|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Disponibilizări masive la Vâlcea 

Disponibilizări masive la Vâlcea

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în luna ianuarie a crescut de peste patru ori faţă de perioada similară a anului trecut, la 6.000 de cazuri, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Comparativ cu anul 2009 când s-a înregistrat un număr de 1.358 de suspendări ale activităţii la nivelul întregii ţări, anul acesta s-au înregistrat 6.000.

131 de firme suspendate

La Vâlcea şi-au suspendat activitatea nu mai puţin de 131 de societăţi, faţă de 11, anul trecut. O treime dintre firmele suspendate sunt din domeniul comerţului. De asemenea, numărul dizolvărilor a crescut de aproape 2,3 ori, la 826, iar cel al radierilor cu 247%, la 3.177. La sfârşitul lunii ianuarie erau active în România peste un milion de firme, în condiţiile în care în prima lună a anului au fost înmatriculate 7.402 firme, cu 23% mai puţine decât în acelaşi interval din 2009. Singurele domenii în care înregistrările au crescut sunt producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, informaţii şi comunicaţii, industria extractivă, distribuţia apei – salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare.

Şomajul, în creştere alarmantă

În luna ianuarie., la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea, s-au depus peste 2.500 de decizii de încetare a contractelor de muncă. În schimb, numărul contractelor de muncă individuale înregistrate luna trecută a fost mai mic cu 1.000. 59 de angajaţi ai unei societăţi comerciale de turism au fost anunţaţi şi ei că vor rămâne fără locuri de muncă. În paralel, la sediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Vâlcea, tot luna trecută, 13 societăţi şi-au anunţat intenţiile de disponibilizare, fiind luaţi în vizor peste 900 de salariaţi.

Pentru a se putea menţine pe linia de plutire, mai multe primării vâlcene au anunţat că intenţionează să angajeze şomeri. După ce s-au ales cu bugete mai mici cu până la 20 % în jur de 40 de aleşi locali au apelat la AJOFM, cerând să angajeze fiecare între 5 şi 30 de persoane. Primarii ar trebui să angajeze în total, pe perioadă determinată, 740 de oameni. Persoanele angajate vor primi salariul minim pe economie. Astfel, Agenţia de Şomaj va plăti 500 de lei pentru fiecare angajat, diferenţa de 100 de lei fiind suportată din bugetul consiliilor locale.

Deocamdată, primăriile sunt pe lista de aşteptare, iar semnarea convenţiilor cu AJOFM bate pasul pe loc, pentru că instituţia nu a primit bugetul pe 2010. Printre cei care solicită forţă de muncă, se numără primarii din Dăeşti, Călimăneşti, Vlădeşti, Şirineasa, Horezu, Galicea şi Alunu. Şomajul a ajuns la 9%, iar piaţa forţei de muncă nu dă semene de deblocare. Numărul şomerilor din judeţ a ajuns la aproape 15.000, din care 6.443 sunt femei. Peste 10.000 din aceştia sunt indemnizaţi.

În prezent, doar cinci societăţi au scos la ofertă şase posturi pentru studii superioare: 1 manager departament livrare, 1 şef depozit, 1 agent vânzări, 1 medic specialist radiologie, 1 inginer şi un specialist marketing. Majoritatea firmelor caută confecţioneri textile sau muncitori necalificaţi. Conducerea AJOFM Vâlcea spune că tinerii cu studii superioare au foarte puţine şanse de a găsi un post pe măsura educaţiei lor, deoarece majoritatea angajatorilor caută persoane cu experienţă. Mulţi dintre licenţiaţii scoşi pe bandă rulantă de facultăţile private fiind obligaţi să se angajeze pe posturi unde se cer doar studii medii pentru a căpăta experienţa necesară. (A.V.)

Leave a Response