|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Amendamentele senatorului Emilian Frâncu la Legea bugetului de stat pe anul 2010 

Amendamentele senatorului Emilian Frâncu la Legea bugetului de stat pe anul 2010

În urma discuţiilor purtate cu primarii sau preşedinţii de organizaţii din localităţile care alcătuiesc colegiul meu şi nu numai, am elaborat 34 de amendamente la Legea bugetului de stat pe anul 2010 depuse la Parlament în ziua de 4 ianuarie 2010.
Am evitat să preiau probleme legate de proiecte în derulare cu finanţare externă sau naţională, pentru că acestea vor fi oricum bugetate şi de aceea m-am concentrat mai mult pe probleme punctuale care să rezolve anumite investiţii necesare locuitorilor judeţului Vâlcea.

Deoarece am primit solicitări şi de la primari PSD şi PD-L, nu am făcut discriminări şi am introdus pe lista de amendamente şi problemele acestor localităţi.

În primul rând am solicitat o creştere cu 20 000 mii lei a bugetului în domeniul cercetării. Am ţinut seama de nevoile mari ale cercetătorilor vâlceni care atât în domeniul pomiculturii, viticulturii, cât şi în cercetarea fizicii nucleare şi criogeniei, deşi au obţinut performanţe deosebite, au primit fonduri insuficiente de la buget.

Am cerut fonduri de la Ministerul Culturii pentru încheierea lucrărilor de reabilitare a Caselor de Cultură  din oraşul Brezoi, dar şi din comunele Glăvile şi Berislăveşti.

Am solicitat pentru Parohia Urşani suma de 100 mii lei pentru refacerea acoperişului monumentului istoric unde este înmormântat I. G. Duca.

Nu am neglijat nici lucrările de asfaltare sau modernizare a unor drumuri judeţene sau comunale cum ar fi DC 121 Şirineasa – Slăviteşti – Marcea, comuna Şirineasa, DC 71 comuna Măciuca, DC Vârleni – Linia Dealului, comuna Stăneşti, consolidare drum satul Şoliceşti, comuna Păuşeşti, DC Pesceana – Negraia, comuna Pesceana, DC 98 Mitrofani – Izvoraşu, comuna Mitrofani, DC 62 Vlădeşti (unde de curând au avut loc mari alunecări de teren), reabilitarea drumurilor comunale din comunele Roşiile, Zătreni, Bujoreni, Stoileşti, Dănicei, Drăgoeşti, Mateeşti, Goleşti, Grădiştea, Sălătrucel.

Am solicitat încheierea asfaltării unor drumuri importante din Ţara Loviştei, DN 7D (Cîineni – Boişoara – Titeşti – Perişani – continuare în judeţul Argeş) precum şi 7B, Malaia – Voineasa – Petroşani, drumurile Racoviţa – Titeşti şi Perişani – Cornet, dar şi DJ 658 Muereasca grav afectat de alunecări de teren la km. 12+0,5 şi km. 9+800, DJ 703 Runcu – Cepari, comuna Runcu, pentru a scurta drumul spre judeţul Argeş pe această rută, DJ 678 D în Galicea, DJ 703 în comuna Dăeşti, DJ 648 Ioneşti – Vitomireşti cu asfaltare în comuna Olanu.

Am considerat o mare prioritate încheierea asfaltării drumului între Primăria Racoviţa şi DN 7D nereabilitat de mult timp şi actualmente aproape impracticabil.

Am solicitat fonduri pentru asfaltarea unor străzi în oraşele Băile Govora (V. Alecsandri şi Dr. Zorileanu) şi Bălceşti.
Alte lucrări de infrastructură propuse de mine ca amendamente au fost realizarea drumului de 7 km între Nicolae Bălcescu şi Dănicei, introducerea canalizării în satele Bârseşti, Ruda şi Bercioiu din comuna Budeşti, construirea unui dispensar medical uman în comuna Berislăveşti.

Am solicitat suplimentarea bugetului alocat municipiului Râmnicu Vâlcea pentru finalizarea modernizării a 3 licee şi de la Ministerul Sănătăţii o sumă de 500 000 lei pentru încheierea lucrărilor la sediul Autorităţii de Sănătate Publică Vâlcea.
La Ministerul Dezvoltării Regionale am solicitat fonduri pentru construcţie bază sportivă împrejmuită la liceul „Preda Buzescu” din Berbeşti şi o sală de sport în comuna Budeşti.

Pentru comuna Alunu am solicitat sprijinirea programului de extindere a iluminatului public, iar la Băile Olăneşti, fonduri pentru construirea unei grădiniţe de copii.

La Ministerul Educaţiei am solicitat suplimentări de fonduri pentru atelierele Şcolii cu cls. I-VIII Şirineasa şi reabilitări la şcolile din satul Mazili, comuna Suteşti şi satul Cocoru, comuna Galicea.

Pentru localităţile Berbeşti şi Brezoi am solicitat fonduri pentru reabilitarea termică şi estetică a blocurilor din centrul localităţilor respective.

Pentru oraşul Călimăneşti am solicitat fonduri pentru proiectul „Mirajul Oltului” şi pentru Liceul de Turism.
O ultimă solicitare cu caracter general a fost aceea  de a se continua finanţările începute pe diverse programe în toate localităţile judeţului Vâlcea, pentru că altfel ele riscă să se degradeze.

Sper că toţi parlamentarii vâlceni vor sprijini aceste iniţiative aşa cum şi eu voi face front comun cu ei pentru că anul acesta judeţul Vâlcea va primi de la bugetul statului, dacă acesta rămâne aşa cum este acum, fonduri infime, mult sub necesarul localităţilor din judeţ.

Emilian FRÂNCU,
Senator PNL de Vâlcea

Leave a Response