|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Accidentul produs de un jandarm vâlcean , în atenţia opiniei publice 

Accidentul produs de un jandarm vâlcean , în atenţia opiniei publice

• Poliţia Rutieră schimbă Legea circulaţiei pentru ca şoferii agresivi să fie pedepsiţi

În ultima perioadă, în întreaga ţară s-au produs mai multe accidente şi agresiuni produse în trafic de şoferi nervoşi, fapt care a determinat Poliţia Rutieră să propună schimbarea Legii Circulaţiei, pentru ca şoferii agresivi să fie pedepsiţi.

Jandarm vâlcean băut, autorul unui accident mortal în Olt

În judeţul Olt, în noaptea de Înviere, un jandarm vâlcean a provocat un accident soldat cu decesul unui copil. Jandarmul, care conducea băut, a accidentat mortal un băiat de 12 ani şi a rănit alţi doi copii, care mergeau la biserica din Grădinari-Olt, la slujba de Înviere. Martorii susţin că autorul accidentului, Iulian Simoiu (27 de ani), angajat la Inspectoratului de Jandarmi Vâlcea, făcea întrecere cu un prieten. La un moment dat a derapat şi i-a lovit în plin de cei trei copii.

Claudiu Budică (12 ani) a murit în drum spre spital, iar ceilalţi doi sunt răniţi. Martorii susţin că jandarmul circula cu o viteză foarte mare, motiv pentru care a derapat şi a intrat în plin în grupul de copii care se îndrepta spre biserica. Doar poliţiştii au reuşit să-l scape pe conducătorul auto de furia localnicilor. În urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul a fost de 0,62 alcool pur în aerul expirat, bărbatului fiindu-i suspendat permisul de conducere.

În prezent, jandarmul este pus la dispoziţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, iar cercetările vor fi continuate de Parchetul Militar Bucureşti. El a fost de asemenea sancţionat disciplinar de conducerea Jandarmeriei Vâlcea, iar daca va fi declarat vinovat va fi trecut în rezervă, conform statutului cadrelor militare. Este angajat la Vâlcea din anul 2007, iar periodic mergea la Grădinari, unde se afla familia lui.

„Urmează ca instanţele competente să încheie ancheta aflată în curs de desfăşurare. În funcţie de rezultat, noi vom aplica prevederile legale. Este regretabil, dar acest comportament nu caracterizează jandarmii vâlceni”, a declarat maiorul Cristian Turcu, de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vâlcea. La Craiova, în Vinerea Mare, un bărbat ieşit la plimbare cu nepoţica lui a fost omorât de un şofer, enervat că bunicul traversa prea încet strada.

Pentru că nu s-a grăbit să traverseze strada, Cosmin Drăgan – interlop, patron de spălătorie auto şi posesor de BMW – s-a înfuriat şi l-a luat la pumni pe bunic. Tânărul a fugit de la locul incidentului, lăsându-şi victima inconştientă pe trotuar. S-a întors doar pentru că-şi pierduse brăţara şi i-a mai aplicat bătrânului câteva lovituri. Bătrânul a făcut stop cardiac şi a murit, câteva ore mai târziu, la spital.

Poliţia vrea schimbarea legii

Poliţia Rutieră a propus astfel schimbarea Legii Circulaţiei, pentru ca „şoferii agresivi” să fie pedepsiţi. În prezent, Codul Rutier prevede amenzi pentru înjurături şi semne obscene, dar poliţiştii vor schimbarea prevederilor, pentru ca şi „depăşirile repetate, frânarea bruscă cu intenţie” să fie pedepsite. Şeful Poliţiei Rutiere susţine că instituţia pe care o conduce le-a făcut deja parlamentarilor o listă de comportamente „agresive” în trafic. Astfel, „depăşirile repetate, în zigzag, ori frânarea bruscă, slalomul printre maşini” ar urma, dacă parlamentarii susţin iniţiativa Poliţiei, să fie pedepsite de noul Cod Rutier.

Deocamdată, poliţiştii au două probleme: una teoretică – să găsească definiţie pentru „agresivitate”, deoarece, după cum spune chiar şeful Poliţiei, „nici o ţară din lume nu are o astfel de prevedere” şi cea de-a doua, practică – cum va fi dovedită agresivitatea la volan. România ar putea fi prima ţară din lume care introduce astfel de sancţiuni. Ordonanţa 69 din 2008 de modificare a Legii Circulaţiei se află în procedură parlamentară din septembrie 2008 şi termenul-limită de adoptare expiră în luna mai.

Leave a Response