Ocnele Mari ar putea scăpa de codul roşu
Ocnele Mari ar putea scăpa de codul roşu
Localitatea Ocnele Mari ar putea scăpa în zilele următoare de codul roşu. Conform specialiştilor, fenomenele de prăbuşire controlată din Câmpul I de sonde s-au realizat în proporţie de 80%, iar şansele de producere a unor noi inundaţii sunt destul de reduse.
Nivelul lacului, în scădere
La sfârşitul săptămânii trecute, prăbuşirea de material steril în interiorul conului de scufundare din Câmpul I au fost moderate, ceea ce a făcut ca nivelul lacului din conul de rupere să coboare cu 68 de centimetri (de la 308.37 metri la 307.69 metri). Saramura a fost evacuată prin foraje şi pompată în Câmpurile III şi IV de sonde. A scăzut de asemenea şi cota lacului de pe Pârâul Sărat, de la 267,67 metri la 267,63 metri. Potrivit ultimelor măsurători, suprafaţa bazei conului de scufundare se menţine la 30.200 metri pătraţi, iar suprafaţa lacului din interiorul conului, la aproximativ 13.000 de metri pătraţi.
Volumul de saramura evacuat în Câmpurile III şi IV este de 246.916 metri cubi, iar în Câmpul II şi în bazinul de retenţie sunt stocaţi 49.120 de metri cubi de saramură, plus 154.341 metri cubi stocaţi în barajul de pe Pârâul Sărat. „Am depăşit momentele cu pericol. Volumul de saramură care trebuia evacuat este de aproximativ 440.000 de metri cubi şi mai avem aproximativ 300.000. Am oprit pompele şi forajele care trimiteau până acum saramură în lac, pentru că, după ultimele măsurători, caverna începe să aibă fund. Tot materialul care s-a prăbuşit în această o lună şi jumătate s-a adunat în interior şi creşte întocmai unui dop. Acest material se aşează şi, în viitorul apropiat, va apărea la suprafaţa saramurii din crater.
Versantul se stabilizează
Versantul sudic se stabilizează, deci nici aici nu mai există pericol”, a menţionat profesorul Florian Zamfirescu, cel care coordonează prăbuşirea controlată. În zona de sud a craterului s-a montat o nouă conductă cu diametrul de un metru, care va prelua orice surplus al saramurii, în condiţiile în care ar creşte nivelul acesteia. „Pe lângă această conductă, am introdus patru conducte de polietilenă, pentru sifonare şi vom evacua de acum înainte saramura pe deasupra, nu prin subteran, ca până acum”, mai precizează profesorul universitar.
Primarul localităţii, Petre Iordache spune că, în condiţiile în care nivelul apei nu a mai crescut, localnicii sunt acum mai liniştiţi. „S-a reuşit stabilizarea versantului sudic al craterului, cel care ne-a dat bătăi de cap săptămâna trecută”, a spus primarul Petre Iordache. Saramura a inundat complet zilele trecute ştrandul sărat din catierul Ocniţa, dar şi stâlpii electrici de joasă tensiune care alimentează satul izolat Coşota. Prăbuşirea controlată a demarat la începutul lunii august. O parte din oraşul Ocnele Mari se află însă în continuare deasupra unor caverne pline cu milioane de metri cubi de saramură, care va trebui evacuată în următorii ani.