|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

De un an, 15 familii afectate de alunecările de teren din Mateeşti aşteaptă despăgubiri 

• Prin intermediul unei interpelări a deputatului Aurel Vlădoiu aflăm că

De un an, 15 familii afectate de alunecările de teren din Mateeşti aşteaptă despăgubiri

La sfârşitul lunii trecute, deputatul PSD Aurel Vlădoiu a formulat o interpelare pe care a adresat-o ministrului Economiei, Adriean Videanu, şi în care atrăgea atenţia că 15 familii afectate de alunecările de teren de la Mateeşti aşteaptă despăgubiri de mai bine de un an. „Aproape 20 de hectare de teren şi 15 gospodării din comuna vâlceană Mateeşti au fost afectate în luna februarie 2008 de un puternic val de alunecări de teren. În urma evenimentelor, generate de activitatea minieră din zonă, au fost distruse 8 case, peste 10 adăposturi pentru animale, anexe gospodăreşti, livezi cu pomi şi o suprafaţă arabilă de aproximativ 18 hectare.

Unii dintre sinistraţi au primit despăgubiri, însă, valoarea acestora a fost foarte mică. Din acest motiv, ei aşteaptă şi astăzi o soluţie din partea Guvernului pentru situaţia dificilă în care se află. Ceilalţi, care nu au primit deloc despăgubiri, au sperat până la un moment dat ca măcar Primăria Mateeşti să le acorde un sprijin, dar în zadar. Cu fondurile de care dispune, această instituţie abia rezolvă problemele Primăriei. Cetăţenilor nemulţumiţi li s-a recomandat să aştepte decizia Exploatării Miniere Berbeşti, cea care se ocupă de exploatarea lignitului din zonă şi, prin urmare, era normal să suporte financiar despăgubirea celor 15 familii afectate.

Reprezentanţilor EM Berbeşti nu li s-a părut corectă această variantă explicând că halda de steril a fost predată comunei Mateeşti, care ar fi devenit parte responsabilă. Consider că nu este normal ca oamenii să fie plimbaţi de la o instituţie la alta, fără ca cineva să le ia în serios problemele. În cadrul discuţiilor pe care le-am purtat cu aceştia la audienţe, sinistraţii au spus că tot ceea ce îşi doresc este ca cineva să-şi asume răspunderea pentru distrugerile provocate de halda de steril şi să-şi primească drepturile cuvenite, respectiv o sumă echivalentă cu venitul pe care l-ar fi obţinut dacă şi-ar fi cultivat terenurile agricole afectate. În concluzie, stimate domnule ministru, vă rog să vă precizaţi punctul de vedere cu privire la situaţia prezentată mai sus şi, cu autoritatea de care dispuneţi, să găsiţi soluţiile de rezolvare”, precizează Aurel Vlădoiu.

Leave a Response