|joi, aprilie 25, 2024
  • Follow Us!

Copiii dispăruţi, căutaţi de voluntarii vâlceni 

Copiii dispăruţi, căutaţi de voluntarii vâlceni

Anda Vlad

Răpirile, exploatarea sexuală sau abuzurile asupra copiilor, care vor fi înregistrate la Vâlcea vor fi, începând din această lună, atent monitorizate de voluntarii fundaţiei Focus a Centrului Român pentru Copiii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual. O dată deschisă filiala acestei organizaţii şi în Râmnicu Vâlcea, voluntarii speră ca numărul copiilor dispăruţi sau abuzaţi să se reducă. La nivelul judeţului Vâlcea, de la începutul anului au fost înregistrate 77 de cazuri de copii dispăruţi.

Voluntarii se vor alătura poliţiei

Acţiunea de depistare a copiilor dispăruţi de acasă şi nu numai se va desfăşura cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţiei, ai Inspectoratului Şcolar şi ai Direcţiei pentru Protecţia Copilului, după cum susţin reprezentanţii acestei fundaţii. „Vom face o reţea de voluntari care să distribuie materiale în cazul în care avem copii dispăruţi. O să ne implicăm, la solicitarea poliţiei, în acţiunile de căutare şi vom participa activ la investigarea cauzelor şi împrejurărilor care au dus la aceste situaţii”, a declarat Aurora Gherghina, coordonatorul centrului Focus Râmnicu Vâlcea şi fosta şefă a Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea.

Aceasta susţine că, până în prezent, s-a încheiat un parteneriat cu Inspectoratul Poliţiei Judeţene Vâlcea, iar în perioada imediat următoare se va realiza o colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea şi Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea. Cei care vor dori să facă parte din fundaţie, pot trimite un email la adresa focus@copiidisparuti.ro sau pot suna la numărul de telefon 0751.274.462. Cei care cunosc astfel de cazuri pot apela gratuit la numărul unic de telefon 116.000, disponibil 24 de ore. 

77 de copii dispăruţi în Vâlcea

Deschiderea filialei fundaţiei Focus la Râmnicu Vâlcea era cu atât mai necesară cu cât, de la începutul acestui an şi până în prezent, numărul copiilor dispăruţi de acasă a ajuns la 77. „În Vâlcea, în acest an, s-au înregistrat 77 de cazuri de copii dispăruţi. 60% dintre ei au plecat de acasă sau au fugit din centrele de plasament. Copiii pleacă din cauza abuzului şi a sărăciei sau provin din familii cu părinţi care sunt la muncă în străinătate. Cazurile au fost rezolvate de poliţie”, susţin voluntarii fundaţiei Focus a Centrului Român pentru Copiii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual.

Cel mai mediatizat caz la nivelul judeţului Vâlcea este cel al Elvirei Loredana Ghioca, minora în vârstă de 9 ani care dispărut din faţa casei sale din oraşul Berbeşti. Deşi a dispărut în urmă cu doi ani şi timp de câteva luni a fost căutată de agenţi Interpol şi zeci de poliţişti, jandarmi şi localnici, cazul a rămas nerezolvat. Potrivit Aurorei Gherghina, cazurile de acest gen vor fi reluate de Centrul Focus, voluntarii încercând să afle noi informaţii despre persoanele dispărute. În acest sens, specialiştii IT din cadrul centrului vor realiza portrete robot prin intermediul unor programe de ultimă generaţie care vor reda trăsăturile fizice specifice vârstei actuale a copiilor dispăruţi, iar voluntarii se vor ocupa de mediatizarea acţiunilor de căutare prin plasarea de afişe, contactarea canalelor media, dar şi prin relaţionarea directă cu populaţia.

„Cazurile mai vechi de câteva luni sunt cele mai dificile, întrucât datele despre modul în care minorul a dispărut şi informaţiile privind posibila sa destinaţie se reduc semnificativ. Voluntarii Centrului Focus vor face însă tot posibilul pentru a strânge informaţii care să ajute la depistarea persoanelor dispărute”, adaugă Aurora Gherhina. Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – Focus s-a constituit în ianuarie 2007 ca persoană juridică română de drept privat, non-guvernamentală, non-profit, apolitică, fără scop patrimonial, autonomă şi independentă. În luna aprilie 2007, Focus a finalizat negocierile necesare cu IGPR-ul, în baza unui protocol de cooperare între cele două părţi.

Misiunea Focus este aceea de a iniţia demersurile necesare pentru rezolvarea cazurilor de dispariţii, răpiri şi exploatare sexuală a copiilor. În data de 25 mai 2007, lansarea oficială a avut loc la sediul central al Poliţiei Române, în prezenţa preşedintelui Federaţiei Europene pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual, Baronul Daniel Cardon de Lichtbuer, cu o participare numeroasa din partea autorităţilor române, a ONG-urilor şi a mass-mediei.

Leave a Response