|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Lucrările de modernizare a Piaţetei Cina Ostroveni vor costa circa 240.000 euro 

• Cea mai inestetică zonă din Râmnicu Vâlcea va fi reamenajată de primărie

Lucrările de modernizare a Piaţetei Cina Ostroveni vor costa circa 240.000 euro

În sfârşit, cea mai urâtă şi inestetică zonă din Râmnicu Vâlcea va fi supusă unor ample lucrări de modernizare şi reabilitare. Săptămâna trecută, primarul Mircia Gutău a anunţat că începând din primăvara acestui an vor demara lucrările pentru reamenajarea completă a piaţetei Cina – Ostroveni, investiţia totală suportată de municipalitate ridicându-se la circa 1 milion lei (240.000 euro). În acest sens, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea va aproba, la mijlocul acestei săptămâni, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie la obiectivul de investiţie „Modernizare şi amenajare Piaţeta Cina – Ostroveni”.

Terenul se află în municipiul Râmnicu Vâlcea, cartier Ostroveni, delimitat la nord de râul Olăneşti şi taluzul pietonal amenajat, la est – spaţiile comerciale de la parterul blocului A22, la sud – str. Luceafărului, la vest – calea ferată Piatra Olt-Sibiu şi podul CF peste râul Olăneşti. Suprafaţa de teren supusă ştudiului pentru lucrările de intervenţie este de circa 6.400 mp. În prezent, piaţeta Cina se prezintă ca un spaţiu urban uzat fizic fiind pe cale de a-şi pierde funcţiunea pentru care a fost realizat: acceea de spaţiu public urban Toate amenajările de mobilier urban sunt degradate (pavimentele, jardinierele fisurate şi sparte, băncile, coşurile de gunoi deteriorate, spaţiile verzi degradate).

După anul 2002, s-a reconstituit dreptul de proprietate în arealul piaţetei pentru o suprafaţă de teren totală de 1.241 mp. Terenul aflat în proprietate particulară este deţinut în prezent de SC Annabella SRL cu 660 mp, SC Negralic SRL cu 180 mp şi SC Ada SRL cu 401 mp. Piaţeta Cina este traversată de la sud la nord de un flux pietonal major. Acest flux pietonal a atras interesul comercianţilor care în timp s-au amplasat în dezordine în acest spaţiu urban, ajungând să-l acapareze aproape în întregime. Imaginea actuală a piaţetei este neinteresantă şi neintegrată urban, este un spaţiu urban scăpat de sub control în care circulaţia pietonală se intersectează cu cea carosabilă.

Suprafaţa aferentă pietonului de 1.459 mp (din care 147 mp în proprietate privată), reducându-se în mare parte la traseul fluxului pietonal major, în timp ce suprafaţa carosabilă pentru accese şi parcare ocupă doar 1.060 mp. Sunt amplasate cu autorizarea Primăriei Râmnicului şi a CFR, 13 construcţii provizorii de tip chioşc comercial dintre care 9 în zona de siguranţă a infrastructurii feroviare, trei pe teren domeniul public şi unul pe teren proprietate SC Ada SRL şi parţial teren domeniul public. Suprafaţa totală construită a chioşcurilor este de 126 mp, diminuând suprafaţa pietonală la 1.312 mp. Spaţiile verzi din piaţetă însumează suprafaţa de 1.620 mp se compun în cea mai mare parte din suprafaţa de protecţie la infrastructura căii ferate.

Pentru amenajarea şi modernizarea funcţională şi arhitectural-peisagistică a piaţetei Cina se au în vedere executarea următoarelor lucrări: degajarea spaţiului pietonal de construcţiile inestetice (chioşcuri, pereţi de jardiniere, bănci degradate) şi demolarea pavimentului degradat; reglementarea circulaţiei pietonale şi carosabile în incinta piaţetei; refacerea utilităţilor în corelare cu propunerea de amenajare-modernizare; poziţionarea celor 40 de stâlpi şi corpuri de iluminat ecologice; refacerea spaţiului pietonal cu pavele ecologice prin extinderea reţelei de alei pietonale;

amenajarea unui teren din cauciuc reciclat, a cărui funcţie principală va fi de completare a dotărilor de interes pentru întreţinere şi recuperare fizică, dar care va putea găzdui mici manifestări de întrecere ocazională; construirea unei toalete publice, racordată la utilităţile din incintă; instalarea de mobilier urban (bănci de odihnă, coşuri de gunoi, chioşcuri de ziare şi chioşcuri comerciale, stâlpi şi elemente de protecţie pietonală, fântână cişmea de băut apa, fântână arteziană, grătare de protecţie rădăcini arbori); reamplasarea cabinelor publice de telefon; plantarea a 38 de arbori şi a 21 de arbuşti; toaletarea a 6 dintre arborii existenţi; refacerea gazonului din suprafaţa spaţiului verde existent şi nou amenajat. (Petre Coman)

Leave a Response