|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Austriecii de la Cascade Empire au ras pădurile din nordul judeţului Vâlcea 

Austriecii de la Cascade Empire
au ras pădurile din nordul judeţului


Nicu Trandafir

Între Obârşia Lotrului şi Voineasa, afaceriştii austrieci exploatează sălbatic lemn din pădurile cumpărate pe mai nimic de la proprietarii din zonă. 


Firma cu capital austriac Cascade Empire SRL din Sebeş a pus mîna pe mii de hectare de păduri din Vâlcea. După ce s-au lăfăit prin pădurile Sucevei şi Rădăuţilor, cei de la Cascade Empire trec ca vijelia şi peste masivele muntoase dintre Petroşani şi staţiunea vâlceană Voineasa.

Cascade Empire SRL, cu sediul în Sebeş, are ca principal obiect de activitate “consultanţa pentru afaceri şi management”. Cascade Empire este deţinută de Cascade Empire Immobilien Gmbh din Viena, care prin SPB Industrieholding GmbH deţine 100% din Holzindustrie Schweighofer, şi are doi administratori: Gerald Schweighofer şi Christian Horburger.

Tăierile se fac la ras

Zona din care răşinoasele dispar văzînd cu ochii se află în apropierea „Frumoasei“, un areal în care s-au făcut numeroase studii şi cercetări, pentru că aici există specii de plante şi animale protejate care se află în pericol. „Frumoasa“ se întinde pe teritoriul judeţelor Sibiu – 60%, Vîlcea – 20%, Alba – 18% şi Hunedoara şi face parte din Natura 2000, reţeaua europeană de arii protejate, cele peste 130.000 de hectare fiind tot mai mult în pericol din cauza exploatării lemnului.

Referitor la această situaţie, „Jurnalul Naţional“ scria în urmă cu un an: „Grav este că în arealul Frumoasa tăierile se fac la ras şi, cum pădurile de răşinoase nu se refac singure, ci trebuie plantaţi puieţi, este greu de crezut că zona îşi mai va reveni vreodată, dacă autorităţile nu vor interveni. Şi tot greu de crezut că acestea vor interveni, atît timp cît austriecii de la Cascade beneficiază de un ajutor consistent din partea autorităţilor austriece, fiind bine cunoscute relaţiile lui Schweighofer cu personaje cu funcţii grele din administraţia centrală şi locală. Printre ONG-urile care luptă pentru protecţia mediului este bine cunoscut faptul că Schweighofer este unul dintre cei care controlează legislaţia în domeniul forestier.“

Amenajările forestiere se fac haotic

Încă de acum cîţiva ani, de cînd s-a făcut documentaţia pentru ariile protajate care vor face parte din Natura 2000, s-a atras atenţia asupra lucrărilor silvice care au dus la dispariţia arborilor din zona Obîrşiei Lotrului – Voineasa de pe suprafeţe uriaşe. Mai mult, arborii se taie selectiv, în funcţie de ceea ce doreşte procesatorul austriac. Amenajările forestiere şi tăierile se fac haotic, disturbând speciile de păsări periclitate care cuibăresc, iar puii sînt vînduţi pe piaţa neagră.

Tot „Jurnalul Naţional“ trăgea în urmă cu câteva luni următorul semnal de alarmă: „În judeţul Vâlcea, la câţiva kilometri de Voineasa, un versant este gata să o ia la vale. De ce? Arborii care susţineau versantul au dispărut. Nu este greu de observat că zonele în care apa distruge tot ce prinde în cale se suprapun perfect cu cele de unde pădurea a dispărut. Şi până să caute soluţii pentru prevenirea dezastrelor, guvernanţii noştri ar trebui să găsească o soluţie pentru limitarea exploatărilor forestiere. Iar buba trebuie să o caute în Ministerul Agriculturii şi în instituţiile din subordine care au atribuţii în acest domeniu: Romsilva, cu direcţiile din subordine, Inspectoratele Teritoriale pentru Regim Silvic şi Vînătoare – ITRSV, dar şi la Ministerul Mediului.“

Cascade Empire deţine mii de hectare de pădure în Vâlcea

Cascade Empire, divizia locala de achizitii a companiei austriece de prelucrare a lemnului Holzindustrie Schweighofer, deţine 11.000 ha de păduri pe piaţa locală, achiziţionate în ultimii ani, pentru care a plătit circa 30 mil. euro.
Cascade Empire deţine păduri în Vâlcea, Prahova, Argeş, Suceava, Harghita, Covasna, Hunedoara. Lemnul obţinut de pe aceste suprafeţe este supervalorificat de austrieci. Din pădurile de răşinoase nu se pot tăia mai mult de 7 metri cubi la hectar pe an, astfel că austriecii pot exploata maximum 77.000 metri cubi pe an. Teoretic. Pentru că practic exploatează mult mai mult, iar fotografiile care ilustrează acest material sunt concludente.

Leave a Response