|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Năstase îşi îndeamnă colegii să nu-i ia gâtul lui Geoană 

Năstase îşi îndeamnă colegii să nu-i ia gâtul lui Geoană

• Hrebenciuc îşi pune cenuşă în cap. Iliescu condamnă „stridenţele” euforiei pesediste din noaptea de 6 decembrie.

„Ne mai trebuiau doar două voturi pe fiecare secţie de votare ca să câştigăm”, le-a explicat Viorel Hrebenciuc pesediştilor. Vezi, în continuare, de ce PSD n-a mai comunicat datele din numărătoarea lor paralelă şi când a aflat Geoană că a pierdut.
Luni seara, scara interioară din lemn pe care liderii PSD urcă la etajul doi, unde se ţine ceea ce Adrian Năstase numeşte „terapia de grup”, scârţâie din toate încheieturile.

Dacă n-ar fi acest scârţâit persistent, semn al unor fiinţe cu greutate şi greutăţi, ai zice că sediul central din Kiseleff este bântuit de nişte prezenţe spectrale. Rar se aude vreo vorbă. Unul câte unul, urcă spre sala de şedinţe Viorel Hrebenciuc, Liviu Dragnea, Ion Iliescu, Adrian Năstase şi, în cele din urmă, Mircea Geoană, care parcă a mai pus sub ochi un rând de cearcăne. În aerul greu, închis, plutesc frânturi de cuvinte…”sondaje”…”diaspora”…”furaţi”. Deşi nimeni nu-i pronunţă numele, înfrângerea este în ochii tuturor, cu o mică excepţie.

• Adrian Năstase este sora-şefă. El le-a spus primul ziariştilor de la intrare ce se întâmplă sus („terapie de grup într-un moment mai dificil”), după ce tot el sărise primul să-i panseze rănile lui Mircea Geoană. Inimos, volubil, râzând complice din ochi, Adrian Năstase pare un personaj nefiresc în acest tablou al deznădejdii. În sala de şedinţe, toată lumea este debusolată, fără chef şi fără putere, iar unii, obosiţi după zile şi nopţi de campanie pe brânci, chiar au început să picotească în aerul călduţ al încăperii.

Nu şi Adrian Năstase: „politica e un joc de echipă… să strângem rândurile… unitate… să nu trecem din nou prin momentul 1997, să nu ne scindăm”. Fostul preşedinte al partidului are analizele politice la zi: „Trebuie să ne uităm cu atenţie la evoluţiile din PNL, pentru că şi acolo vor fi unii care vor să-i ia gâtul lui Crin”. Pesediştii sunt atât de obosiţi încât nimeni nu mai are puterea să-l întrebe pe Adrian Năstase şi mai unde sunt unii care ar încerca să-i ia gâtul liderului.

• Ion Iliescu face analiza şi sinteza alegerilor. Analiza lui e simplă: a fost o prostie să te bucuri în felul ăla în noaptea de 6 decembrie bazându-te pe nişte estimări neclare. Acesta e, de altfel, şi motivul pentru care Ion Iliescu nu s-a bulucit pe scenă, să ţopăie în jurul lui Mircea Geoană, ca ceilalţi, preferând să rămână sus, în sediu, să se uite la televizor. „Trebuie să ne menţinem cumpătul şi la bine, şi la rău, fără manifestări stridente, cum am văzut!…” Lui Iliescu i-a plăcut ce a spus Adrian Năstase, din care a citat de mai multe ori.

De pildă, „cum bine a spus Adrian”, e nevoie de unitate, de pregătirea partidului „pentru o bătălie pe termen lung”, de înţelepciune faţă de filialele care s-au mişcat mai greu. „Să nu dăm de-a azvârlita cu membrii de partid!”, continuă preşedintele de onoare, care comandă, în încheiere, „o analiză serioasă, pentru că s-au făcut gafe în campania electorală”, dar mai încolo, pentru că „acum nu e momentul”.

