|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Poluare agricolă masivă pe râul Olt 

Poluare agricolă masivă pe râul Olt

Râul Olt se află în această perioadă sub o atentă supraveghere a specialiştilor din cadrul Direcţiei Apelor Olt. În cadrul unei şedinţe recente a Comitetului de Bazin Olt s-a discutat Planul de management al Bazinului Hidrografic Olt şi Programul de Acţiune aplicabil în zonele vulnerabile la nitraţi din surse agricole. „În calitate de preşedinte al Comitetului de Bazion Olt, am propus formarea unui grup mixt de lucru, în vederea inventarierii tuturor surselor de poluare a apei râului Olt”, declarat Petre Ungureanu, prefectul judeţului Vâlcea.

Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai Direcţiei Apelor Olt, Serviciului de Gospodărire a Apelor Vâlcea, Gărzii de Mediu, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Apelor Harghita, Serviciului de Gospodărire a Apelor Olt, Serviciului de Gospodărire a Apelor Braşov, Hidroelectrica, Oltchim şi Uzinele Sodice Govora. Termenul limită pentru finalizarea raportului de control este pe 22 martie 2010, de Ziua Apei.

Supravegherea râului Olt are ca scop reducerea poluării, iar, în plus, reprezentanţii Direcţiei Apelor Olt au luat decizia luării anumitor măsuri practice în acest sens. „Am elaborat o serie de măsuri pentru a se evita pe viitor poluarea agricolă în masă şi anume instalarea de pubele de gunoi, deşeurile din grajduri şi gospodării cărate cu utilaje speciale, iar fântânile ar trebui amenajate special. Importantă este strategia de informare locală în proiectul de combatere a poluării cu nitraţi. Avem nevoie de sprijin de la autorităţile locale care trebuie să se implice mult mai mult”, a precizat Delia Diaconu, secretarul Direcţiei Apelor Olt.

Apele judeţului Vâlcea sunt extrem de poluate, iar probele recoltate de fiecare dată de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea au scos în evidenţă acest lucru. De data aceasta, confirmarea poluării apelor care udă judeţul Vâlcea a venit din partea conducerii DSP Vâlcea. „Până în anul 2005, când s-a înregistrat un deces la un copil de un an, s-au mai înregistrat cel puţin opt afecţiuni provocate de nitraţii din apă, numai la copiii sub un an. În ultimii ani, nu am mai avut astfel de probleme, dar, în 2009, 45%-50% din probele de apă din mediul rural indică o concentraţie peste nivelul normal de poluare cu nitraţi.

Trebuie îmbunătăţite toate sistemele de apă potabilă din mediul rural. Nu este suficient sa fie supravegheate numai fermele, ci trebuie schimbată mentalitatea din fiecare gospodărie. Poluarea cu nitraţi este cauzată de fiecare persoană, iar în mediul rural gradul este foarte ridicat”, a explicat Luminiţa Apostolescu, directorul DSP Vâlcea.

Leave a Response