|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Ionela Bîcă va rămâne… fără instituţie 

• În urma aplicării legii privind reorganizarea autorităţilor publice,

Ionela Bîcă va rămâne… fără instituţie

• Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Vâlcea, condusă de directorul coordonator Lăcrămioara Bălan, va fi desfiinţată, urmare a comasării prin absorbţie cu Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Vâlcea, condusă de Violeta Niţescu

Petre Coman

După cum se ştie, zilele trecute, Guvernul a finalizat elaborarea proiectului de lege privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor cadru cu Comisia Europeană si Fondul Monetar Internaţional. Proiectul de lege a fost depus la Parlament, iar în 15 septembrie, Guvernul îşi va asuma răspunderea. Iată cum se vor reorganiza sau desfiinţa unele instituţii de stat din judeţul Vâlcea, pe lângă alte sute de posturi care vor fi eliminate:

În cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, vor fi desfiinţate unităţile din comunele Dăeşti şi Câineni ale Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat. De fapt, ANRS va fi comasat cu Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale şi va fi înfiinţată o entitate nouă – Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, care va prelua activitatea celor două instituţii supuse reorganizării. Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale va fi finanţată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

La Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea, condus de Ion Nicolaescu, va prelua Inspectoratul Social Regional Sud-Vest Oltenia, condus de Ionela Bîcă. Inspecţia Muncii va fi finanţată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

În cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Vâlcea (director Eugenia Bădele) se transformă în Camera Agricolă Vâlcea. Camerele agricole, instituţii publice descentralizate, vor fi finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat.

La Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Vâlcea, condusă de directorul coordonator Lăcrămioara Bălan, va fi desfiinţată, urmare a comasării prin absorbţie cu Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Vâlcea, condusă de Violeta Niţescu. Noua agenţie va fi finanţată integral din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Proiectul de lege privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice va reglementa următoarele: măsuri de reducere a cheltuielilor de personal în sistemul bugetar; condiţiile exercitării cumulului pensiei pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii şi sistemele neintegrate sistemului public cu veniturile salariale sau, după caz, asimilate veniturilor salariale, realizate din exercitarea unei activităţi profesionale pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau pe baza actului de numire în funcţie, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care statul ori o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic sau majoritar; măsuri privind disciplina financiar-bugetară la nivelul regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale, a societăţilor comerciale la care statul sau unităţile administrativ teritoriale au calitatea de acţionar unic sau majoritar, precum şi a filialelor acestora; măsuri pentru susţinerea mediului de afaceri în scopul depăşirii dificultăţilor financiare şi relansării circuitului comercial.

În primul rând, avantajul major al acestei legi în privinţa agenţiilor constă în aceea că, dincolo de restructurare, de scăderea numărului – din 223 rămân 112 – şi dincolo de faptul că se restructurează circa 10.000 de posturi, avantajul major constă în aceea că veniturile proprii ale agenţiilor vor intra la bugetul de stat. Astfel, în jur de un miliard de euro, bani gestionaţi de diverse agenţii, vor fi de aici înainte incluşi în bugetul de stat şi gestionaţi potrivit interesului general, şi nu interesului particular al unor agenţii care să-şi cumpere bărci, limuzine, automobile de lux sau să cumpere alte sedii luxoase. După intrarea în vigoare a legii, nimeni nu va mai putea cumula la stat pensia cu salariul, dacă are o pensie în plată mai mare de 17 milioane de lei vechi.

Cei care au peste 17 milioane de lei vechi nu vor mai putea cumula pensia cu salariul şi vor fi obligaţi să aleagă ori pensia, ori salariul sau pot cumula în mediul privat pensia cu salariul. Acest proiect de lege, de asemenea, conţine măsurile care vizează stimularea mediului de afaceri, prin neimpozitarea profitului reinvestit. Restructurarea agenţiilor se face, în principiu, prin această lege, dar o parte dintre ele sunt restructurate şi prin hotărâri de guvern care completează practic legea. Acest proces de reformă a statului va continua cu promovarea şi a altor proiecte de lege, printre care legea care vizează reforma sistemului de pensii, legea descentralizării şi impunerea standardelor de cost, legea responsabilităţii fiscale şi, evident, adoptarea codurilor de procedură penală şi a codului de procedură civilă, ca o continuare a actualelor coduri adoptate în momentul de faţă.

Leave a Response