• Viorel Hrebenciuc trebuie să măture cioburile, după ce toate oalele s-au spart în capul lui. Unii au început să-l privească cu suspiciune, comentând că „a lucrat” exit-pollurile („foarte bine!”), ca să-l scoată pe Mircea Geoană în faţă („foarte bine!”), dar a omis să-i spună şi candidatului că nu e încă preşedinte („foarte rău!”), punându-l în situaţia ridicolă de a se proclama învingător („nici nu vreau să mă gândesc că şi eu am fost pe scenă”).

În faţa colectivului, Hrebenciuc îşi pune cenunşă în cap: „Am neglijat diaspora, votul din străinătate, nu credeam că vor veni atâţia la vot”. Mereu cu o explicaţie potrivită în portofel, Hrebenciuc reface rapid socotelie: „Ne mai trebuiau doar două voturi pe fiecare secţie de votare ca să câştigăm”.
Fotografie cu Mircea Geoană în momentul în care a înţeles că nu e preşedinte

Cu certitudine, Mircea Geoană credea sincer, duminică, la ora 21, că a învins şi că între el şi Traian Băsescu este o diferenţă care nu mai poate fi recuperată de adversar. Singura mărturie că era ceva în neregulă o reprezintă „feţele”: faţa preocupată a lui Viorel Hrebenciuc, cea uşor îngrijorată a lui Liviu Dragnea sau cea circumspectă a lui Ion Iliescu. E greu de precizat dacă aceşti oameni ştiau ceva sau dacă măcar aveau vreun feeling în privinţa schimbării clasamentului. Cert e că, în discuţiile purtate cu ei duminică noaptea, toţi au dat asigurări că „rezultatul nu se va întoarce”.

Viorel Hrebenciuc chiar ne-a explicat de sus că „aici e matematică, nu filologie”, la întrebarea dacă nu cumva voturile din străinătate ar putea să-l scoată învingător pe Traian Băsescu. După ce a cântat cu suporterii, a băut şampania victoriei, i-a făcut o vizită de curtoazie la PNL lui Crin Antonescu (unde Liviu Dragnea şi Ludovic Orban au fraternizat schimbându-şi între ei vestele), Mircea Geoană s-a întors în sediu, pentru numărarea paralelă. Aici a avut primul şoc: diferenţa reflectată de exit-polluri era, în realitate, mult mai mică.

• Pesediştii au făcut două numărări: una fulger, pe telefon, de genul celei făcute de PD-L, şi a doua clasică, cu centralizarea rezultatelor din procesele verbale din secţii.

• Ceasul negru pentru Mircea Geoană a venit, potrivit unor surse, în jurul orei 2 noaptea,când pesediştii ajunseseră cu centralizarea undeva la 6 milioane din totalul celor circa 10,5 milioane de voturi. În momentul acela, Geoană era încă în faţă, cu 50,8 la sută, dar trendul era descrescător. A fost primul moment în care Geoană pare să fi aflat că, de fapt, a pierdut.

• La ora 2.20, Viorel Hrebenciuc a venit în conferinţă de presă să anunţe rezultatul: 50,8 la sută Mircea Geoană. Următoarea conferinţă a lui Hrebenciuc a venit la ora 6 dimineaţa, cu următorul rezultat: 50,3 la sută Mircea Geoană, după numărarea a 80 la sută dintre secţiile de votare. A fost ultima apariţie publică a lui Hrebenciuc. Niciun pesedist n-a mai spus pe urmă cum s-a finalizat numărarea lor paralelă.

Acest rezultat părea a fi, luni noaptea, marea taină a partidului. Viorel Hrebenciuc ne-a spus că nu dă conferinţe pe hol, Liviu Dragnea a dat conferinţe, dar, la această întrebare, a părăsit încăperea, Valeriu Zgonea ne-a dus cu vorba: „mai sunt câteva secţii de introdus”. BEC dăduse deja de câteva ore rezultatele finale: Băsescu: 50,33, Geoană: 49,66. E posibil ca PSD, sesizând trendul descendent al candidatului, să fi renunţat să mai facă numărarea paralelă după inventarierea rezultatelor din 80 la sută dintre secţii, ca să nu existe contraargumentul, în momentul contestării rezultatului votului, că, până şi în numărarea paralelă a partidului, Mircea Geoană a luat bătaie. (www.gandul.info)

Leave a Response