Oltchim respectă legislaţia europeană
Oltchim respectă legislaţia europeană
Statul român, în calitate de acţionar majoritar al Oltchim SA, avand in vedere problemele financiare cauzate de actuala criza economica, a decis să sustina achiziţionarea activităţii de petrochimie din cadrul Arpechim Piteşti, care este principalul furnizor de materie primă al combinatului.
Aceasta achizitie este o necesitate pentru Oltchim, deoarece, ca efect direct al opririi acestor instalatii in trimestrul IV 2008, activitatea Oltchim s-a redus cu 60%, iar compania a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria combinatului, respectiv 63 milioane euro la sfârşitul anului 2008, deşi la 9 luni se înregistra profit din exploatare în valoare de peste 8 milioane euro.
Pentru rezolvarea acestei situatii, statul roman intentioneaza sa acorde o garantie in nume si cont stat, in valoare de 49,6 milioane euro, ceea ce reprezinta 80% din creditul in valoare de 62 milioane euro, ce se obtine pentru achiziţionarea acestui furnizor de materie primă, precum si pentru repornirea instalatiilor respective si capital de lucru. Garanţia va fi acordată în baza unei scheme de ajutor aprobata de Comisia Europena pentru Romania in temeiul Cadrului temporar.
Statul român, acţionarul majoritar al Oltchim SA, prin intermediul Consiliului Concurenţei, a depus la Comisia Europeană in luna iunie 2009, in baza unei proceduri de prenotificare, toate documentele necesare care au demonstat că emiterea acestei garantii, nu încalcă legislaţia în domeniul ajutorului de de stat pe Cadru temporar.
Printre documentele transmise Comisiei Europene se numără studii de piaţă, studii tehnice privind programul de retehnologizare al Oltchim şi Arpechim, studii financiare, toate întocmite de firme prestigioase la nivel internaţional. Documentele au fost însoţite de opiniile legale ale unor case de avocatură din România şi Bruxelles care susţin legalitatea în conformitate cu legislaţia europeană.
Rezultatele financiare ale Oltchim arată că societatea nu se afla în dificultate la data de 1 iulie 2008, luată ca referinţă de Cadrul temporar pentru actuala criză financiară şi economică internaţională.
Compania Oltchim SA consideră că investigaţia aprofundată a Comisiei Europene în privinţa garanţiei în valoare de 49,6 milioane de euro, declanşată ca urmare a plangerilor actionarului minoritar PCC SE, ale carui intentii legate de Oltchim sunt deja binecunoscute, permite Comisiei sa analizeze intr-o procedura formala o situatie pe care o cunoase deja.
Considerăm că investigaţia aprofundată este un demers pozitiv si apreciem ca, in urma acesteia, se va clarifica in mod definitiv faptul ca măsurile care privesc viitorul Oltchim sunt luate în conformitate cu reglementările europene.
Conducerea Oltchim SA se aşteaptă ca forurile competente să se pronunţe cât mai rapid pentru rezolvarea acestui diferend provocat de acţionarul minoritar ostil PCC SE, pentru a permite ca activitatea Oltchim să revină la normalitate.
Constantin Roibu Preşedinte al Consiliului de Administraţie
Director General – Oltchim SA