|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Averile afaceriştilor Crinu Popescu şi Toma Erhan au fost executate de Fisc 

• În contul unor datorii de miliarde lei către bugetul de stat,

Averile afaceriştilor Crinu Popescu şi
Toma Erhan au fost executate de Fisc

Săptămâna trecută, Administraţia Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii, din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea, a organizat două licitaţii publice pentru vinderea a două bunuri imobile aparţinând unor controversaţi oameni de afaceri: Crinu Popescu (patronul de la SC Rovimet SA) şi Toma Erhan (patronul de la SC Erhan SRL).

În data de 6 mai 2010, la sediul DGFP Vâlcea, s-a ţinut prima licitaţie publică pentru vânzarea bunurilor imobile sechestrate, proprietate a debitorului SC Erhan SRL în dosarul de executare nr. 69/70.387/20.01.2010. Astfel, s-a scos la licitaţie un teren arabil intravilan în suprafaţă de circa 2.050 mp situat în oraşul Călimăneşti, punctul Seaca, preţul de pornire a licitaţiei fiind de circa 260 milioane lei vechi.

În acest caz, operaţiunile de vânzare au intrat sub incidenţa articolului 141 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi punctului 37 din HGR nr. 44/2004 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003, din punct de vedere al TVA.

Pe blocul din Bujoreni al lui Crinu se mai „bate”… un executor judecătoresc

Tot Administraţia Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii Vâlcea a organizat în data de 5 mai, la sediul DGFP Vâlcea, a treia licitaţie publică pentru vânzarea bunurilor imobile sechestrate, proprietate a debitorului SC Rovimet SA, în dosarul de executare nr. 147/71.994/14.04.2010. Astfel, s-a licitat un apartament construit de Crinu Popescu în Bujoreni, compus din două camere de locuit şi living în suprafaţă utilă de 65,84 mp, situat lângă Muzeul Satului. Preţul de pornire a licitaţiei a fost de circa 1,1 miliarde lei vechi, preţ care a inclus şi un teren intravilan, cotă părţi comune, în suprafaţă de 23 mp şi un teren intravilan, cotă parte indiviză, în suprafaţă de 55 mp. Asupra bunului care a făcut obiectul publicaţiei de vânzare au fost înregistrate privilegii de către creditorul Biroul Executorului Judecătoresc „Mihail Deaconu” (somaţie imobiliară nr. 90/22.06.2009).

Firma SC Rovimet SA, în care este acţionar şi administrator Crinu Popescu, a ridicat ilegal în 2006 un ansamblu de locuinţe, pe un teren aflat în litigiu din Bujoreni, prin obturarea unui curs de apă şi cu ajutorul unor autorizaţii falsificate. Mai mult, firma lui Popescu a depăşit până şi limitele de teren înscrise în autorizaţiile ilegale, astfel că a intrat abuziv în curtea unei familii, luând patru metri din terenul acesteia.

Aceasta din urmă a obţinut mai multe decizii judecătoreşti prin care Popescu este obligat să înceteze construcţiile, numai că hotărârile nu au fost de natură să îl oprească pe clientul fidel al DNA-ului. Reclamanţii au dat în judecată firma Rovimet şi implicit acţionarii acesteia, cerând instanţei să constate nulitatea contractului de vânzare-cumpărare, încheiat pentru achiziţionarea de către societatea comercială a terenului. Concret, reclamanţii au susţinut că proprietarii terenului l-au lotizat fără a menţiona că pe teren se afla singura cale de acces la drumul public.

Astfel, reclamanţii au menţionat că proprietarii terenului nu sunt şi deţinătorii căii de acces către drumul public. Instanţa civilă a Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a admis, prin sentinţa publică din data de 22 octombrie 2007, cererea reclamanţilor şi a constatat nulitatea parţială a contractului de vânzare-cumpărare. Problemele oamenilor însă de abia începeau. Şi asta pentru că, între timp, oamenii de la firma administrată de Crinu Popescu au început să pună mâna pe actele de care aveau nevoie pentru a demara construcţia, unul dintre documentele esenţiale pe care aceştia le-au obţinut fiind certificatul de urbanism aprobat de Primăria Bujoreni. (N.T.)

Leave a Response