|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Doi tineri, găsiţi în stare gravă pe faleză, după ce au fumat ierburi halucinogene 

Doi tineri, găsiţi în stare gravă pe faleză, după ce au fumat ierburi halucinogene

Tentaţia de a încerca ceva nou şi necunoscut, de a fi în pas cu moda şi dorinţa de a deveni „popular” în anturaj sunt doar câteva dintre aspectele care conduc, de cele mai multe ori, la evenimente din cele mai grave. Doi tineri vâlceni au cedat tentaţiei şi au fumat ierburi halucinogene. Aceştia au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă, din cauza stării grave în care se aflau.

Consumul, determinat de curiozitate

Dat fiind că legislaţia permite distribuirea prin intermediul unor magazine de profil a unor substanţe şi plante halocinogene neconsiderate a face parte din gama drogurilor de mare risc, tot mai mulţi tineri au hotărât să-şi ia inima-n dinţi şi să consume, prin diferite metode, aceste produse. Aşa s-a întâmplat şi cu doi tineri vâlceni care au mers la sfârşitul săptămânii trecute să cumpere plante halucinogene. Ajunşi apoi pe faleza râului Olăneşti după ce au fumat ierburile cu pricina, cei doi tineri de 17 şi respectiv 19 ani au început să se simtă rău, iar stările de ameţeală şi de sufocare instalate i-au determinat să ceară imediat ajutor.

Ambulanţa care a sosit la faţa locului i-a transportat de urgenţă la spital, acolo unde medicii le-au acordat celor doi tineri îngrijirile medicale necesare. Potrivit cadrelor medicale de pe ambulanţă, băiatul în vârstă de 19 ani „zăcea fără a se putea mişca şi trecea dintr-o stare în alta, râzând şi plângând fără control”, avea dispnee iar saturaţia oxigenului în sânge era mică (73%) faţă de 95-100%, cât era normal.

Medicul primar medicină de urgenţă Florin Nicolae, cel care i-a primit pe cei doi în Unitatea Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea a declarat la rândul său că băieţilor, care erau dezorientaţi, prezentau ameţeli, dispnee (lipsă de aer), cefalee, palpitaţii, sete, li s-au administrat perfuzii şi oxigen şi au fost strict monitorizaţi timp de câteva ore până şi-au revenit complet şi au putut să plece acasă.

Măsuri de combatere a fenomenului

La ieşirea din spital, Gabriel (19 ani) din Râmnicu Vâlcea şi Emil (17 ani) din Păuşeşti le-au spus medicilor că au fumat ierburile respective, despre care nu ştiau prea multe, pentru că erau curioşi şi pentru că alţi colegi de-ai lor au încercat şi nu ar fi vrut să fie excluşi de la distracţie. Cei doi au mai spus că este prima dată când încearcă aşa ceva şi că, dacă ar fi ştiut că o să se simtă atât de rău, nu ar fi încercat niciodată să fumeze ierburi halucinogene. „În viaţa mea nu mai iau aşa ceva! O să spun şi altora că te simţi nasol dacă iei!”, a promis Gabriel la ieşirea din spital.

Agenţia Naţională Antidrog prin Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere a fost prima care a tras un semnal de alarmă privitor la vânzarea de plante halucinogene şi stupefiante care nu sunt interzise, mai ales că anul trecut, la Iaşi, un tânăr a decedat după ce a consumat astfel de produse. În urma acestor demersuri, o comisie interministerială formată din reprezentanţi ai mai multor ministere (Ministerul Sănătăţii, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanţelor Publice şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor) a elaborat un proiect de ordin care să stabilească condiţiile comercializării acestor produse.

„Proiectul de ordin prevede interzicerea activităţilor cu plante, produse vegetale sau substanţe care induc sau pot induce ideea că ar putea avea efect similar plantelor, substanţelor şi cel al preparatelor cu conţinut stupefiant şi psihotrop. Noi îi sfătuim pe toţi adolescenţii cu care vorbim zilnic să nu consume aşa ceva, aceste plante sunt foarte periculoase pentru sănătate”, a declarat dr. Georgiana Ţîrcomnicu, purtătorul de cuvânt al Centrului Antidrog Vâlcea.

Leave a Response