La Vâlcea, “Codul galben” s-a transformat în “Cod portocaliu”
La Vâlcea, „Codul galben” s-a transformat în „Cod portocaliu”
Sâmbătă, în judeţul Vâlcea atenţionarea meteo „Cod galben” din 5 februarie s-a transformat în avertizare „Cod portocaliu”, pentru intervalul 6 februarie, ora 18.00 – 08 februarie, ora 06.00. Se prognozează ninsori abundente şi strat de zăpadă de 30-40 de centimetri. La Instituţia Prefectului s-a întrunit astfel în şedinţă Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a dispus mai multe măsuri cu aplicare imediată. La sediul Poliţiei Vâlcea s-a înfiinţat astfel Comandamentul Operaţional Judeţean, format din reprezentanţii structurilor M.A.I.(Poliţia, Jandarmeria, Instituţia Prefectului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi ai Secţiei Drumuri Naţionale Vâlcea şi ai Regiei de Drumuri şi Poduri.
Şeful comandamentului este comisarul şef Eugen Neaţă. În acelaşi timp, Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă asigură permanenţa la primării şi sunt obligate să pregătească utilajele pentru intervenţii, precum şi locuri de primire a persoanelor blocate în trafic. Pentru aceste persoane sunt prevăzute pături şi ceai cald. Poliţiştii, jandarmii şi pompierii au măsuri pentru eventuala evacuare a persoanelor în dificultate, care sunt izolate şi transportul la locurile asigurate de primării în acest scop. Pentru cazurile de urgenţă, structurile M.A.I. au creat rezerve de intervenţie.
Poliţia are 180 de poliţişti disponibili şi 71 de echipaje auto, Jandarmeria – 168 de ofiţeri şi subofiţeri şi 6 echipaje auto, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – 111 ofiţeri şi subofiţeri, 28 echipaje auto şi 5 ambulanţe. Pentru drumurile naţionale şi judeţene sunt pregătite 300 de persoane şi 154 utilaje. Pe drumurile naţionale au fost deja împrăştiate substanţe antiderapante de cele 54 de maşini cu răspânditor şi lamă. Încă 7 astfel de utilaje sunt de rezervă. Toate maşinile amintite dispun de câte doi şoferi, pentru a fi asigurată continuitatea funcţionării lor.
Poliţia monitorizează permanent fiecare sector de drum, fiecare localitate astfel încât să identifice orice potenţial risc şi să intervină pentru înlăturarea lui. Au fost dispuse de asemenea şi măsuri în vederea asigurării asistenţei medicale şi de urgenţă. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, împreună cu Direcţia Rutieră din cadrul Poliţiei au restricţionat circulaţia autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone pe drumurile naţionale din judeţ. Măsura a fost luată în vederea evitării înzăpezirii autovehiculelor şi pentru protejarea vieţii participanţilor la trafic. Poliţiştii le recomandă maximă atenţie participanţilor la trafic şi asigurarea autovehiculului cu pneuri de iarnă, care măresc aderenţa, cu lanţuri antiderapante, sac cu nisip, cablu de tractare şi vestă reflectorizantă.