Săptămâna Educaţiei Globale
Săptămâna Educaţiei Globale
Motto:
“Planeta noastră produce hrana suficientă pentru a hrăni în mod adecvat întreaga populaţie. Şi totuşi, azi 854 milioane de femei, barbaţi şi copii se culcă cu stomacul gol.” Dr. Jacques Diouf, Directorul General al Organizaţiei Mondiale pentru Alimentaţie şi Agricultură
Istoria Săptămânii Educaţiei Globale începe în 1999, când Consiliul Europei, prin organismul său specializat – Centrul – Nord – Sud, a iniţiat, la Strasbourg, prima „Săptămană a Educaţiei Globale”. Scopul acestei săptămâni este acela de a promova în statele membre activităti şcolare dedicate reducerii sărăciei şi excluderii sociale.
Săptămâna Educaţiei Globale a devenit o tradiţie în şcolile din toată ţara. Astfel, în fiecare an, această sărbătoare nu trece neobservată şi fiecare şcoală în parte o celebrează cum ştie mai bine ; fiecare unitate de învăţământ organizează evenimente cu scop educaţional .
Tema Săptămanii Educaţiei Globale din acest an este „Hrană pentru toţi ’’. La Grădiniţa / Şcoala cu clasele I – VIII Goranu – Rm. Vâlcea proiectul îsi propune să familializeze elevii, părinţii şi cadrele didactice cu principiile şi valorile Educaţiei Globale, dar şi să creeze un cadru pentru înţelegerea drepturilor şi responsabilitaţilor cetaţeniei europene ; atât elevii, profesorii cât şi familiile copiilor au fost implicaţi în diverse activitaţi pentru a învaţa ce înseamna responsabilitatea . Un alt obiectiv urmărit de cadrele didactice a fost de a crea şi a facilita realizarea unor parteneriate cu alţi actori educaţionali.
Viziunea Reprezentanţei UNICEF în România asupra PROIECTULUI PENTRU „SĂPTĂMÂNA EDUCAŢIEI GLOBALE”, având ca temă generală „HRANĂ PENTRU TOŢI”, este aceea a unei platforme care, dincolo de a asigura o participare efectivă a elevilor în procesele decizionale ale şcolii, oferă posibilitatea elevilor de a se implica într-un exerciţiu de solidaritate, de acţiune civică, pentru promovarea şi protejarea comună a drepturilor lor, inclusiv ale colegilor lor din cele mai vulnerabile şi sărace comunităţi, urmând principiile Convenţiei pentru Drepturile Copilului: principiul interesului superior al copilului, principiul nediscriminării, principiul participării şi principiul supravieţuirii şi dezvoltării copiilor.
La Grădiniţa / Şcoala cu clasele I – VIII Goranu – Rm. Vâlcea , desfaşurată în cadrul proiectului european „Săptămâna Educaţiei Globale”. Evenimentul a cuprins dezbateri cu prezentari power-point, “Castelul vitaminelor”,creaţii literare cu mesaje ecologice ,reţete culinare , desene/picturi , postere şi dezbateri pe marginea materialelor prezentate. Coordonatorii activităţii au fost prof. Maria Ionica Dicui – directorul unităţii şi inst. Mioara Ohîi. Alături de copii şi invitaţi s-au aflat minunaţii lor dascăli: profesorii diriginţi , cadrele didactice din învatămantul preşcolar şi primar .Cu acest prilej a avut loc şi vernisajul expoziţiei de postere “Hrana noastră cea de toate zilele”, care a cuprins lucrari realizate de copii .Activitatea s-a încheiat cu o frumoasă paradă a costumelor şi un “ Minitârg de toamnă “ – tombola cu produse ECO aduse de copii pentru copii .La sfârşit, toţi participantii au primit din partea organizatorilor diplome şi surpriza … dansul fructelor şi legumelor „ Cu mască şi….fară mască .”
„Săptămâna Educaţiei Globale” a încurajat copiii în dorinţa de a face ca lumea să devină un loc mai echitabil şi durabil într-o Europă deschisă democraţiei şi progresului.
Consilier educativ ,
Maria Ohîi