|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Copiii de grădiniţă se joacă printre morminte 

La Goranu,

Copiii de grădiniţă se joacă printre morminte

De fiecare dată când ies în pauză, cei 140 de elevi de la Şcoala cu clasele I-IV Goranu sunt nevoiţi să dea nas în nas cu o privelişte dezolantă. La numai doi metri de terenul de joacă se întinde, pe mii de metri pătraţi, o mare de cruci, cavouri şi simboluri funerare. Chiar dacă au solicitat ajutorul primăriei pentru rezolvarea problemei, nimeni nu a intervenit.

La joacă, printre morminte

De aproape o sută de ani, şcolarii şi preşcolarii care învaţă la Şcoala cu clasele I-IV din cartierul Goranu sunt nevoiţi să iasă în pauze şi să se joace în preajma mormintelor din cimitirul aflat lângă sediul şcolii. La nici doi metri de tobogan şi groapa de nisip amenajată special pentru prichindeii de la grădiniţă se întinde, pe sute de metri pătraţi, unul dintre cele mai mari cimitire din oraş. De aproape un an, între cimitir şi terenul de joacă din curtea şcolii a  fost înălţat un grilaj din fier, dar cei 140 de elevi sunt în continuare principalii spectatori ai sinistrei privelişti.

Până la separarea curţii şcolii de cimitir, educatorii şi învăţătorii ajungeau în situaţia de a-şi aduna elevii la ore chiar din cimitir, acolo unde, prinşi în iureşul jocului, micuţii se pierdeau printre cruci şi morminte. „Anul trecut, între cruci şi terenul de joacă exista un gărduleţ mic, pe care oricare copil îl putea sări. De câte ori era înmormântat cineva, groparii aruncau pământul şi buruienile în curtea şcolii. Chiar şi cei care veneau la morminte pentru a le îngriji făceau la fel, iar terenul de joacă arăta groaznic”, spune directorul educativ al instituţiei de învăţământ, Maria Ohîi.

Cer ajutor la primărie

Pentru a evita astfel de situaţii şi pentru a feri în viitor copiii de dezavantajul unei asemenea imagini dezolante, conducerea şcolii a făcut mai multe sesizări la Primăria Râmnicu Vâlcea. Timp de aproximativ doi ani, reprezentanţii instituţiei au solicitat administraţiei locale amplasarea unor panouri pe gardul din fier, pentru a le îngrădi copiilor vederea spre cimitir. Conducerea şcolii a luat deja legătura cu câţiva artişti plastici din oraş, pentru estetizarea panourilor şi pentru înfrumuseţarea întregului teren de joacă. Potrivit Mariei Ohîi, Gheorghe Dican, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Vâlcea şi pictorul Sergiu Plop sunt dispuşi să ajute şcoala din acest punct de vedere.

Din păcate însă, nici până acum reprezentanţii Primăriei Râmnicului nu au intervenit pentru amplasarea respectivelor panouri. Părinţii elevilor sunt foarte supăraţi pentru situaţia de la Goranu şi sunt decişi să meargă chiar ei la primărie, pentru a solicita intervenţia conducerii municipiului. „De zeci de ani, de când mă ştiu, situaţia nu s-a schimbat absolut deloc. Şi eu am urmat cursurile şcolii primare aici, şi tot aşa era. Niciodată nu m-am gândit că elevii de acum vor avea parte de aceleaşi condiţii. Cu o investiţie minoră, autorităţile puteau rezolva demult această problemă.

Câteva bucăţi de tablă sau de plastic de pe un şantier sau de la o fabrică dezafectată puteau schimba cu totul situaţia”, spune George Păsat, unul dintre părinţi. Viceprimarul Romeo Rădulescu crede însă că situaţia de la şcoala din Goranu se va rezolva până la sfârşitul anului. „Cunosc problema. Într-adevăr, situaţia este una neobişnuită şi trebuie remediată neapărat. Se vor lua măsurile necesare pentru amplasarea unor panouri între cimitir şi curtea şcolii”, spune acesta.

 

Leave a Response