Sparle si soparle
Sparle si soparle
• Foarte multă lume era de părere că primarul Mircia Gutău trebuia să fie mult mai bine reprezentat de avocaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acesta a avut „ghinionul” să aibă un singur avocat la Bucureşti – Octavian Fieroiu – în timp ce la procesele anterioare de la Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia şi Constanţa, Mircia Gutău era apărat de 2-3 avocaţi (printre care renumiţii Marius Nazat şi Doru Viorel Ursu, nişte aşi în materie). Ca să nu mai punem la socoteală că sediul central al DNA este chiar în Bucureşti…
• Ca urmare a solicitării avocatului Octavian Fieroiu, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a format Dosarul 801/1/2010 prin care Mircia Gutău şi Nicolae Dicu au formulat recurs şi au depus contestaţie în anulare la decizia judecătorilor de la ICCJ din data de 26 ianuarie. Primul termen al procesului este programat în data de 17 februarie 2010.
• Apropo de completul de judectori de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a dat sentinţa din 26 ianuarie… Unul din cei doi judecători care s-a pronunţat în favoarea condamnării primarului Mircia Gutău este Livia Doina Stanciu (54 de ani), care tocmai… şi-a depus candidatura la CSM pentru funcţia de preşedinte al ICCJ. Pare să fie magistratul cu cele mai mari şanse dintre cei cinci care şi-au depus candidatura la şefia instanţei supreme.
Stanciu se bucură de o bună reputaţie în rândul judecătorilor iar condamnarea primarului Gutău îi netezeşte drumul către şefia Înaltei Curţi în cazul în care va trece de filtrul CSM. Doina Stanciu este judecător la Secţia Penală a ICCJ şi nu de puţine ori a declanşat scandaluri de presă. Înainte să ajungă la ICCJ, Livia Doina Stanciu a mai dat cu subsemnatul pe la instanţele de judecată din judeţul Galaţi, în timp ce soţul ei este un prosper avocat în cadrul Baroului Tulcea. Vom reveni în numărul viitor cu dezvăluiri incendiare despre Livia Doina Stanciu!
• Judecătoarea Ana Hermina Iancu, preşedintele completului de judecată în dosarul condamnării cuplului Mircia Gutău – Nicolae Dicu, şi-a păstrat verticalitatea şi a făcut opinie separată, respingând recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
• Totuşi, avem şi veşti bune care vin dinspre Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: judecătorul vâlcean Dănuţ Cornoiu s-a înscris în cursa pentru şefia celei mai importante instanţe de judecată din România. Dănuţ Cornoiu şi-a început activitatea ca jurisconsult la Oficiul Juridic al UJCAP Vâlcea, iar din 1983 a fost timp de zece ani judecător la Judecătoria Drăgăşani, unde a fost şi preşedintele instanţei. Între 1998 şi 2002 a fost preşedintele Curţii de Apel Piteşti, după care a devenit judecător la instanţa supremă. Timp de patru ani, Cornoiu a fost membru al CSM.
• Războiul dintre Prefectura Vâlcea şi Consiliul Judeţean Vâlcea continuă la Tribunalul Vâlcea. Motivul de „gâlceavă” se ştie: intenţia CJ Vâlcea de schimbare a lui Romulus Bulacu, din funcţia de vicepreşedinte, cu liberalul Mircea Poenaru. Graba alianţei PSD-PNL de la Consiliul Judeţean de a numi un vicepreşedinte liberal chiar înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale avea drept scop crearea unei „emulaţii” favorabile lui Geoană în rândul electoratului vâlcean. Numai că această grabă îi va costa pe liberali şi pesedişti, pentru că Tribunalul Vâlcea va pronunţa, în data de 23 februarie, o sentinţă favorabilă actualului vicepreşedinte Romulus Bulacu.