|vineri, martie 29, 2024
  • Follow Us!

Paşapoarte cu cip pentru vâlceni 

Paşapoarte cu cip pentru vâlceni

Începând din luna noiembrie, vâlcenii pot solicita paşapoarte cu date electronice, acesta fiind singurul act de identitate care cuprinde ambele elemente de identificare a posesorului, respectiv imaginea facială şi amprenta digitală, fiind dotate cu un cip care stochează datele personale ale posesorului.

Actul este emis de Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice şi are 50 de elemente de siguranţă, cu 18 mai multe decât paşapoartele actuale. Valabilitatea acestora este de cinci ani şi vor circula în paralel cu paşapoartele simple. În Vâlcea, Serviciul Public Comunitar de Evidenţă şi Eliberare a Paşapoartelor va emite pentru o perioadă atât paşaportul electronic, cât şi paşaportul simplu temporar.

Pentru noile documente, vâlcenii trebuie să aştepte 30 de zile, iar costurile sunt şi ele mai mari. Până la sfârşitul lunii septembrie, la Vâlcea se emiseseră 11.019 paşapoarte, 481 au fost declarate pierdute, nouă furate şi 53 deteriorate. În aceeaşi perioadă, 72 de vâlceni şi-au restabilit domiciliul în ţară, venind din străinătate.

Leave a Response