|sâmbătă, aprilie 20, 2024
  • Follow Us!

Calitatea apei pe râul Olt nu a avut de suferit 

Specialiştii îi asigură pe vâlceni:

Calitatea apei pe râul Olt nu a avut de suferit

Săptămâna trecută, mai mulţi cetăţeni din oraşul Călimăneşti au alertat autorităţile locale în legătură cu o posibilă poluare a râului Olt. Astfel în urma acestor sesizări, o echipă de specialişti din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vâlcea şi Gărzii Naţionale de Mediu a identificat în data de 6 mai a.c., pe luciul de apă din amonte de barajul Căciulata, o peliculă albicioasă. Aceasta avea o compoziţie incertă, prezenta multe discontinuităţi şi a fost interpretată ca o posibilă poluare cu hidrocarburi sau detergenţi.
   
Din analizele efectuate de Administraţia Bazinală de Apă (ABA)Olt pe probele recoltate din secţiunile de acumulare Turnu şi Gura Lotrului, a rezultat că pentru parametrii monitorizaţi, respectiv detergent şi produs petrolier, nu au fost depăşite limitele reglementate prin normele specifice.
   
Specialişti din cadrul ABA Olt susţin că şi în anii precedenţi, în lacurile de acumulare care au malurile împădurite, au fost observate fenomene similare în perioada de inflorescenţă a copacilor.
   
Administraţia Bazinală de Apă Olt va continua să monitorizeze calitatea apei din cele două lacuri de acumulare.

Comunicatul Administraţiei Bazinale de Apă Olt

Petele de culoare albicioasa, aparute pe raul Olt in data de 6.05.2010 care au fost interpretate ca o posibila poluare cu hidrocarburi, detergenti etc, au impus din partea Administratiei Bazinale de Apa Olt determinari privind calitatea apei in zonele in care acestea au fost semnalate. Astfel au fost recoltate probe din sectiunile de acumulare Turnu si Gura Lotrului la orele 1500 respectiv 2000.

Din analizele efectuate pentru parametrii monitorizati, detergent si produs petrolier s-a constatat ca acestea nu au depasit limitetele reglementate prin Ordinul ministrului mediului si gospodaririi apelor nr.161/2006 pentru aprobarea “Normativului privind clasificarea calitatii apelor de suprafata in vederea stabilirii starii ecologice a corpurilor de apa”.

Administratia Bazinala de Apa Olt va monitoriza in continuare calitatea apei din cele doua lacuri de acumulare.
Mentionam ca fenomenele de formare a acestor pete de pe suprafata raului Olt au aparut si in anii precedenti in lacurile de acumulare, care au malurile impadurite, in perioada de inflorescenta a copacilor.
    

Leave a Response