|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Deputatul Vasile Bleotu a salvat bugetul asigurărilor de stat pe 2010 

De ce e mai bun Bleotu decât Ion Cîlea?

Deputatul Vasile Bleotu a salvat bugetul asigurărilor de stat pe 2010

Dezbaterile la proiectul bugetului asigurărilor de stat pe 2010 i-au ţinut pe parlamentari în tensiune până în zorii zilei de dumincă, 10 ianuarie. După 15 ore de dezbatere, urmate de un vot negativ, votul a fost reluat la propunerea deputatului vâlcean Vasile Bleotu, membru în Comisia de Buget-Finanţe. Decizia de reluare a votului a fost luată deoarece, dacă proiectul de lege ar fi fost respins, ar fi rămas în vigoare bugetul asigurărilor sociale din 2009, respectiv pensiile ar fi rămas la nivelul anului trecut.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a afirmat că nivelul pensiilor din 2009 este mai mic decât cel din 2010. „Vreau să subliniez că pensia, dacă rămâne ca anul trecut, trebuie să ştiţi că a fost indexată în aprilie cu 3% şi în octombrie cu 2%. Deci, dacă aducem pensia de anul trecut, în termeni nominali, pensia e mult mai mică”, a explicat Gherghina.

Comisiile reunite de buget-finanţe au adoptat, în dimineaţa zilei de duminică, după o dezbatere-maraton de 17 ore, proiectul legii bugetului de stat pe 2010. Documentul a primit 26 de voturi „pentru” şi 15 voturi „împotrivă”. De asemenea, a fost adoptat şi proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010, care fusese iniţial respins. 32 de parlamentari s-au declarat în favoarea proiectului.

Rapoartele întocmite de comisiile de buget-finanţe, sesizate pe fond cu dezbaterea proiectelor legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat, vor intra de luni, 11 ianuarie 2010 în dezbaterea plenului celor două Camere ale Parlamentului. Ministrul Finanţelor a apreciat că dezbaterea în comisii a fost una „profesională” şi că, indiferent de opţiunile politice, soluţiile găsite ţin cont de ce poate bugetul şi nu de ce s-ar dori.

Sebastian Vlădescu a mai spus că discuţia în jurul bugetului asigurărilor sociale de stat i-a arătat cât de sensibil este acest subiect, pentru că a fost văzut riscul pe care o majoarare a pensiilor l-ar avea pentru parametrii macroeconomici şi pentru echilibrele necesare Românei. „Este evident că pensionarii români trăiesc rău şi membrii Parlamentului şi-au exprimat intenţia ca soluţii ca pensionarii să primească o pensie mai mare să fie găsite. Pentru mine este o obligaţie să încerc că găsesc soluţii de acest fel, dar deocamdată echilibrele macroeconomice sunt mai importante. Am avut o creştere importantă de pensii în ultimii ani şi acum trebuie să ne echilibrăm la un nivel sustenabil”, a subliniat Sebastian Vlădescu.

Leave a Response