|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

înfiinţarea Jandarmeriei rurale, sărbătorită la Râmnicu Vâlcea 

Înfiinţarea Jandarmeriei rurale, sărbătorită la Râmnicu Vâlcea

Marţi, 1 septembrie 2009, jandarmii vâlceni din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Ştefan Buterez” au sărbătorit 116 ani de existenţă a jandarmeriei rurale. De asemenea, jandarmii vâlceni au profitat de ocazie pentru a sărbători şi 19 ani de la înfiinţarea unităţii locale. La întâlnirea cu cei mai tineri jandarmi a fot prezent şi veteranul jandarm, colonel (r) Cicerone Păunescu, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din M.A.I., care a fost 188 de zile pe front şi a ţinut să le împărtăşească din experienţa sa celor prezenţi.

Veteran jandarm

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea, dar şi câţiva invitaţi speciali s-au adunat în sala de conferinţe a instituţiei pentru a comemora şi pentru a-şi exprima opiniile cu privire la aceste evenimente importante. După ce a ţinut un discurs de deschidere a manifestărilor, lt. col. Vasile Iacovete a dat cuvântul preşedintelui Asociaţiei Veteranilor de Război din M.A.I., colonelul în rezervă Cicerone Păunescu, care a evocat câteva dintre evenimentele care i-au marcat cariera în rândurile jandarmeriei. De altfel, la sfârşitul manifestărilor, acesta a fost premiat pentru întreaga activitate, actuala conducere a inspectoratului dăruindu-i în semn de respect o diplomă aniversară.

Colonelul Păunescu este jandarmul care a făcut parte din mai multe astfel de posturi de jandarmi dispuse în mediul rural. „Încă din anul 1940 şi până după Al Doilea Război Mondial am făcut parte, cu mândrie, din categoria activă a acestor oameni de arme care, în mediul rural, asigurau securitatea cetăţenilor, a bunurilor şi, totodată, funcţionarea instituţiilor statului. În timp, misiunea jandarmilor a fost una dificilă, deoarece eram nevoiţi să luptam în acelaşi timp şi cu infractorii, şi cu cei care încercau să ne ocupe ţara.

Am luptat pe front 188 de zile, purtând cu onoare şi cinste uniforma de jandarm, dar am activat şi în cadrul posturilor rurale de jandarmi din mai multe comune vâlcene, argeşene dar şi câteva din Basarabia. Am fost jandarm în cadrul acestor posturi rurale şi vă mărturisesc că oamenii ne priveau cu foarte mare respect. Simt o mare bucurie când observ că cetăţenii au aceeaşi încredere în jandarmi. Să nu uitaţi nici un moment că trebuie să fiţi cinstiţi, să aplicaţi legea şi aşa veţi duce mai departe tot ce am câştigat noi pe câmpul de luptă ori în bătălia continuă cu infractorii.

Sunt mulţumit că mi-aţi dat posibilitatea să va fiu iarăşi alături şi vă mărturisesc că, atunci când voi pleca acolo unde sunt şi eroii noştri jandarmi, voi fi mulţumit că las în urmă un corp de jandarmi integru şi apropiat oamenilor”, a declarat vădit emoţionat colonelul în rezervă Cicerone Păunescu. După discursul jandarmului veteran au luat cuvântul, pe rând, reprezentanţii ai Muzeului Judeţean şi Bibliotecii Judeţene Vâlcea, care au prezentat câteva date biografice ale jandarmeriei rurale.

Leave a Response