Depozitul ecologic de deşeuri de la Feţeni va fi, în sfârşit, inaugurat
• După 8 ani de la aprobarea finanţării, la mijlocul acestei săptămâni,
Depozitul ecologic de deşeuri de la Feţeni va fi, în sfârşit, inaugurat
Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a anunţat că la mijlocul acestei săptămâni va avea loc inaugurarea şi recepţia tehnică a lucrărilor de la rampa ecologică de la Feţeni. Consiliul Local Municipal a adoptat în cadrul şedinţei ordinare de miercuri tariful de depozitare la rampa ecologică de deşeuri de la Feţeni. Calculul tarifului de depozitare s-a făcut în funcţie de mai multe date precum capacitatea totală a gropii – 1.130.000 mc, durata acesteia de existenţă – 25 ani, evoluţia populaţiei municipiului, cheltuielile materiale, cele cu personalul, iar cifra rezultată a fost de 50,42 lei/tonă.
Aceeaşi hotărâre de consiliu precizează că tariful de depozitare va fi suportat din redevenţa încasată de Primăria municipiului din concesionarea serviciului de salubritate, astfel încât tariful de salubrizare aprobat prin HCL 393/decembrie 2008 rămâne neschimbat, respectiv 27,27 euro/tonă (sau 9,58 euro/mc) plus TVA – pentru agenţii economici şi 16,2 euro/persoană/an – pentru persoane fizice.
În urmă cu exact 8 ani, Comisia Europeană a aprobat proiectul şi asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 11,04 milioane euro. Aprobarea a fost urmată de semnarea în 2002 a Memorandumului de Finanţare încheiat între Guvernul României şi Comisia Europeană ce a fost ratificat prin Legea nr. 126/2003. La finanţarea UE s-a adăugat cofinanţarea printr-un credit nerambursabil de la bugetul statului în valoare de 2,5 milioane euro şi de la bugetul local în valoare de 1,1 miliaone euro. Proiectul a fost elaborat de către Primăria Râmnicu Vâlcea în parteneriat cu Agenţia Germană de Colaborare Tehnică (GTZ), în perioada 1999-2000, pentru a obţine finanţare prin intermediul Programului Ispa (Instrument pentru Politici Structurale de Aderare) al UE.
În urma licitaţiei internaţionale din anul 2004, organizată de Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare, contractul de lucrări „Construcţia staţiei de compost, a noului depozit de deşeuri Feţeni şi închiderea depozitului Râureni” a revenit firmei Monticava Strade Italia, valoarea de adjudecare a contractului fiind stabilită la 9.298.279 euro. Lucrările la depozitul Feţeni şi la staţia de compost au început în luna iunie 2005. Progresul contractului de lucrări a fost unul extrem de lent, aflându-se chiar în stare critică, iar lucrările nu au putut fi finalizate la timp şi nici măcar cu o mică întârziere.
Pe întreaga perioadă a contractului au existat încălcări grave ale clauzelor contractuale, firma eşuând în îndeplinirea majorităţii obligaţiilor sale.
Astfel, la 16 octombrie 2006, Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare a transmis Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea nota de terminare a contractului de lucrări, urmând ca pe data de 30 octombrie 2006 să se întrerupă orice lucrare trecându-se la conservarea şantierului. Printre motivele care au stat la baza rezilierii contractului au fost: doar două din cele trei componente ale contractului de lucrări au fost începute, niciuna nefiind finalizată – depozitul Feţeni trebuia finalizat la data de 3 mai 2006, iar Staţia de compostare trebuia finalizată la data de 22 iulie 2006;
contractantul nu a îndeplinit nici una din cele 7 note de corecţie emise de inginer; contractantul a realizat excavări neautorizate pe 24 februarie 2006, în timp ce lucrările erau suspendate, ceea ce a deteriorat lucrările autorizate în prealabil; Monticava Strade Italia nu a realizat grafice de lucru acceptabile şi nici planuri de urgentare a lucrărilor conform instrucţiunilor emise; firma nu a desfăşurat lucrări la Staţia de compost după data de 16 decembrie 2005 – o perioadă mai mare de 9 luni. Ca urmare, contractantul a abandonat efectiv lucrările.
În baza noului acord de implementare, Primăria Râmnicului, în calitate de beneficiar final al Măsurii ISPA „Managementul integrat al deşeurilor în Râmnicu Vâlcea” a relansat procedura de achiziţie publică prin licitaţie deschisă pentru contractul de lucrări. În urma negocierilor purtate, comisia de evaluare a hotărât atribuirea contractului ofertantului Hidro-Iridex, cu o ofertă finală de 11,3 milioane euro. Conform prevederilor acordului de implementare, Primăria Râmnicului, în calitate de autoritate contractantă, a solicitat avizul OPCP-ului în vederea încheierii contractului de lucrări, precum şi sprijinul pentru identificarea de surse suplimentare pentru finanţarea integrală a noului contract. În aceste condiţii, contractul de lucrări a fost semnat în data de 26 octombrie 2007, la sediul Primăriei Râmnicului. (Petre Coman)