|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

în toamna acestui an, vor începe lucrările de construcţie la pârtia de schi din Voineasa 

• Vicepreşedintele CJ Vâlcea, Romulus Bulacu, ne-a precizat că

În toamna acestui an, vor începe lucrările de construcţie la pârtia de schi din Voineasa

• „Încă de anul trecut, am reuşit să-i smulg promisiunea doamnei ministru Elena Udrea că va include acest proiect pentru finanţare de la bugetul de stat”, ne-a declarat Romulus Bulacu

Petre Coman

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Romulus Bulacu, este sigur că în toamna acestui an vor începe lucrările de construcţie la investiţia privind realizarea unei pârtii de schi în zona Voineasa. „Împreună cu domnul prefect Petre Ungureanu şi cu arhitectul, am fost de mai multe ori la Ministerul Turismului pentru a include acest proiect pe lista de priorităţi a Guvernului. Atâta timp cât voi sta la Consiliul Judeţean, mă voi bate să realizez acest proiect deosebit de important pentru dezvoltarea turismului în judeţul Vâlcea.

S-au construit centre de afaceri, dar nu am reuşit să construim înainte zone de dezvoltare turistică şi de agrement, pentru a putea apoi atrage patronatele în aceste centre de afaceri. Proiectul pârtiei de schi se realizează în parteneriat cu Primăria Vaideeni, întrucât o parte din terenul pe care se construi pârtia aparţine Consiliului Local Vaideeni. De asemenea, vreau să vă anunţ că am purtat mai multe discuţii cu reprezentanţii obştilor de moşneni, proprietare ale pădurilor din zonă, pentru a renunţa la procesul prin care contestă realizarea acestei pârtii de schi. Încă de anul trecut, am reuşit să-i smulg promisiunea doamnei ministru Elena Udrea că va include acest proiect pentru finanţare de la bugetul de stat. Asta pentru că proiectul nu se mai poate realiza din bani europeni, întrucât există în instanţă un diferend privind proprietatea asupra terenului în cauză”, ne-a declarat recent vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

Tot Romulus Bulacu ne-a informat că la Consiliul Judeţean se lucrează la modificarea studiului de fezabilitate privind realizarea pârtiei de schi de la Voineasa. În urma schimbărilor care se vor opera în studiul de fezabilitate va rezulta o valoare totală a investiţiei mult mai mare decât în proiectul iniţial cu finanţare din fonduri europene, care avea o valoare de circa 13,5 milioane euro. Asta pentru că trebuie executate lucrări suplimentare (de exemplu, parcare supraetajată) şi care nu figurau în proiectul iniţial. Oricum, în maxim două săptămâni, noul studiu de fezabilitate trebuie depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

De asemenea, Romulus Bulacu este convins că în perioada următoare se vor derula procedurile de licitaţii şi achiziţii, astfel că în toamna acestui an să înceapă lucrările efective de construcţie a pârtiei de schi de la Voineasa.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea ne-a mai declarat că în prima şedinţă a Guvernului din luna februarie vor fi aprobaţi indicatorii tehnico-economici şi studiul de fezabiliate al proiectului pârtiei de schi de la Voineasa.

Ce lucrări şi investiţi sunt incluse în proiect?  

Prin proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de agrement în staţiunea turistică Voineasa”, se prevede realizarea unei pârtii de schi care va avea lungimea de 5 km. În proiect mai sunt prevăzute următoarele investiţii: peron staţie îmbarcare telescaun; 60 de stâlpi de iluminat; sistem de alimentare cu apă potabilă; sistem de canalizare menajeră; instalaţie apă tehnologică pentru producere zăpadă artificială; parcare şi bretea de racord; ştrand şi debarcader; pontoane plutitoare; cinci utilaje transport pe cablu; utilaje alimentare cu apă potabilă; cinci tunuri de zăpadă; o maşină de bătut zăpada; o clădire centru salvamont, etc.

Având în vedere potenţialul turistic ridicat al zonei, prin investiţia propusă se doreşte dezvoltarea infrastructurii de agrement din staţiunea turistică Voineasa – zona de nord a munţilor Latoriţa „Mioarele – Coasta Benghii – Puru”, zonă aflată între Staţiunea Vidra şi Obârşia Lotrului, în scopul practicării sporturilor de iarnă la nivelul standardelor internaţionale, precum şi exploatarea resurselor turistice în toate anotimpurile, în prezent, în această zonă aflându-se mai multe cabane care beneficiază de condiţii de cazare şi masă, apte pentru activităţi turistice.

Zona vizată are potenţial turistic de importanţă naţională, staţiunea Voineasa fiind o staţiune de interes naţional şi chiar dacă are un cadru natural favorabil practicării sporturilor de iarnă, nu deţine nici o pârtie de schi sau alte facilităţi pentru practicarea sporturilor de iarnă. Prin proiectul propus se doreşte atragerea zonei în circuitul turistic, în scopul practicării sporturilor de iarnă şi de agrement la nivelul standardelor internaţionale şi susţinerea dezvoltării acestei zone, cu atât mai mult cu cât în prezent în această zona activitatea turistică este inexistentă.

Pentru anotimpul cald, turismul montan are condiţii ideale de practicare a drumeţiilor în munţii Parâng la altitudinea de 2.500 m, sau pentru practicarea pescuitului sportiv, a sporturilor nautice pe Lacul Vidra, canotaj, caiak, etc. Totodată, pe drumurile naţionale existente pot fi organizate competiţii de cicloturism, iar pe potecile turistice se pot organiza competiţii de orientare.

Romulus Bulacu spune că are o relaţie normală cu Ion Cîlea şi Dumitru Persu

În ceea ce priveşte sprijinul pe care îl poate acorda primarilor din PD-L, Romulus Bulacu a mai adăugat că se va implica pentru a-i sprijini pe toţi primarii gospodari şi care îşi fac treaba, indiferent de culoarea politică. Totuşi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea spune că îi va ajuta „cu preponderenţă” pe primarii PD-L, în special în acordarea de consultanţă pentru accesarea fondurilor europene şi pentru identificarea părţii de cofinanţare de la Consiliul Judeţean sau Guvern.
Romulus Bulacu spune că în prezent are o relaţie profesională bună cu preşedintele Ion Cîlea şi vicepreşedintele Dumitru Persu, pentru că acum nu mai este încărcătura politică şi electorală care a existat la alegerile prezidenţiale. „Lucrurile au intrat într-o anumită normalitate”, a ţinut să ne asigure Romulus Bulacu.

Cât priveşte investiţiile şi proiectele majore care vor fi demarate de Consiliul Judeţean Vâlcea, după adoptarea bugetului pe 2010, Romuls Bulacu a menţionat că se va zbate pentru includerea judeţului Vâlcea în programul guvernamental „10.000 de km de drumuri judeţene”, pentru finalizarea master-planului privind construcţia reţelelor de apă şi canal, pentru executarea proiectelor privind dezvoltarea staţiunilor balneare, dar şi pentru finalizarea obiectivelor începute pe Ordonanţa 7 şi HG 577.

Leave a Response