|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Primarii vâlceni nu au bani pentru cofinanţări 

Primarii vâlceni nu au bani pentru cofinanţări

Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea a aflat săptămâna trecută că primăriile ar putea să realizeze lucrările de apărarea împotriva inundaţiilor şi alte lucrări de acelaşi gen pe banii de la Uniunea Europeană, doar că primarii vâlceni nu dispun de fondurile necesare nici măcar pentru a acoperi cofinanţarea proiectelor deja aprobate spre finanţare. Primarii pot lua bani în baza unui program naţional de dezvoltare rurală, dar costurile generate de realizare a proiectului sunt suportate în totalitate de administraţiile locale.

Nu au bani pentru studii de fezabilitate

Numai studiile de fezabilitate costă câtea sute de milioane de lei vechi pentru fiecare localitate, iar Primăriile vâlcene pot rata aceste fonduri din cauza lipsei banilor. Aministraţiile locale ar putea să-şi realizeze de asemenea lucrări de colectare a torenţilor, drenaje, lucrări de apărare împotriva inundaţiilor şi amenajări de drumuri forestiere pe proiecte cu finanţare europeană, fără a avea nevoie de cofinanţare pentru proiectul propriu-zis, ci numai pentru actele care preced aprobarea acestuia. Ionel Michiu, primarul comunei Stăneşti a încercat să obţină fonduri pe programele naţionale puse la dispoziţia administraţiilor locale, dar a renunţat din cauza bugetului de austeritate.

Proiectanţii cer foarte mulţi bani pentru realizarea studiilor de fezabilitate, bani de care primăriile nu dispun. „Noi am încercat să obţinem finanţări pe Proiectul Naţional de Dezvoltare Rurală, măsura 1.2.5., dar aceste studii de fezabilitatea costă bani, pe care eu nu-i am în acest moment, ca să derulez acest proiect. Am puţin peste două miliarde de lei vechi bugetul pe 2010. Cu ce bani să plătesc acest proiect ? M-am zbătut cât am putut anul trecut, am făcut toate demersurile, am dat Hotărâre de Consiliu Local să prind toate drumurile agricole în domeniul public, că asta ne cere ghidul proiectului, dar, fiind proiecte fără cofinanţare, eu nu am bani pentru aceste studii de fezabilitate şi ca mine sunt foarte mulţi primari.

Eu nu pot să mă compar cu o comună care a primit 9 -10 miliarde de lei la buget”, a precizat primarul. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea a promis că va încerca să găsească banii necesari pentru studiile respective, dacă primarii vor găsi parteneri de bun simţ pentru realizarea acestora. „Vom încerca să găsim resursele financiare, dar dumneavoastră trebuie să găsiţi un proiectant dispus să facă aceste studii la un preţ acceptabil. În ultima perioadă s-a împământenit un obicei destul de prost: cer o grămadă de bani pentru câteva schiţe existente deja, dăm milioane de euro pentru câteva schiţe, bani pe care nu-i avem. Dacă găsiţi o soluţie mai ieftină, vă promit că vom încerca să găsim banii necesari pentru finanţarea acestor studii”, a promis preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

Primăriile au datorii mari

Pe masa Guvernului, a ajuns de altfel şi o listă cu datoriile primăriilor către diverşi constructori, pentru lucrări executate şi nedecontate. De exemplu, Primăria Pietrari are un proiect pentru construcţia unei baze sportive cu teren de fotbal, rugby, tip I, pe H.G. 577, şi un proiect pentru asfaltarea unui drum comunal pentru care trebuie să asigure cofinanţări de 30 de miliarde de lei vechi. Primăria nu are însă aceşti bani, iar din lipsa fondurilor i s-au sistat deja două investiţii. Situaţie asemănătoare şi în comuna Olanu.

Unitatea administrativ teritorială are de achitat 5,5 miliarde de lei vechi pentru o lucrare ce ar fi trebuit să fie finanţată prin O.G. 7. Probleme financiare întâmpină şi Primăria Tomşani, care are datorii de peste 27 de miliarde de lei vechi. Primarul Dumitru Pearcu trebuie să asigure o cofinanţare de 13 miliarde de lei vechi numai pentru proiectul „Sistem integrat de alimentare cu apă şi canalizare”, precum şi pentru modernizarea unui drum. Şi primarul Ştefan Marinescu, de la Roşiile, se confruntă cu o situaţie similară. Acesta are datorii de 9,7 miliarde de lei vechi către constructorii care i-au asfaltat drumurile.

Leave a Response