|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Directorul de la Ambulanţă a băgat miliarde de lei lunar în buzunarele unei firme private 

Potrivit unui comunicat de presă primit de la Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea,

Directorul de la Ambulanţă a băgat miliarde de lei lunar în buzunarele unei firme private

            Comunicat al CAS Vâlcea: „Potrivit legislatiei in vigoare, sistemul de asigurari sociale de sanatate, incheie anual, prin casele judetene, contracte de furnizaare a serviciilor medicale, respectand prevederile Contractului-Cadru.

            O astfel de relatie se desfasoara si cu Serviciul Judetean de Ambulanta, sub semnul unui control riguros din partea CAS, ca si a altor institutii ale statului, abilitate sa verifice modul in care este cheltuit banul  public.

            In cursul anului 2009 au avut loc la SJA Valcea cinci astfel de controale, unele dintre ele impreuna cu Directia de Sanatate Publica, Garda Financiara, Institutia Prefectului.

            Controlul din luna aprilie, spre exemplu, a evidentiat faptul ca desi in schema de personal erau incadrati 17 medici, acestia se deplasau rar la urgente, cu o medie care, pentru o tura nu depasea 2 solicitari, fapt pentru care,  decontarea serviciului respectiv s-a facut cu bani mai putini de la CAS, adica la  nivelul unor servicii inferioare (cu asistent).  De altfel, sistemul informatic unic integrat (SIUI) al asigurarilor sociale de sanatate face acest reglaj al decontarii fara nici un fel de posibilitate de interventie.

            In luna iulie, nu se reusise inca stabilirea normelor de consum de carburant, asa cum prevede legislatia. In acel moment fisele de activitate zilnica (FAZ) se  intocmeau pentru luna… aprilie. Controlul a evidentiat faptul ca potrivit documentelor  existente, in rezervoarele unor masini se aflau si peste 200 litri de combustibil, in conditiile in care rezervoarele ambulantelor nu depasesc 100 litri. In fapt, la acel moment nu exista o concordanta intre diferitele documente:  numarul de kilometri din jurnalul de bord al masinii, numarul de kilometri inregistrati in foile de parcurs si numarul de kilometri calculat prin insumarea fiselor de solicitare, pentru fiecare foaie de parcurs. Concret, intre diferitele evidente care trebuiau sa  ateste acelasi lucru existau diferente de parcurs de pana la 20 km.

            Un alt aspect semnalat a fost acela ca la atelierul de reparatii, in schema de personal figureaza 7 persoane, in conditiile in care SJA are contract de service cu garaje specializate pentru diferite marci. Din verificarea rapoartelor de activitate a reiesit ca un electrician nu a efectuat nici un fel de reparatie in cadrul atelierului, iar ceilalti 6 s-au limitat doar la interventii minore, nu mai multe de 2-3 pe zi, de genul schimbarii unui bec.

            Desi anul precedent a fost dificil, SJA nu a sistat acordarea salariilor de merit,  asa cum prevedea OUG nr.1/2009. Evolutia numerica a personalului  a fost ascendenta, din anul 2007 incoace, in conditiile in care numarul ambulantelor s-a diminuat cu 41 la suta.

            Institutia nu s-a ingrijit sa gaseasca si alte surse de finantare decat cele provenind din contractul cu CAS, prin dezvoltarea unor servicii suplimentare. Mai mult, a renuntat la contractul cu Spitalul Judetean pentru transportul persoanelor dializate, activitate  de pe urma careia o alta firma, particulara, a primit in mod justificat 200.000 lei lunar.

            Casa de Asigurari de Sanatate Valcea a intervenit, de fiecare data, potrivit atributiilor conferite de lege si relatiei contractuale cu Serviciul Judetean de Ambulanta, manifestand grija maxima pentru folosirea resurselor alocate conform destinatiei lor.

            Aspectele semnalate au fost aduse si la cunostinta Ministerului Sanatatii.

            Problmele de tip social care exista in prezent in aceasta institutie fac parte insa din relatia de parteneriat patronat-sindicate, a carei gestionare revine conducerii Serviciului Judetean de Ambulanta.“ – Biroul de Presă

Leave a Response