|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Zaremba-PCC foloseşte în continuare oameni-paravan pentru a cumpăra acţiuni la Oltchim 

• „Ziarul de Vâlcea” a avut dreptate!

Zaremba-PCC foloseşte în continuare oameni-paravan pentru a cumpăra acţiuni la Oltchim

Nicu Trandafir

Aşa cum anticipa „Ziarul de Vâlcea” în urmă cu o săptămână, Petro Carbo Chem, sub atenta supraveghere a lui Wojciech Zaremba, continuă achiziţiile de acţiuni la SC Oltchim SA prin diverse persoane interpuse. După ce Adam Lamentowicz a cumpărat acţiuni la combinatul chimic la sfârşitul lunii ianuarie, iată că a venit acum rândul unei alte persoane apropiate lui Zaremba să cumpere acţiuni la SC Oltchim.

Livia Constantinescu, de la firma de avocatura PLA Piper şi „apărătoarea” lui Zaremba, a cumpărat, în data de 5 februarie 2010, prin intermediul Unicredit CAIB Securities România, acţiuni la SC Oltchim SA. Puţin câte puţin, Zaremba adună acţiuni la SC Oltchim SA, sperând probabil că va ajunge vreodată acţionar majoritar. Însă, speranţe deşarte…

În urmă cu mai puţin de trei ani, compania PCC a dobândit calitatea de acţionar al SC Oltchim SA prin achiziţionarea pachetului de acţiuni deţinut de Lindsell Entreprises Ltd. la SC Oltchim SA. La vremea aceea, capitalizarea bursieră a SC Oltchim SA era de 610 milioane euro. În continuare, în perioada mai – iulie 2007, PCC cumpără acţiuni de pe bursă ajungând să deţină 1,22% din capitalul social al SC Oltchim SA. În luna iulie 2007, capitalizarea bursieră a SC Oltchim SA a ajuns la 1,13 miliarde euro.

În iunie 2007, autorităţile române au o întâlnire informală cu Comisia Europeană – DG Competiţie pentru a anunţa majorarea de capital social la SC Oltchim SA cu datoria pe care o înregistrează societatea faţă de statul român (AVAS), obţinându-se un acord tacit. PCC îşi dă acordul în scris pentru această operaţiune. În luna noiembrie 2007, statul român diminueză capitalul social al SC Oltchim SA, pentru a termina litigiile cu acţionarii minoritari şi pentru a face o nouă majorare şi convoacă o adunare generală pentru majorarea capitalului social la SC Oltchim SA în luna decembrie 2007.

Prin această operaţiune, participaţia PCC la capitalul social al SC Oltchim SA s-a majorat la 12,15% (cât este în prezent) în mod artificial, fără un aport efectiv direct la capitalul social al societăţii. La data achiziţionării de pe piaţa de capital a acţiunilor SC Oltchim SA, PCC cunoştea faptul că statul român este titularul unei creanţe importante împotriva societăţii, iar autorităţile române iniţiaseră, încă din ianuarie 2007, procedurile de consultare a Comisiei Europene pentru conversia creanţelor în acţiuni, după cum, la fel de bine, era cunoscută şi legislaţia în vigoare, inclusiv OUG nr. 45/2006, prin efectul căreia PCC, care a achiziţionat, în fapt, o cotă de participare de numai 1,2%, a ajuns fără nici o investiţie suplimentară acţionar semnificativ al SC Oltchim SA.

La adunarea generală din 21 decembrie 2007, PCC declara că nu are nimic împotriva majorării de capital şi a conversiei creanţei AVAS, însă solicita angajarea unui auditor independent care să confirme corecta valoare şi înregistrare a creanţei AVAS, propunând PricewaterhouseCoopers sau DeLoitte. Pentru a evita un litigiu ulterior pe această temă, statul a fost de acord şi s-a amânat luarea deciziei cu patru luni. PCC a tras de timp pentru angajarea auditorului, însă SC Oltchim SA l-a presat să-l angajeze şi a fost ales PricewaterhouseCoopers, care a prezentat raportul în data de 18 aprilie 2008.

Leave a Response