|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Firmele care transportă lemne în comuna Muereasca, obligate la plata unei taxe de drum 

Firmele care transportă lemne în comuna Muereasca, obligate la plata unei taxe de drum

Anda Vlad

Primăria Muereasca a făcut recurs la Ordonanţa preşedinţială care permitea accesul pe Drumul Judeţean 658 a autovehiculelor cu o greutate de până la 16 tone. În urma acestui demers, magistraţii le-au dat câştig de cauză reprezentanţilor administraţiei locale, dispunând interzicerea circulaţiei autovehiculelor cu o greutate mai mare de 5 tone pe drumul care face legătura între DN 7 şi Mănăstirea Frăsinei. Consiliul Judeţean Vâlcea a făcut demersurile necesare pentru a obliga transportatorii de lemne să plătească o taxă anuală de drum, pe care administratorul drumului judeţean să o folosească pentru reparaţii periodice.

Drumul, reparat din taxa de drum

Cauza se judecă în continuare, pe fond, magistraţii urmând să decidă dacă restricţia va rămâne în vigoare sau limitele de greutate se vor schimba. Pădurea din Muereasca este exploatată de trei societăţi comerciale în baza unui contract încheiat cu Ocolul Silvic Călimăneşti care, în calitate de concesionar, trebuie să asigure cale de acces spre pădure. Firmele nu au nici autorizaţie de transport pe drumul judeţean şi nu deţin nici avizul administratorul drumului, în speţă Consiliul Judeţean Vâlcea, pentru a putea circula pe DJ 658 cu autovehicule de mare tonaj.

Pentru a putea ajunge la o înţelegere cu respectivele societăţi, Consiliul Judeţean Vâlcea a făcut demersurile necesare pentru impunerea unei taxe de drum, pe care transportatorii de lemn urmează să o plătească anual şi pe care administratorul drumului judeţean poate să o folosească pentru reparaţii periodice. Pentru a pune în aplicare această iniţiativă, Consiliul Judeţean Vâlcea este obligat astfel să efectueze toate lucrările de reabilitare a drumului judeţean respectiv.
 
Amenzi pentru depăşirea limitelor de greutate

În vederea menţinerii ultimei decizii judecătoreşti, poliţiştii din localitate veghează neîntrerupt circulaţia în zonă, aplicând sancţiuni contravenţionale oricărui conducător auto al cărui mijloc de transport nu respectă limita de greutate impusă. „Am hotărât să fim extrem de drastici cu persoanele care nesocotesc limitele impuse. Drumul a fost distrus în mai multe zone de-a lungul timpului tocmai din această cauză şi nu ne mai permitem să suportăm alte avarii.

De aceea, am hotărât să interzicem accesul pe drum a oricărui tip de autovehicul care depăşeşte greutatea de 5 tone”, spune primarul din Muereasca, Ion Ungureanu. Ca urmare a acestei hotărâri, poliţiştii au amendat cu sume între 500 şi 1000 de lei toţi şoferii care nu au respectat limitele de greutate, indiferent dacă transportau sau nu material lemnos. „Să nu se înţeleagă că avem ceva personal cu transportatorii de lemne, deşi aceştia au provocat situaţia dezastruoasă în care se află în prezent drumul şi o mulţime de case din apropierea drumului judeţean.

Vom continua să sancţionăm pe oricine nu respectă limitele de greutate impuse legal”, subliniază primarul Ungureanu. Acesta precizează că s-a ajuns la această decizie din cauza dezastrului provocat de transportatorii de lemne, care au circulat fără nici o restricţie pe DJ 658 în ultimii ani. Potrivit primarului şi a altor zeci de martori din localitate, chiar şi atunci când limitele de greutate fuseseră stabilite la 16 tone, transportatorii încărcau camioanele şi cu 20-25 de tone de lemn. „Singura şansă de a stopa distrugerea drumului şi a caselor în acea perioadă era instalarea unui cântar special.

Din păcate, nici până acum nu am intrat în posesia unui astfel de utilaj, pentru că cel existent la Consiliul Judeţean nu este omologat pentru drumurile judeţene”, adaugă primarul Ion Ungureanu. În vara anului 2009, Primăria Muereasca nu mai putea face faţă zecilor de sesizări din partea localnicilor, care se plângeau de faptul că trepidaţiile produse de autovehiculele de mare tonaj aparţinând celor trei firme le-au distrus casele şi i-au obligat astfel de cheltuieli imense pentru reparaţii.  

Reabilitarea drumului, întârziată

Una dintre cele mai afectate gospodării a fost cea a Mariei Andreescu, în vârstă de 89 de ani, care locuieşte chiar în apropierea drumului judeţean. Zidul de sprijin care susţinea DJ 658 a cedat în urma unei alunecări de teren provocată de presiunea exercitată de autovehiculele încărcate cu lemn, răsturnându-se peste un imobil. Pentru remedierea situaţiei au intervenit Consiliul Judeţean şi Primăria Muereasca, prin alocarea unor fonduri pentru reparaţii şi consolidări. Astfel, conducerea administraţiei judeţului a dispus reabilitarea zidului de sprijin, iar Primăria Muereasca a alocat 2.500 de lei pentru refacerea imobilului distrus şi consolidarea casei de locuit, afectată la rându-i de trepidaţiile provocate de circulaţia intensă.

La kilometrul 12+050, în apropierea Mănăstirii Frăsinei a fost efectuat un studiu de prefezabilitate în vederea stabilirii valorii privind reabilitarea drumului afectat de alunecarea de teren activată în urmă cu câteva luni. În urma studiului s-a stabilit că valoarea proiectului de refacere a drumului se ridică la suma de 12 miliarde de lei vechi, fonduri pe care Prefectura Vâlcea a întârziat totuşi să le aloce.

„Domnul prefect mi-a comunicat că a formulat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru alocarea a 500 de milioane de lei vechi, însă nu ştiu dacă a fost aprobat, pentru că nu am primit nici un semnal în acest sens”, spune primarul Ungureanu. Conform declaraţiilor primarului din Muereasca, ultima hotărâre judecătorească care interzice accesul pe DJ 658 a autovehiculelor cu o greutate mai mare de 5 tone va fi valabilă până în momentul în care porţiunea afectată de alunecarea de teren de la kilometrul 12+050 va reabilitată în totalitate.      

Leave a Response