|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Fuziunea Apavil- Acvarim, în stand-by 

Fuziunea Apavil- Acvarim, în stand-by

• Doar noul primar poate semna actele

Fuziunea celor doi operatori de apă din Vâlcea, Apavil şi Acvarim a ajuns din nou în impas din cauza condamnării primarului Mircia Gutău. Semnarea actului de fuziune a fost amânată de primar, din cauza deciziei preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, de a primi în Asociaţia APA şi localitatea Nicolae Bălcescu, iar acum nu se ştie când ţi în ce condiţii se va semna, având în vedere că trebuie organizate alegeri pentru postul de primar, viceprimarul care preia interimatul având atribuţii limitate. Deşi vâlcenii au întârziat foarte mult cu finalizarea fuziunii, au obţinut o păsuire cu ajutorul Autorităţii de management a Ministerului Mediului.

În condiţiile actuale, când Râmnicul a rămas fără primar, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea nu mai este tot atât de sigur de reuşita acestei acţiuni, deoarece fuziunea va trebui finalizată cu primarul interimar sau cu următorul primar al Râmnicului. Actul de fuziune nu poate fi semnat decât de primar, iar alegerile anticipate pentru alegerea noului edil nu pot fi făcute mai devreme de 90 de zile, fapt care presupune o nouă amânare, dar şi schimbarea scenariului, în sensul că Apavil ar putea prelua Acvarim.

Comuna Nicolae Bălcescu, ultimul prag

La finele lunii decembrie, primarul Mircia Gutău a aflat că Ion Cîlea a inclus în Asociaţia APA şi localitatea Nicolae Bălcescu şi a refuzat să continue procesul de fuziune, pe motiv că nu era de acord cu împărţirea banilor cu comune care nu fuseseră incluse iniţial în proiect. După cinci ani de tergiversări şi negocieri, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea a fost cel care a acceptat varianta de subordonare impusă de Mircia Gutău şi a oferit societăţii Acvarim 65% din acţiunile noului operator regional.

Apavil urma să deţină astfel 32,08%, din acţiuni, Acvarim – 65,33%, iar cele 18 consilii locale care fac parte din Asociaţia Apa Vâlcea doar 2,59%. Consiliul de administraţie al noului operator ar urma să fie format din cinci membri: trei de la Acvarim şi doi de la Apavil, iar deciziile trebuie luate cu majoritate de voturi ale membrilor Asociaţiei Apa Vâlcea. În prima fază a masterplanului de apă al judeţului au fost incluse doar şase zone, respectiv Drăgăşani, Bălceşti, Băbeni, Olăneşti, Călimăneşti şi Râmnicu Vâlcea, plus Consiliul Judeţean Vâlcea.

Leave a Response