Primăriile trebuie să înceapă concedierile
Primăriile trebuie să înceapă concedierile
În aproape jumătate dintre primăriile vâlcene ar trebui să înceapă disponibilizările, pentru a se alinia la noile reglementări ale Guvernului Boc.
Standarde de cost pentru primării
La începutul lunii ianuarie, Executivul prezenta un proiect de lege privind numărul maxim de posturi în limitele căruia consiliile locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor îşi pot aproba organigrama şi numărul angajaţilor din aparatul propriu. Potrivit proiectului, o primărie de comună poate avea de la 10 până la 24 de angajaţi, în funcţie de numărul de locuitori. Statul e dispus să accepte numărul maxim de posturi doar dacă o comună are până la 20.000 de locuitori. Primăriile de oraşe pot avea maxim 61 de angajaţi la fiecare 50.000 de locuitori, iar consiliile locale ale municipiilor pot plăti cel mult 362 de bugetari dacă au până la 400.000 de locuitori.
Oraşele şi municipiile, cu probleme
Zeci de angajaţi ai primăriilor Drăgăşani, Băile Olăneşti sau Călimăneşti ar putea ajunge şi ei şomeri. La Drăgăşani, autoritatea publică ar trebui să aibă doar 53 de angajaţi, în loc de 64, la Olăneşti ar trebui concediaţi 14 salariaţi, iar la Călimăneşti, 10. Primăria Râmnicului are cu 60 de salariaţi mai mult decât schema de personal impusă, având în prezent 273 de salariaţi în loc de 214, iar la Horezu sunt 45 de salariaţi, în loc de 26. Primarul Mircia Gutău se laudă că a găsit soluţia la această problemă. El spune că nu va face disponibilizări, dar că va … externaliza societatea de transport local Eta.
Angajaţi ca la oraş
Unele dintre cele mai mari probleme vor fi la Primăria Prundeni unde, în loc de 14 posturi sunt aproximativ 40. La Prundeni sunt în jur de 162 de salariaţi, dar primarul Horia Horăscu spune că mulţi dintre ei nu sunt plătiţi din bugetul primăriei, ci din fonduri accesate. În total, jumătate dintre cele 89 de primării locale ar trebui să concedieze oameni, Există însă şi un primar care nu are motive de îngrijorare. La Bărbăteşti, Constantin Banacu are doar nouă angajaţi deşi, la 4.000 de locuitori, şi-ar putea permite măcar 14. (Anda Vlad)