aproximativ 6.500 mp. Volumul disponibil de acumulare a saramurii în pâlnia de scufundare este de circa 69.000 mc. Volumul rocilor intrate în cavernă se estimează a fi de aproximativ 321.660 mc şi echivalează cu volumul de saramură evacuat.

Din acest volum s-au evacuat circa 174.000 mc în Câmpurile III şi IV de Sonde, 52.660 mc s-au stocat în lacul din Câmpul II de Sonde şi bazinul de retenţie, iar 94.900 mc s-au stocat în lacul din faţa barajului de pe Pârâul Sărat. Staţia microseismica a înregistrat cinci evenimente, cu magnitudine redusă pe partea de est a pâlniei de scufundare, unde se produc căderi de blocuri mari pe taluze. Întrucât se menţine Codul Roşu la Ocnele Mari sunt pregătite să acţioneze 20 cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea sub coordonarea inspectorului şef ISU, colonel Adrian Mesescu cu o barcă pneumatică (utilă pentru facilitarea tranzitului persoanelor peste porţiunea inundată), un camion, o autospecială care aparţine Grupei Operative, o salvare (SMURD).

Se continuă recunoaşterile în teren, dar nu s-au identificat probleme deosebite. Din partea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi participă zece cadre cu trei autoturisme de intervenţie, acestea efectuând acţiunea de stopare a accesului în zona de risc, iar Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea este prezent în zonă cu cinci cadre şi o autospecială. La sediile instituţiilor mai sus amintite se află cadre pregătite să acţioneze în orice moment. Serviciul Voluntar Situaţii de Urgenţă Ocnele Mari acţionează cu cinci persoane în zonă.

Comisia Ministerului Economiei a negociat cu proprietarii

Miercuri, 2 septembrie, directorul general al SC Convermsin SA, Sorin Copăescu, i-a transmis prefectului Remus Grigorescu o notă privind situaţia negocierilor comisiei numită prin ordin de ministru cu locuitorii afectaţi de programul de prăbuşire controlată a tavanului cavernei din Câmpul I de sonde Ocnele Mari: „În zilele de 27 şi 28 august 2009, comisia s-a deplasat în localitatea Ocnele Mari pentru a continua procesul de negociere cu locuitorii situaţi în zonă de risc şi care până în prezent nu şi-au exprimat o opţiune cu privire la strămutare sau vânzarea proprietăţii.

Concluziile şi propunerile comisiei rezultate în urma negocierilor vor fi înaintate conducerii Ministerului Economiei în data de 02.09.2009. În urma negocierii, trei proprietari au solicitat reevaluarea proprietăţii condiţie necesară pentru continuarea negocierilor. Rapoartele de evaluare au fost finalizate şi vor fi prezentate spre analiză şi avizare în şedinţa CTE-ME, într-o şedinţă următoare. În cursul zilei de 03.09.2009, reprezentanţi ai SC Conversmin SA Bucureşti se vor deplasa în localitatea Ocnele Mari, în scopul continuării dialogului comunitar.

ME-Conversmin face eforturi pentru a asigura resursele financiare strict necesare în vederea realizării atât a despăgubirilor proprietarilor cât şi a lucrărilor comunitare necesare. Sunt în curs de soluţionare solicitările comunitare multiple cu privire la lucrările de ecologizare aferente Câmpurilor I şi II de Sonde”. Luni, 31 august 2009, prefectul judeţului Vâlcea, Remus Grigorescu, s-a întâlnit la Bucureşti cu secretarul de stat pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului, Mihai Viorel Fifor şi directorul general al SC Conversmin SA, Sorin Copăescu.

„Întâlnirea a fost una informală, privind situaţia actuală de la Ocnele Mari şi Căzăneşti. S-a pus accentul pe rezolvarea problemelor legate de construcţia caselor şi acordarea despăgubirilor. În urma discuţiilor, domnul Copăescu a confirmat că există resursele financiare necesare atât pentru realizarea locuinţelor de la Căzăneşti cât şi pentru acordarea despăgubirilor. S-a precizat, de asemenea, că în cursul anului 2010, familiile ale căror terenuri au fost afectate de saramură vor primi valoarea uzufructului aferent anului 2009”, a declarat prefectul Remus Grigorescu.

Leave a Response