|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

150 de familii din Vlădeşti rămân condamnate la izolare 

• În urma reactivării alunecării de teren,

150 de familii din Vlădeşti rămân condamnate la izolare

Două sate din comuna Vlădeşti, unde trăiesc peste 150 familii, au rămas din nou izolate după ce singurul drum de acces s-a rupt în urma unei alunecări de teren, reactivată de ploile şi ninsorile din ultimele zile. Alunecarea de teren din comuna Vlădeşti a început în 2005 şi este favorizată de o serie de izvoare de suprafaţă şi de adâncime.

Oamenii din zonă sunt supăraţi că Prefectura şi Guvernul nu s-au implicat mai demult în finanţarea unor lucrări de refacere şi consolidare a drumului, asta pentru că Primăria Vlădeşti nu dispune de fonduri suficiente. Un om de afaceri local a luat taurul de coarne şi a adus în zonă trei camioane de sort şi a nivelat terenul cu un autogreder. Însă, lucrarea este provizorie, pentru că terenul continuă să „o ia la vale”.

De asemenea, localnicii sunt nemulţumiţi că Guvernul nu a alocat fonduri pe programe de refacere a zonelor calamitate, cu toate că situaţia de la Vlădeşti este cunoscută de aproape cinci ani. Este strigător la cer că autorităţile guvernamentale nu se implică, asta pentru că fondurile din acest program sunt alocate de urgenţă şi cu prioritate pentru lucrările din zonele calamitate. Potrivit unor estimări, pentru a reface şi a consolida complet drumul în zonă ar fi nevoie de peste 5 miliarde lei vechi. Însă, Prefectura şi Guvernul au ales o „soluţie” mai dificilă, şi anume executarea unui drum nou, pe o altă rută, fapt ce va duce la prelungirea problemelor din zonă şi va presupune un cost mai mare pentru această lucrare.

În luna noiembrie, drumul comunal 62, care face legătura între centrul comunei Vlădeşti şi satele Pleaşa şi Fundătura, unde trăiesc peste 400 de locuitori, s-a rupt pe o distanţă de aproximativ 100 de metri. În prezent, localnicii nu au la dispoziţie nici o rută ocolitoare, iar de la locul unde s-a rupt drumul şi până în satul Fundătura sunt şase kilometri. Din cauza drumului rupt, sătenii îşi fac aprovizionarea de iarnă destul de greu.

Până la locul unde pământul s-a surpat, oamenii îşi transportă alimentele, lemnele de foc ori materialele de construcţii cu maşinile sau căruţele, iar de acolo până în sat le cară cu braţele. Alunecarea de teren a mai afectat şi peste 15 hectare de teren, iar pereţii mai multor case din zonă au început deja să se crape. (P.C.)

Leave a Response