|vineri, martie 29, 2024
  • Follow Us!

Taxa de filmare în muzeele vâlcene 

A fost stabilită

Taxa de filmare în muzeele vâlcene

Turiştii care vor dori să fotografieze sau să filmeze în interiorul muzeelor din judeţul Vâlcea vor fi nevoiţi să plătească. Conform hotărârii adoptate vineri de consilierii judeţeni, cuantumul acestor taxe este diferenţiat. Pentru fotografierea tablourilor, sculpturilor, interioarelor de clădiri, turiştii vor trebui să plătească 13 lei, iar o filmare sub o oră îi va obliga pe doritori să plătească 10 lei, iar mai mult de o oră – 20 de lei. Consilierii PD-L au apreciat însă că aceste taxe nu contribuie la atragerea turiştilor şi că, până la a fixa nişte taxe, trebuie creat un brand naţional.

În opinia democrat-liberalilor, taxele ar trebui introduse după ce anumite obiective turistice se fixează ca repere în mintea turiştilor care vin în judeţul Vâlcea. De cealaltă parte, consilierii PSD au susţinut că orice fotografiere sau filmare poate aduce deteriorări obiectelor de patrimoniu, deteriorări care atrag după sine reparaţii care trebuie suportate financiar. „Vâlcea are un brand turistic naţional care va creşte indiferent de taxe şi, oricum, acestea sunt impuse pentru fotografiere sau filmare şi la muzeele din străinătate”, au arătat social democraţii.

În final, consilierii au votat proiectul, cu amendamentul ca muzeele să prezinte un raport detaliat asupra încasărilor din turism. În aceeaşi şedinţă au fost definite ca obiective de interes public judeţean Muzeul Judeţean de Artă şi Memorialul Nicolae Bălcescu. Printre cele mai vizitate muzee din judeţ se numără Muzeul Satului Bujoreni, Muzeul de Istorie şi Muzeul de Artă, ultimul având de altfel o arhitectură deosebită, fiind o construcţie în stil gotic-maur.

Leave a Response