|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Petre Ungureanu, primul prefect preocupat de creşterea siguranţei în traficul rutier din judeţul Vâlcea 

Petre Ungureanu, primul prefect preocupat de creşterea siguranţei în traficul rutier din judeţul Vâlcea

Prefectul Petre Ungureanu a iniţiat, la sfârşitul săptămânii trecute, o reuniune de lucru pe tema creşterii siguranţei în traficul rutier pe drumurile publice din judeţ.

La întâlnirea de la Instituţia Prefectului au fost invitaţi şi au luat parte vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Romulus Bulacu, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisar şef Eugen Neaţă, şeful Serviciului Circulaţie din cadrul IPJ, comisar Ilie Voica, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Vâlcea, Eugen Mănescu precum şi directorul RAJDP Vâlcea, Nicolae Vălimăreanu.

Demersul prefectului care a creat contextul analizării şi găsirii soluţiilor pentru creşterea siguranţei rutiere, se încadrează în obiectivele campaniei naţionale „Stop accidentelor.Viaţa are prioritate!” şi s-a desfăşurat pe trei direcţii importante: calitatea drumurilor, semnalizarea acestora şi colaborarea şi comunicarea între principalii factori responsabili (administratorii drumurilor-secţia Drumuri Naţionale, RAJDP, administraţiile locale-şi poliţie).

Cu privire la primul aspect, s-a căzut de comun acord că cel mai sensibil punct privind drumurile naţionale îl reprezintă DN7, care a fost de mai multe ori calamitat, urmat de DN7A(Brezoi-Voineasa-Vidra)şi DN 64(Drăgăşani-Rm.Vâlcea). S-a decis ca pentru remedierea situaţiei să se facă demersuri pentru alocarea de fonduri în acest an, pe linii de finanţare existente, de la bugetul de stat sau fonduri europene.

Drumurile judeţene vizate au fost DJ 676C Cernişoara, DJ 676A Şirineasa-Pesceana, DJ 676E Copăceni-Berbeşti, DJ 658 Muereasca şi DJ Şuşani-Mădulari, pentru care se încearcă obţinerea finanţării pe programul naţional „Realizarea a 10 000 km de drumuri judeţene”.

În timpul discuţiilor s-a evidenţiat faptul că deşi linii de finanţare există, acestea sunt blocate de lipsa fondurilor sau de procedurile de achiziţie greoaie.

În privinţa semnalizării, pentru îmbunătăţirea traficului  s-a hotărât refacerea proiectului privind marcajele rutiere pe DN7. Prefectul a stabilit data de 15.02.2010 ca termen pentru Secţia Drumuri Naţionale şi Poliţia Rutieră Vâlcea  de elaborare a unui nou proiect, care să conducă la fluidizarea traficului, urmând ca noua semnalizare rutieră să fie pusă în operă începând cu luna mai.

Referitor la cel de-al treilea aspect, colaborarea şi comunicarea între instituţii, prefectul Petre Ungureanu a reliefat importanţa deosebită a comunicării pentru rezolvarea operativă a problemelor apărute în traficul rutier şi, în acest fel, a diminuării nemulţumirii conducătorilor auto.Pe acelaşi subiect s-a făcut remarca necesităţii menţionării de către poliţie, în actul constatator al unui eventual eveniment rutier, a  pagubelor produse anexelor drumului-indicatoare rutiere, parapeţi-întrucât, conform legii, repararea acestora cade în sarcina celui vinovat şi nu a administratorului căii rutiere.
În timpul şedinţei s-a menţionat şi importanţa iluminatului public în localităţi, cu atât mai mult cu cât situaţia financiară critică a unor primării la sfârşitul anului 2009 a condus la lipsa acestuia.

Vicepreşedintele CJ Vâlcea, Romulus Bulacu a anunţat că la instituţia respectivă este în lucru „Strategia de dezvoltare a infrastructurii rutiere a judeţului Vâlcea”, urmând ca în curând să fie supusă dezbaterii publice.Romulus Bulacu a subliniat necesitatea participării cetăţenilor la  dezbateri şi la implicarea acestora la elaborarea formei finale  a strategiei, pentru propria lor siguranţă în trafic.

La finalul reuniunii, prefectul a apreciat activitatea Secţiei de Drumuri Naţionale Vâlcea care, în urma zăpezilor căzute şi a materialului antiderapant utilizat, intervine constant pentru aducerea platformei deteriorate a DN7 la parametri optimi.

Leave a Response