|marți, aprilie 23, 2024
  • Follow Us!

Totul despre “Casa IsărescuÔÇ£, laboratorul secret din Drăgăşani al guvernatorului BNR 

Totul despre „Casa Isărescu“, laboratorul secret din Drăgăşani al guvernatorului BNR

În „laboratorul” său de la Drăgăşani, de care puţină lume a auzit, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, face adevărate minuni. „Casa” ce îi poartă numele a dublat anul trecut cifra de afaceri a firmei sale, comparativ cu anul precedent.
„Vinul meu e cel mai bun, dar să nu scrieţi asta!” , ne-a spus cu mândrie, dar şi că vădită modestie, nimeni altul decât guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Puţini cunosc faptul că una dintre pasiunile guvernatorului BNR este fabricarea vinului, din soiul Crâmpoşie, de pe dealurile Drăgăşanilor.

În Bucureşti, singurul hotel care distribuie vinul produs de şeful Băncii Centrale este Plaza Hotel. „Le-am zis să nu pună un adaos mare, ci unul de bun-simţ. În Vâlcea am retras unui distribuitor dreptul de a vinde vinul meu pentru că avea un adaos comercial prea mare”, ne-a mai precizat guvernatorul BNR. În plus, la hotelul unde se poate degusta aleasa licoare, guvernatorul a pus unele condiţii. „Le-am zis să nu-l expună. Şi să îl servească rece i-am rugat, aşa cum scrie pe etichetă”, a mai precizat Mugur Isărescu.

Contactat de Gândul, managerul restaurantului din Capital Plaza, Liviu Drăgulănescu, ne-a precizat că preţul cu care se vinde sticla de vin purtând eticheta „Casa Isărescu” este 85 de lei. „Vinul «Casa Isărescu» se vinde bine. Nu este expus, pentru că noi nu avem expunere la vinuri. Am avut şi clienţi din domeniul financiar, dar şi hotelier, care au venit şi au solicitat acest vin pentru că ştiau că îl avem”, ne-a mai spus Liviu Drăgulănescu.

„Vinuri cu fructuozitate ridicată”, spun experţii

Un alt loc în care cei interesaţi pot degusta vinul produs în „laboratoarele” din Drăgăşani ale guvernatorului BNR este Arte & Vino. „Acum două săptămâni, ne-am aprovizionat cu 50 de sticle din vinul făcut de domnul Mugur Isărescu, dar momentan nu mai avem. Am făcut comandă, miercuri ne ducem să mai aducem. Este un vin bun, se vinde bine. Nu am avut clienţi care să vină să ceară expres acest vin, noi îl recomandăm în funcţie de mâncarea care se comandă. De exemplu, vinul produs din soiul Crâmpoşie îl recomandăm pentru cei ce comandă paste cu fructe de mare sau la un peşte gătit elegant”, ne asigură şi Marian Timofti, somelier la Arte & Vino, unde se comercializează peste 850 de feluri de vinuri din 12 ţări, fabricate de 600 de producători.

Timofti ne-a mai spus că doar de două săptămâni datează colaborarea în acest domeniu cu guvernatorul BNR. Preţul pe raft al unei sticle din alesul vin variază între 30 şi 80 de lei. „Domnul guvernator produce mai multe feluri de vinuri, iar din toate, noi am selectat patru pe care le comercializăm, toate seci, atât albe, cât şi roşii. Suntem mândri că vindem vinurile produse de domnul Mugur Isărescu”, ne-a mai declarat Timofti. Rugat să caracterizeze „Casa Isărescu”, Marian Timofti nu a stat mult pe gânduri. „Vinul este foarte bine realizat din soiul Crâmpoşie, un soi autohton care s-a adaptat foarte bine pe dealurile din Drăgăşani.

Vinurile sunt bine structurate, echilibrate, cu o fructuozitate ridicată. Sunt vinuri cu un postgust lung, adică gustul care rămâne după înghiţire”, este de părere maestrul somelier. Potrivit acestuia, vinurile cu eticheta „Casa Isărescu” pe care le comercializează au o gradaţie alcoolică de 12,5% şi 14%. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, firma Măr SRL a guvernatorului BNR a avut anul trecut un profit net de circa 183.200 de lei, dublu faţă de 2007.

Povestea „strugurilor frumoşi“

Cum explică  Mugur Isărescu pasiunea pentru struguri: „Îi iubesc de când eram copil. Sunt frumoşi. Când sunt copţi devin gălbui şi pistruiaţi. Îi agăţam în pod când eram mic, să se usuce, până aproape deveneau stafide“, spunea Isărescu într-un interviu acordat „Q-Magazine“. 

Această pasiune s-a transformat, în mâinile persoanei adulte, în câteva hectare de vie din Drăgăşani şi un nume: „Cramposia“. Un soi tradiţional românesc, aproape distrus de filoxera de la 1890, a cărui lipsă era deplânsă şi de către Radu Anton Roman, scriitor şi bucătar, decedat în 2005.



„Domnului guvernator îi place foarte mult acest vin, şi de fiecare dată când vine la cramă cu prietenii îi serveşte cu un pahar de crâmpoşie“, povesteşte Cristi Nicolau, administratorul viilor lui Isărescu. 

Omul mai spune că guvernatorul îşi preţuieşte foarte mult via moştenită de la tatăl său, iar, în curând, în casa de vinuri a şefului Băncii Naţionale se va deschide un magazin în care se pot degusta produsele podgoriei. 

Vinul de Drăgăşani al lui Isărescu este vestit printre prieteni şi invitaţii străini. 

De câte ori are ocazia să meargă în străinătate, guvernatorul nu uită să-i facă reclamă vinului produs pe moşia sa. Iar exemplul perfect este o întâlnire din urmă cu câţiva ani, când, după o primire în aplauze furtunoase, Isărescu şi-a început discursul ţinut în faţa unor importanţi oameni de afaceri americani cu o poveste despre vinul de Drăgăşani.
Surse: www.gandul.info, www.adevarul.ro

Leave a Response