|sâmbătă, aprilie 20, 2024
  • Follow Us!

Datoriile acumulate de Poliţia Vâlcea pot să anuleze anchetele penale 

Datoriile acumulate de Poliţia Vâlcea pot să anuleze anchetele penale

Anda Vlad

Medicul Florian Ghiţă, şeful Serviciului de Medicină Legală din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea a atras zilele trecute atenţia cu privire la faptul că va fi nevoit să sisteze activitatea secţiei pe care o conduce în cazul în care Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea nu îşi va achita măcar o parte din imensa datorie pe care o are către instituţia sanitară. Potrivit medicului, IPJ Vâlcea este datoare SML cu 530.000 de lei, bani necesari echilibrării stocului de materiale şi substanţe specifice activităţii secţiei. În cazul în care banii nu vor fi alocaţi, SML Vâlcea va fi nevoit să-şi sisteze serviciile de la 1 ianuarie 2010 şi să întrerupă colaborarea cu poliţiştii vâlceni. Acest fapt va conduce la declanşarea unei adevărate debandade în desfăşurarea anchetelor.

Haos în anchetele penale

Prestaţiile medico-legale către instituţia Ministerului Administraţiei şi Internelor constau în autopsiile efectuate, constatări, expertize şi o serie de acte medico-legale realizate în cursul anului 2009. Conform legii, toate aceste servicii medico-legale trebuiau plătite lunar de beneficiarul direct, în cazul de faţă Poliţia Vâlcea. Întârzierea plăţilor îi pune pe reprezentanţii conducerii Serviciului de Medicină Legală în situaţia de a nu mai putea executa serviciile medico – legale specifice. Medicul Florian Ghiţă spune că, din cauza datoriei imense a Poliţiei Vâlcea, Serviciul de Medicină Legală nu mai poate relua aprovizionarea cu reactivi, aparatură de laborator, truse de alcoolemie, etc. „Niciodată până în prezent nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situaţie.

Greutăţi au mai fost, dar nu s-a mai întâmplat ca Poliţia să acumuleze atâtea datorii. Cei de la IPJ, persoane cu care de altfel suntem prieteni, ne-au spus că nu este vina lor şi că nu au primit banii necesari efectuării plăţilor de la minister. Până una – alta, nu cred că mai contează cine este de vină, din moment ce noi – Serviciul de Medicină Legală – ducem deocamdată greul”, subliniază seful SML. Dat fiind faptul că majoritatea inspectoratelor judeţene de poliţie se află în situaţii similare, Florian Ghiţă ţine să amintească reprezentanţilor IPJ Vâlcea, dar şi Ministerului Administraţiei şi Internelor că întârzierea plăţilor ar putea provoca în scurt timp un adevărat haos la nivelul întregii ţări, în lipsa serviciilor de autopsiere şi medicină legală, pe care se bazează majoritatea concluziilor anchetelor penale.

„În foarte scurt timp vom ajunge în situaţia de a nu ne mai putea continua activitatea, ceea ce conduce, inevitabil, la o situaţie similară şi în cazul poliţiei. Acest lucru se va întâmpla din cauză că nu vom mai avea materiale pentru efectuarea testelor, expertizelor, actelor necesare într-o anchetă poliţienească, ceea ce este foarte grav, mai ales că faptele penale se produc, din păcate, aproape zilnic”, continuă şeful SML Vâlcea.

Plata în tranşe

Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea prestează servicii pentru IPJ Vâlcea în proporţie de 75%, restul activităţilor fiind rezervate instanţelor judecătoreşti, parchetelor şi persoanelor fizice. Spre deosebire de Poliţia Vâlcea, toate celelalte categorii şi-au achitat onorabil obligaţiile, efectuând plăţile la timp. În ciuda situaţiei destul de grave în care se află SML Vâlcea, conducerea secţiei doreşte stabilirea unei relaţii de colaborare cu Poliţia. „Nimeni nu le impune poliţiştilor achitarea a cinci miliarde de lei până la 1 ianuarie, însă dorim să vedem un semn de bunăvoinţă din partea lor. Să plătească cel puţin o parte din datorie, pentru a ne putea continua activitatea, cel puţin o perioadă”, precizează dr. Florian Ghiţă.

Medicul crede că este de datoria conducerii IPJ Vâlcea să facă presiuni la Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru alocarea fondurilor necesare achitării datoriei, subliniind faptul că instituţia poliţiei este, la rândul ei, coordonator secundar de credite, cu responsabilităţi şi obligaţii. „Banii primiţi de la minister sunt gospodăriţi de fiecare inspectorat judeţean de poliţie în parte şi nu cred că nu au primit nici un leu pentru expertizele medico-legale, plata avocaţilor din oficiu, expertize financiare etc. Este posibil ca banii să fi fost prost gospodăriţi, iar când a venit vorba de plata SML, nu au mai avut de unde…”, este de părere Florian Ghiţă.

Optimism la Poliţie

Cu privire la situaţia reclamată de conducerea Serviciului de Medicină Legală, reprezentanţii Poliţiei Vâlcea spun că sunt conştienţi de complicaţiile apărute, dar ţin să sublinieze faptul că datoria nu este chiar atât de mare pe cât spune medicul Ghiţă. „Într-adevăr avem o datorie către SML, dar suma pe care trebuie să o repartizăm Serviciului de Medicină Legală se ridică la puţin peste 400.000 de lei. Am făcut deja demersurile către MAI, pentru a ne repartiza cel puţin o parte din fonduri, pentru a ne onora datoriile.

Situaţia a fost declanşată de lipsa fondurilor la minister”, declară comisarul Eugen Neaţă, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea. El este convins că situaţia nu se va agrava şi că nu vor apărea speculaţii cu privire la o posibilă ruptură a relaţiilor de colaborare cu Serviciul Medicină Legală Vâlcea. Neaţă mai spune că SML Vâlcea va primi cu siguranţă o tranşă de bani până la sfârşitul anului în curs, mai ales că ministerul a fost anunţat cu privire la situaţia de la Vâlcea.  

 

Leave a Response