|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

30 de locuinţe din Vâlcea, vândute lunar prin “Prima casă” 

30 de locuinţe din Vâlcea, vândute lunar prin „Prima casă”

Reprezentanţii instituţiilor bancare din Vâlcea sunt pentru ridicarea la 70-75.000 de lei a plafonului pentru locuinţe noi din programul „Prima Casă” şi recomandă să se ia în calcul şi locuinţele mai vechi, dar care sunt puse la punct ca termoizolaţie sau finisaje.

„Prima casă şi-a atins plafonul social”

Felicia Tăbârcă, director economic la filiala locală a Băncii Transilvania, spune că „Prima Casă” şi-a atins până în prezent într-o bună măsură dimensiunea socială. „Este o decizie bună ridicarea plafonului garanţiilor guvernamentale. Asta va duce la un efect pozitiv pentru construcţiile de noi case, mă refer la monofamiliale sau duplex şi mai puţin pentru blocuri noi. Este dificil de prognozat că un dezvoltator imobiliar va construi un bloc cu mai multe apartamente noi, mizând pe faptul că va găsi clienţi la pachet, care să cumpere prin Prima Casă toate apartamentele”, a apreciat aceasta.

Creditul mediu, până la 45.000 de euro

Ridicarea plafonului ar trebui astfel să aibă în vedere şi locuinţele mai vechi. „Sunt blocuri construite în anii ’90, sau apartamente vechi care au termoizolaţie, au finisaje, un spaţiu locativ mare, deci se pot compara cu unele noi. După opinia mea, şi în cazul acestor locuinţe se poate aplica mărirea plafonului”, a mai spus Tăbârcă.

Marius Stătescu, reprezentant unei agenţii imobiliare locale spune că procentul creşterilor în sectorul construcţiilor va fi unul redus în urma acestei măriri a plafonului. „Suntem încă în criză, piaţa încă este în contracţie, dar „Prima Casă” a mers până în prezent. Creditul mediu per familie luat până acum prin acest program se învârte la 42 -43.000 de euro. Cam aici ne situăm cu solicitanţii în acest program”, a precizat Stătescu. 30 de locuinţe sunt vândute lunar la Vâlcea, prin acest program.

„Praf în ochi”

Economistul Remus Grigorescu, profesor universitar, membru al Asociaţiei Generale a Economiştilor din România spune însă că programul „Prima Casă” este „praf în ochi”, susţinut şi de senatorul Laurenţiu Coca. „Statul te încurajează prin garanţii guvernamentale, pe care oricum tot cetăţeanul le plăteşte. Este ca o mângâiere pe creştet.

Din punctul meu de vedere, mai ales acum, când piaţa imobiliară este foarte jos, este că statul ar trebui să încurajeze autorităţile locale să cumpere apartamente existente pe piaţă şi nevândute, ci să creeze un fond locativ pe care să îl pună la dispoziţie tinerilor. Pentru că este sectorul cel mai văduvit financiar, dar şi cel care are nevoie de locuinţe”, a declarat Grigorescu.

El face o comparaţie cu modelul vienez, unde cel mai important jucător de pe piaţă este chiar municipalitatea din capitala austriacă. „Încă din 1926, autorităţile vieneze au practicat acest lucru. Au cumpărat locuinţe şi în prezent deţin un sfert din piaţa imobiliară din capitala Austriei. Poate şi de aceea chiriile din Viena sunt foarte reduse, pentru că autorităţile controlează indirect preţul”, a mai adăugat Grigorescu.

„Care program Prima casă?”

Senatorul PSD Laurenţiu Coca a tras şi el un semnal de alarmă în privinţa inutilităţii acestui program. „Care program „Prima casă”? Nu se întâmplă nimic. Această idee era în oferta electorală a PSD, pe care primul ministru Boc a preluat-o, dar trebuie să dăm prin acest program o şansă tuturor. Este din ce în ce este mai rău, românul trăieşte tot mai prost. De unde să aibă bani pentru credite la bancă?”, se întreabă şi deputatul Coca.

Leave a Response