|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

Iată ce vă paşte dacă fraudaţi alegerile! 

Scrisoare către PSD

Iată ce vă paşte dacă  fraudaţi alegerile!

     
    Pentru prevenirea incidentelor care au legătură cu campania electorală ori alegerile prezidenţiale din luna noiembrie a.c., în vederea evitării necunoaşterii sau a cunoaşterii greşite a legii, Poliţia şi-a propus să informeze cetăţenii cu privire la infracţiunile prevăzute de Legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României:
         
    Constituie infracţiuni următoarele fapte:

    ART. 26^3
    (1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
    (2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

    ART. 26^4
    (1) Oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
    (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.

    ART. 26^5
    (1) Fapta persoanei care votează:
    a) fără a avea acest drept;
    b) de două sau mai multe ori;
    c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
    (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

    ART. 26^6
    (1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă.
    (2) Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda şi interzicerea exercitării unor drepturi.
    ART. 26^7
    (1) Deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
    (2) Încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiţii decât cele prevăzute de lege se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
    
    ART. 26^8
    (1) Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
    (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă a unor persoane care nu figurează în această listă.
    (3) Introducerea în uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obţinute în secţiile de votare sau determină repartizarea mandatului în afara prevederilor legii se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
    (4) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează introducerea de date, informaţii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informaţional naţional necesar stabilirii rezultatelor alegerilor.

   
Poliţiştii vor aplica cu fermitate prevederile legale.

                                                
Purtătorul de cuvânt al I.P.J. Vâlcea
inspector de poliţie
                                                            
Diana Smărăndoiu
NR – Titlul ne aparţine.

Leave a Response