|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Conducerea Oltchim se opune ofensivei de preluare a companiei de PCC SE 

Conducerea Oltchim se opune ofensivei de preluare a companiei de PCC SE

Anda Vlad

Conform conducerii Oltchim SA, acţionarul minoritar al combinatului, PCC SE pregăteşte o nouă campanie de presa care vizează atât compania Oltchim SA, cât şi managementul acesteia. Această nouă campanie, care se va realiza prin intermediul unei agenţii media specializate (Expres Media Group), se anunţă a fi foarte agresivă şi face parte din strategia PCC SE de a bloca activitatea Oltchim şi de a forţa autorităţile române să privatizeze compania înainte ca statul să ia măsurile care vor duce la restructurarea societăţii.

PCC vrea privatizarea Oltchim pe nimic

„Scopul direct al PCC SE este preluarea Oltchim la o valoare cât mai mică. Ca şi în celelalte cazuri de până acum, această nouă campanie de presă este susţinută doar de simple declaraţii ale reprezentanţilor PCC SE împotriva strategiei managementului Oltchim, declaraţii care nu sunt fundamentate pe nici un studiu tehnic sau financiar. În totală contradicţie cu declaraţiile de presă din România, în presa din străinătate, PCC SE susţine că nu are interes să-şi majoreze participaţiile în România şi ca banii încasaţi din vânzarea PCC Rail, celebra divizie feroviară poloneză a grupului, se vor folosi pentru investiţii în industria din Polonia.

În fapt, PCC SE împarte la nivel declarativ banii încasaţi din vânzarea PCC Rail în funcţie de interesele sale directe. În presa germană (articolul „Warmer Regen” din revista germană WirtschaftsWoche – numărul 35 din 24 august 2009, pagina 86), PCC SE susţine că banii obţinuţi din vânzarea PCC Rail vor acoperi în principal pierderile de 295 de milioane de euro acumulate de grupul PCC în ultimii ani”, a afirmat managerul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu. Acesta crede că reprezentanţii PCC SE doresc ca statul român să-i permită grupului să devină acţionar majoritar al Oltchim, pe bani foarte puţini. „PCC SE solicită să-i fie încredinţat managementul societăţii şi promite „investiţii” şi o nouă politică de dezvoltare pe produse aşa-zis noi, dar care, în realitate, o mare parte se află deja în portofoliul de produse al Oltchim.

Bineînţeles că statul urmează să mai aştepte până-şi recuperează banii investiţi în Oltchim, deoarece PCC SE nu face nici o menţiune cu privire la aceastaă datorie a societăţii. Cât de priceput este managementul PCC SE o dovedeşte pierderea cumulată de 295 milioane de euro, înregistrată de activitatea grupului PCC în ultimii ani, din care cea mai mare parte provine din sectorul chimic.

În lipsa unor strategii concrete, pe care grupul PCC nu a putut să le prezinte nici societăţii Oltchim şi nici unei autorităţi din România, deşi le-au fost cerute, singura activitate concretă a acestui grup germano-polonez este să defăimeze şi să denigreze activitatea Oltchim şi a managementului acestuia şi să blocheze această societate. Scopul PCC este simplu şi evident: prin reclamaţii şi procese să reducă valoarea Oltchim la minimul posibil.”, mai spune managerul Oltchim. 

Combinatul vâlcean, atacat pe toate căile posibile

În acest fel PCC SE speră să poată prelua Olchim la un preţ cât mai mic. Managementul şi salariaţii Oltchim sunt convinşi însă că acest acţionar ostil nu va ajunge niciodată să preia societatea, deoarece PCC SE a demonstrat în nenumărate rânduri că nu are soluţii nici de funcţionare şi nici de dezvoltare a acestei companii. „Pentru a-şi atinge scopul, PCC SE a atacat Oltchim pe toate căile posibile. Astfel, după ce a deschis o serie de procese pentru intimidare împotriva managementului, acum a dat în judecată Ministerul Finanţelor Publice, Banca de Export – Import a României „EximBank” SA şi Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (CIFGA), cu acelaşi scop, respectiv blocarea activităţii şi a dezvoltării societăţii Oltchim.

Am aflat că, printr-un comunicat foarte mieros, PCC SE încearcă mai nou dezinformarea şi manipularea angajaţilor Oltchim, promiţându-le lapte şi miere în cazul în care preia Oltchim. Se promit salariaţilor investiţii de dezvoltare, instruirea personalului, dezvoltarea unor capacităţi noi de producţie şi stabilitatea locurilor de muncă. Toate acestea în timp ce în presa din Polonia acelaşi semnatar al comunicatului către salariaţii Oltchim, respectiv Waldemar Preussner, preşedintele şi proprietarul grupului PCC, a anunţat că grupul său nu este interesat să investească în România. Waldemar Preussner  promite polonezilor că banii rezultaţi din vânzarea diviziei de transport vor fi investiţi doar în Polonia. Aceiaşi bani din care îşi va acoperi pierderile înregistrate în Germania şi din care promite că va investi în compania românească Oltchim”, a mai susţinut Constantin Roibu.

Leave a Response